Pet|22.12.2022 07:50

Ας γνωρίσουμε τις γάτες Βεγγάλης - Τα χαρακτηριστικά τους και οι ανάγκες τους

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, σήμερα θα γνωρίσουμε τις γάτες Βεγγάλης. Μια φυλή με ιδιαίτερη εμφάνιση που την κάνει να ξεχωρίζει.

Ιστορία

Οι γάτες Βεγγάλης είναι μία σχετικά νέα φυλή. Προέρχεται από την διασταύρωση της Ασιατικής Λεοπάρδαλης με μία οικόσιτη γάτα. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μία φυλή η οποία εξωτερικά θα θύμιζε τον αιλουροειδή πρόγονο της αλλά με τον χαρακτήρα της ήρεμης κατοικίδιας γάτας.  Εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την δεκαετία του ’90 κι έκτοτε είναι πολύ δημοφιλής.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Η γάτα Βεγγάλης είναι μεγαλόσωμη και μυώδης. Το βάρος των αρσενικών κυμαίνετε από 6 έως 9 κιλά ενώ των θηλυκών από 3,5 έως 6 κιλά.  Έχει σχετικά μικρό κεφάλι με μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια τα οποία είναι συνήθως μπλε ή πράσινα. Τα αυτιά της είναι μικρά με στρογγυλεμένες άκρες σε πλατιά βάση. Το τρίχωμα της είναι κοντό, με απαλή σαν μετάξι υφή και γυαλιστερό. Λέγεται πώς, σε σωστή γωνία και με τον κατάλληλο φωτισμό μπορεί κάποιος να θαυμάσει τον τρόπο που γυαλίζει το τρίχωμα της στις άκρες. Αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες φυλές . Το δεύτερο είναι τα σχέδια και οι χρωματισμοί του τριχώματος της. Συνήθως εμφανίζεται με σχέδια σαν ροζέτες με έντονες χρωματικές αντιθέσεις ή σχεδιάζονται μακριές λωρίδες που κάνουν κύκλο σε όλο το σώμα της. Τα χρώματα που επικρατούν είναι τα καφέ, μαύρο, ασημί, μπλε με όλες τις αποχρώσεις τους.

Υγεία-Διατροφή

Δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχει μία προδιάθεση για υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και έτσι χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και προσοχή αν διαπιστωθεί σε εξετάσεις. Ακόμη, εμφανίζουν μία ευαισθησία στο πεπτικό τους σύστημα οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διάθεση της τροφής. Καθώς είναι αρκετά δραστήριες γάτες, χρειάζονται πλούσια πρωτεϊνικά γεύματα ώστε να διατηρήσουν το μυώδες σώμα τους.

Είναι καλό να είναι εμπλουτισμένα με λιπαρά Ω3 και Ω6 ώστε να διατηρήσουν το πλούσιο και γυαλιστερό τους τρίχωμα, υγιές. Επίσης, ανάλογα πάντα με το βάρος και την ηλικία, θα πρέπει να τους παρέχουμε γεύματα που να περιέχουν τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Ο μέσος όρος ζωής τους είναι τα 15 χρόνια αλλά αυτό εξαρτάται πάντα από τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Εκπαίδευση - Χαρακτήρας

Οι γάτες Βεγγάλης μπορεί να έχουν ένα παρουσιαστικό άγριο, λόγω της καταγωγής της, ωστόσο ο χαρακτήρας τους είναι πολύ διαφορετικός. Είναι πολύ γλυκές, στοργικές, λατρεύουν τον γατογονέα τους και τον υπακούν πιστά. Τους αρέσει να δέχονται εντολές και να τις εκτελούν. Είναι παιχνιδιάρες και πάντα θα βρουν έναν τρόπο να τραβήξουν την προσοχή. Είναι αρκετά περίεργες και τους αρέσει να εξερευνούν. Επίσης, τους αρέσει πολύ να κρύβουν πράγματα. Είναι ένα παιχνίδι που τους διασκεδάζει πολύ οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα πράγματα σας. Κλειδιά, κοσμήματα και άλλα μικροαντικείμενα είναι πρώτα στις προτιμήσεις τους. Είναι πανέξυπνες και διαλαλούν τα κατορθώματα τους με διάφορους φωνητισμούς.  Υπάρχουν πολλοί που ισχυρίζονται ότι μπορούν να κάνουν μαζί τους διάλογο. Πάντως, σίγουρα η φωνή τους είναι ιδιαίτερη. Λατρεύουν το νερό οπότε με την πρώτη ευκαιρία θα πλατσουρίσουν όπου το βρουν. Ενώ όμως έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, δεν τους αρέσει καθόλου η μοναξιά. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι δεν μπορούν να μείνουν πολλές ώρες μόνες τους. Λατρεύουν τα χάδια και τις αγκαλιές και τις ανταποδίδουν με αγάπη πίστη και αφοσίωση. Διατηρώντας τα κυνηγητικά ένστικτα των προγόνων τους, δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές με άλλα μικρόσωμα κατοικίδια όπως hamster, κουνελάκια ή ψάρια. Για τους «γονείς»  τους όμως είναι μοναδικοί σύντροφοι!

Αυτά λοιπόν είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της γάτας της Βεγγάλης. Αν θα την επιλέξετε ως μέλος της οικογένειας σας ίσως διαπιστώσετε ακόμα περισσότερα. Όλα, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, έχουν να κάνουν με την φροντίδα, την προσοχή και την αγάπη που θα τους δώσουμε και πάντα η ανταμοιβή μας είναι μεγαλύτερη.

γάταειδήσεις τώραγάτες