Pet|25.06.2023 08:10

Γνωρίστε την φυλή των Παπιγιόν

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, σήμερα θα γνωρίσουμε την φυλή των Παπιγιόν (Papillon).

Ιστορία

Η φυλή έγινε γνωστή μέσα από πολλούς πίνακες της περιόδου της Αναγέννησης. Αναπτύχτηκε στο Βέλγιο ή στη Γαλλία και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στις Βασιλικές οικογένειες και την αριστοκρατία. Υπάρχει η φήμη πως η Μαρία Αντουανέτα κρατούσε ένα στην αγκαλιά της όταν την μετέφεραν στην γκιλοτίνα. Στην αρχική του μορφή είχε πεσμένα αυτιά (Phalene=σκώρος) αλλά κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, οι εκτροφείς δημιούργησαν μία εκδοχή με αυτιά όρθια. Αυτή είναι και η πιο διαδεδομένη και ονομάστηκαν Papillon που στα γαλλικά σημαίνει πεταλούδα. Σήμερα μπορεί να εμφανιστούν και οι δύο εκδοχές στην ίδια γέννα. Η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα στην Αμερική το 1935.

Εμφάνιση

Είναι μικρόσωμα με το ύψος τους να φτάνει από τα 20 έως τα 28 εκατοστά και το βάρος τους από τα 3 έως τα 5 κιλά. Είναι πολύ κομψά και εντυπωσιακά με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα ψηλά και όρθια αυτιά με το μακρύ τρίχωμα που μοιάζουν με πεταλούδα με ανοιχτά φτερά. Η μουσούδα τους είναι κοντή και ελαφρώς μυτερή κι έχουν στρόγγυλα, σκούρα μάτια. Η ουρά τους είναι επίσης φουντωτή. Το τρίχωμα σε όλο το σώμα είναι μακρύ και λαμπερό με υφή μεταξένια. Είναι κατά βάση λευκό με μαύρα ή κοκκινωπά σημάδια ή τρίχρωμο λευκό με μαύρα και πυρόξανθα σημάδια. Το χρώμα στο πρόσωπο και στα αυτιά είναι πάντα σκούρο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση πέρα από ένα βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα για να παραμένει υγιές, καθαρό και λαμπερό.

Υγεία – Διατροφή

Δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και το προσδόκιμο ζωής τους φτάνει τα 16 χρόνια. Καθώς όμως είναι επιρρεπή σε κάποιες παθήσεις μπορεί να εμφανίσουν κάποιες από αυτές, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Είναι καλό όμως να γνωρίζουμε.  Η συχνή πάθηση που εμφανίζεται στις μικρόσωμες φυλές είναι η επιγονατιδική εξάρθρωση.

Δεν αποκλείονται οι οφθαλμικές ασθένειες με μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της όρασης και σταδιακή τύφλωση. Υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσουν υπογλυκαιμία.  

Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο να γεννηθούν με την λεγόμενη Ανοιχτή Κρανιακή Πηγή, ένα μαλακό σημείο στο κρανίο το οποίο συνήθως κλείνει κατά την ενηλικίωση. Χρήζει προσοχής καθώς δεν πρέπει να τραυματιστούν στο σημείο αυτό.  Για τους λόγους αυτούς πρέπει να ελέγχονται τακτικά, να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε μπορεί να είναι καλή η κατάσταση της υγείας τους. 

Επίσης να γίνεται έλεγχος της στοματικής υγιεινής και την κατάσταση δοντιών και ούλων. Τα αυτιά τους πρέπει να καθαρίζονται συχνά για να αποφεύγονται μολύνσεις και λοιμώξεις.

Ακολουθούμε πρόγραμμα εμβολιασμών ενώ πρέπει να γίνεται συχνά και ο έλεγχος παρασίτων. Όπως έχουμε πει, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην καλή υγεία και στη διατήρηση της.

Ακολουθούμε λοιπόν τις συμβουλές του κτηνιάτρου που τα παρακολουθεί και δημιουργούμε ένα πρόγραμμα διατροφής  ανάλογα πάντα με την ηλικία αλλά και το βάρος τους. 

Φροντίζουμε τα γεύματα τους να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα ενώ φροντίζουμε να περιλαμβάνουν Ω3 λιπαρά και έλαια που θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί το τρίχωμα τους υγιές. Παρακολουθούμε το βάρος τους ώστε να είναι σε κανονικά επίπεδα και να μην οδηγηθούν στην παχυσαρκία. Τέλος ελέγχουμε την ποσότητα νερού που καταναλώνουν ώστε να είναι επαρκής.

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι ιδανικά για την πρόληψη των στομαχικών διαταραχών.

Εκπαίδευση – Χαρακτήρας

Είναι ζωηρά και χαρούμενα. Με ανεπτυγμένη ευφυΐα, δεν θα σας δυσκολέψουν ιδιαίτερα με την εκπαίδευση τους αλλά χρειάζεται να δείξετε υπομονή και επιμονή.  Η κοινωνικοποίηση τους πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία ώστε να τα πηγαίνουν καλά και με άλλα κατοικίδια. Αγαπούν πολύ την οικογένεια τους και δένονται μαζί της. Για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να μείνουν πολλές ώρες μόνα τους αλλιώς εμφανίζουν ανεπιθύμητη συμπεριφορά και κάνουν ζημιές. Είναι πάντα πρόθυμα να ακολουθήσουν σε βόλτες και εξορμήσεις.

Παρόλα αυτά το αγαπημένο τους μέρος είναι η αγκαλιά του κατοικιδιογονέα τους. Ο ήπιος και γλυκός χαρακτήρας τους τα καθιστά ιδανικά για κάθε οικογένεια.

σκύλοςδιατροφήυγείαειδήσεις τώρα