Pet|08.04.2024 17:10

Ολική έκλειψη ηλίου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά των ζώων

Newsroom

Δεν θα είναι η προσοχή όλων στραμμένη στον ουρανό και την ολική ηλιακή έκλειψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και θα είναι ορατή στη Βόρεια Αμερική, καθώς κάποιοι επιστήμονες θα χουν την προσοχή τους στα ζώα και στις αντιδράσεις τους στο ξαφνικό σκοτάδι.

Παρόλο που οι ολικές ηλιακές εκλείψεις διαρκούν ελάχιστα λεπτά, μπορεί να έχουν βαθιές επιδράσεις στους ανθρώπους, εμπνέοντας συναισθήματα δέους και θαυμασμού. Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς τις αντιδράσεις των ζώων.

Σεξουαλική υπερδιέργεση και κραυγές

Στην ολική έκλειψη του 2017 στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει όταν οι χελώνες άρχισαν να ζευγαρώνουν, οι καμηλοπαρδάλεις έτρεχαν άσκοπα και οι γίββονες ξεκίνησαν μια απότομη και ταραχώδη χορωδία κραυγών και γαβγίσματος. 

«Τα περισσότερα από τα πράγματα που είδαμε τότε σχετίζονταν με αυτό που ονομάζουμε κιρκαδιανές αντιδράσεις, άρα με το να πηγαίνουν κατά κάποιο τρόπο στη βραδινή συμπεριφορά, αλλά είδαμε και πολλές συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος», δήλωσε στον Guardian ο Adam Hartstone-Rose, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος θα ηγηθεί μιας ομάδας ερευνητών και εθελοντών παρατηρητών τη Δευτέρα στον ζωολογικό κήπο του Fort Worth στο Τέξας.

Προφανώς τα ζώα που πηγαίνουν για ύπνο, καθώς νομίζουν ότι έχει πέσει η νύχτα. Αλλά το άγχος είναι λίγο πιο μυστηριώδες, δεν γνωρίζουμε την αιτία. Θα μπορούσε να είναι ότι τα ζώα έχουν επίγνωση κάποιου είδους ανισότητας που συμβαίνει. Αν ξαφνικά φαίνεται σκοτάδι, ο σκύλος μου, που έχει πολύ μεγάλο κίνητρο το φαγητό, θα ανησυχούσε ότι ξεχάσαμε ένα γεύμα γι' αυτόν, οπότε αυτό μπορεί να περνάει από το μυαλό κάποιων από αυτά τα ζώα.

«Ο πιο πιθανός λόγος είναι ότι τα πιο παράξενα ζώα από όλα όσα παρατηρήσαμε το 2017 ήταν οι άνθρωποι, που έκαναν τρελά πράγματα, και νομίζω ότι πιθανώς τα ζώα μπορεί να έχουν μια αντίδραση στην πληθωρικότητα που επιδεικνύουν οι άνθρωποι».

«Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε είναι να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τις επαναλαμβάνουμε, ελπίζουμε να βρούμε κάποια είδη σε πιο ήσυχες περιοχές, ενδεχομένως στην άγρια φύση, και να δούμε τι κάνουν.

Η ομάδα θα παρακολουθήσει πολλά από τα είδη που είχε παρακολουθήσει και πριν από επτά χρόνια, όταν η έκλειψη πέρασε πάνω από τον ζωολογικό κήπο Riverbanks στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν το 2020 σε ένα έγγραφο που συνέγραψε η Hartstone-Rose για την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

Εκτός από τις ερωτικές χελώνες, κατέγραψαν έναν αρσενικό γορίλα να επιτίθεται σε γυάλινο περίβολο, φλαμίνγκο που συγκεντρώθηκαν σε μια ασυνήθιστα σφιχτή ομάδα και λορικέτ που άρχισαν να κελαηδούν δυνατά και να πετούν μαζικά, κάτι που, όπως είπε, ήταν μια σπάνια επίδειξη σύγχρονης συμπεριφοράς.

Επίσης, όπως είπε, τη Δευτέρα παρακολουθούνται "κάποια ζώα που πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνουν κάτι ενδιαφέρον", όπως οι πίθηκοι μπονόμπο του ζωολογικού κήπου του Φορτ Γουόρθ.

«Μαζί με τους χιμπατζήδες, είναι οι πιο κοντινοί μας συγγενείς και είναι παράξενοι, συναρπαστικοί και πολύ κουλ πίθηκοι. Όταν οι μπονόμπο έχουν ένταση στην ομάδα, έχουν και σεξουαλικές αντιδράσεις σε αυτό. Ανακουφίζουν την ένταση με κάθε είδους σεξουαλική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς», δήλωσε η Hartstone-Rose.

Σταμάτησαν να πετούν τα πουλιά

Μια ομάδα επιστημόνων - σύμφωνα με το BBC - αξιοποίησε δεδομένα από περίπου 143 μετεωρολογικούς σταθμούς από διάφορες τοποθεσίες των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν τα πουλιά και τα έντομα θα μπερδεύονταν από το ξαφνικό σκοτάδι. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς τα πουλιά που πετούν μέσα στο σκοτάδι της έκλειψης.

«Αντί να παρακολουθούμε μεμονωμένα πουλιά, λαμβάνουμε μια συνολική μέτρηση της ποσότητας βιολογικού υλικού στον αέρα», δήλωσε η Νίλσον.

«Αυτό που είδαμε ήταν ότι πετούσαν λιγότερα πουλιά. Τα περισσότερα πουλιά σταμάτησαν να πετούν λίγο πριν την έκλειψη» πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πουλιά συμπεριφέρονταν όπως και πριν από μια καταιγίδα, δηλαδή αναζητούσαν καταφύγιο.

επιστήμονεςΑμερικήειδήσεις τώραέκλειψη ηλίουζώα