Πώς ο Ερντογάν μπορεί να επηρεάσει την ημερομηνία εκλογών στην Ελλάδα

Newsroom

«Οι εκλογές μας έρχονται, εμπρός βήμα ταχύ», έλεγε ο μεγάλος Χάρρυ Κλυνν και σιγά-σιγά μπορούμε να αρχίσουμε να το σιγοτραγουδούμε.

Βλέπετε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το έναυσμα προχθές λέγοντας ότι «μύρισε εκλογές» και ήδη τα σενάρια για την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες έχουν αρχίσει να δίνουν και να παίρνουν. Οικονομία, υποκλοπές, Πάσχα και Πανελλαδικές είναι ορισμένα από τα δεδομένα που μπαίνουν στη ζυγαριά των αναλυτών οι οποίοι δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τον χρόνο των εκλογών.

Η στήλη δεν πρόκειται να μπει σε «ημερομηνιολογία». Άλλωστε, εδώ και καιρό σας έχουμε πει να κυκλώσετε συγκεκριμένη Κυριακή εντός Μαρτίου (δείτε εδώ). Για το μόνο που θέλουμε να σας ενημερώσουμε είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει σοβαρά υπόψη του και έναν άλλον παράγοντα προκειμένου να καταλήξει στην τελική ημερομηνία. Αυτός δεν είναι άλλος από τις εκλογές στην γειτονική Τουρκία, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο.

Βλέπετε είναι κοινή ανησυχία εντός της κυβέρνησης ότι αν ο Ερντογάν βλέπει στις δημοσκοπήσεις κίνδυνο να χάσει τις εκλογές, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου πριν οδηγηθούν οι Τούρκοι στις κάλπες. Με δεδομένο αυτό, ο Πρωθυπουργός θέλει οπωσδήποτε η χώρα τότε να έχει κυβέρνηση. Κι αφού πάμε για διπλές εκλογές, η πρώτη κάλπη θα πρέπει να στηθεί το αργότερο τον πρώτο μήνα της άνοιξης.

εκλογές 2023Κυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραεκλογές