Pet|14.12.2022 07:50

Νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες: Ποια είναι τα συμπτώματα - Πώς θα βοηθήσουμε το κατοικίδιό μας

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,

Σήμερα θα μιλήσουμε για τη νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες. Είναι μία νόσος αρκετά συνηθισμένη και ειδικότερα στα ζώα μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι νεφροί στις γάτες, όπως και στα άλλα ζώα αλλά και στον άνθρωπο, είναι όργανα ζωτικής σημασίας και η καλή λειτουργία τους διασφαλίζει την γενικότερα καλή υγεία τους. Βοηθούν ώστε η αρτηριακή πίεση να είναι στα σωστά επίπεδα, στην δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και αποβάλουν, μέσω των ούρων, τοξικών ουσιών από το αίμα.

Εμφανίζεται με δύο μορφές :

  • Στην Οξεία νεφρική ανεπάρκεια και
  • στην Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια έχει πολλά κοινά συμπτώματα με άλλες ασθένειες.

Παρουσιάζεται κάποιες φορές συχνοουρία ή και καθόλου ούρηση, ατονία, έλλειψη όρεξης για φαγητό, μείωση βάρους, δυσοσμία αναπνοής, κακή εμφάνιση στο τρίχωμα, υπνηλία. Οι αιτίες που προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια είναι πολλές. Υψηλή αρτηριακή πίεση, νεφρόλιθοι, καρκίνος, λοιμώδη νοσήματα, κατάποση τοξικών ουσιών, κακή διατροφή, κληρονομικότητα.

Τα συμπτώματα της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας εμφανίζονται σε σύντομο χρονικά διάστημα. Σε μία εβδομάδα ή το πολύ σε ένα μήνα από την στιγμή που θα μολυνθεί η γάτα μας, θα εμφανίσει κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέραμε. Ο κτηνίατρος θα μας ζητήσει να συλλέξουμε ούρα και με εξετάσεις αίματος που θα κάνει, θα διαπιστώσει τη νόσο.

Στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια η εκδήλωση των συμπτωμάτων μπορεί να διαρκέσει από μήνες μέχρι και χρόνια. Δυστυχώς γίνεται όταν έχει καταστραφεί ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό της λειτουργικότητας των νεφρών. Προσβάλλει κυρίως γάτες μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 7 ετών και γάτες συγκεκριμένων φυλών ( γάτες Περσίας)  που έχουν γενετικά προδιάθεση. Ακόμα, οι γάτες που ζουν εκτός σπιτιού, στον δρόμο ή στην εξοχή, είναι πιθανόν να προσβληθούν καθώς ο κίνδυνος κατάποσης τοξικών ουσιών είναι μεγάλος.

Όπως καταλαβαίνουμε, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, ο κίνδυνος από τη νεφρική ανεπάρκεια είναι μεγάλος. Γι' αυτό, όπως έχουμε πει, καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γίνεται έλεγχος της καλή λειτουργίας των νεφρών από την νεαρή ηλικία της γάτας μας. Ειδικά στις φυλές που γνωρίζουμε ότι υπάρχει προδιάθεση. Πρέπει, σε συνεννόηση πάντα με τον κτηνίατρο μας, να κάνουμε εξετάσεις αιματολογικές, ουρολογικές, βιοχημικές, ακτινογραφίες και ότι άλλο μας συστήσει ώστε να προλάβουμε την ανάπτυξη της νόσου και την εξάπλωση της.

Ακόμα και αν δεν θεραπεύεται τελείως, μπορούμε να προσφέρουμε στη γάτα μας μια καλή ποιότητα ζωής για αρκετά χρόνια.  Βασικό ρόλο σε αυτό παίζει η διατροφή. Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του κατοικίδιου μας και στη διατήρηση της καλής υγείας του.

Έτσι λοιπόν, αν η γάτα μας έχει νεφρική ανεπάρκεια, τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φώσφορο είναι πολύ ωφέλιμες και βοηθούν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της νόσου. Επίσης ο κτηνίατρος θα μας συμβουλέψει αν χρειάζεται να γίνει αλλαγή της τροφής, από ξηρά σε υγρή. Η λήψη περισσότερου νερού και η σωστή ενυδάτωση της γάτας μας είναι επίσης σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου. Καθώς η περιεκτικότητα των υγρών τροφών σε νερό είναι μεγαλύτερη, μπορεί να κριθεί αναγκαία η αλλαγή. Γενικά, πρέπει να φροντίζουμε να ενυδατώνεται σωστά.

Όπως είπαμε, δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει η νόσος να αντιμετωπιστεί πλήρως. Εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο ανιχνεύθηκε και από την γενικότερη κατάσταση της υγείας της γάτας μας.

Εμείς δεν πρέπει να αμελούμε τους προληπτικούς ελέγχους ενώ πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του κτηνίατρου για την καλή υγεία και την σωστή διατροφή της.

Να την προσέχουμε, να την αγαπάμε και να κάνουμε πάντα το καλύτερο γι' αυτήν.

κτηνίατροςνεφρική ανεπάρκειαγάτες