Αθλητισμός|15.04.2020 16:42

Τα επόμενα βήματα του ΠΑΟΚ, η σιγουριά για το CAS και η δήλωση Μπαλτάκου

Newsroom

Χωρίς να χάσει ούτε μια μέρα, το νομικό επιτελείο του ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την προσφυγή στο CAS μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ να διατηρήσει την ποινή της αφαίρεσης επτά βαθμών, θεωρώντας τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού δεσμευτική. Κάπως έτσι άλλωστε αιτιολόγησε την απόφασή της για να μην εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης. Στο στρατόπεδο των νταμπλούχων γνωρίζουν καλά πως αυτό που ζητούν από την πρώτη στιγμή, δηλαδή να εισέλθουν τα δικαστήρια στην ουσία της υπόθεσης περί πολυϊδιοκτησίας, δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα και στους δυο βαθμούς που εξετάστηκε η υπόθεση, οι τακτικοί δικαστές κατά έναν παράδοξο τρόπο εκδίκασαν χωρίς να δικάσουν καθώς αποδέχθηκαν μια (μη δεσμευτική) γνωμοδότηση μιας διάτρητης κρατικής επιτροπής, της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που πλαισιώνεται, μεταξύ άλλων, από συνταξιούχους δικαστές και δικηγόρους.

Αυτό που «φωνάζουν» εξαρχής οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν εισακούστηκε ούτε από το πρωτοβάθμιο όργανο της Superleague ούτε και από την Εφέσεων της ΕΠΟ, μολονότι ακόμη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της βουλής, τόνισε ότι η γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν είναι δεσμευτική. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε, το νομικό επιτελείο του «Δικεφάλου του Βορρά» ήταν εξοπλισμένο με όλα τα νομικά «όπλα»: επιχειρήματα, στοιχεία και αποδείξεις, προκειμένου να καταρριφθεί η σκευωρία που στήθηκε εις βάρος του ΠΑΟΚ. Η δικαστική μάχη όμως δεν δόθηκε ποτέ, αφού ουσιαστικά δεν υπήρξε και δίκη, δεδομένου ότι όλα κρίθηκαν στο πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. 

Γι' αυτό και στον Δικέφαλο προετοιμάζουν προσεχτικά τις επόμενες κινήσεις τους. Ο Τάκης Μπαλτάκος, νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μιλώντας στο Ethnos.gr για την επόμενη μέρα της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων, την επικείμενη προσφυγή στο CAS και τα βήματα που θα ακολουθήσουν, είπε χαρακτηριστικά: «Η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμη. Υπάρχει το CAS, εκεί όπου κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να προσφύγουμε, υπάρχει το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και το Διοικητικό Εφετείο».

Το CAS δεν δεσμεύεται από επιτροπές

Σε πρώτη φάση, το CAS αποτελεί την επόμενη πόρτα που θα χτυπήσει ο ΠΑΟΚ στη μάχη για τη δικαίωση. Και τούτο διότι, μπορεί το νομικό επιτελείο του Δικεφάλου να παρουσίασε στα δύο πρώτα αθλητικά δικαστήρια όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως με βάση τη νομολογία δεν τίθεται θέμα πολυϊδιοκτησίας παρά μόνο αν υπάρχει σαφής αγωνιστική επιρροή (κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποδείχθηκε), όμως τόσο το πρωτοβάθμιο μονομελές όργανο της Super League όσο και η Εφέσεων της ΕΠΟ δεν εξέτασαν αυτά στοιχεία, αλλά αρκέστηκαν στη γνωμοδότηση της ΕΕΑ. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να γίνει στο CAS σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του ΠΑΟΚ. Το διεθνές αθλητικό δικαστήριο θα εξετάσει και θα εκδικάσει την υπόθεση στην ουσία της διότι δεν δεσμεύεται από καμία γνωμάτευση ή εισήγηση οιασδήποτε επιτροπής. Πρέπει όμως να σημειωθεί ακόμη και τούτο: Ακόμα κι αν το δικαστήριο κρίνει εν τέλει πως υπάρχει επιρροή, η πρώτη ομάδα στη βαθμολογία δεν τιμωρείται (δηλαδή ο ΠΑΟΚ), αλλά υποβιβάζεται η δεύτερη (στην προκειμένη περίπτωση η Ξάνθη)...

Ο λόγος για τον οποίο οι επιτελείς του ΠΑΟΚ βρίσκονται σε εγρήγορση έχει να κάνει (και) με τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν αναφορικά με την προσφυγή στο CAS. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα πρέπει να προσφύγει εντός 21 ημερών. Μάλιστα, εφόσον κατατεθεί η προσφυγή, αναμένεται να ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία με τους «ασπρόμαυρους» να αισιοδοξούν πως η απόφαση που θα προκύψει από την εκδίκαση της υπόθεσης θα βγει πριν από τις 30 Ιουνίου, όταν και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

CASΠΑΟΚποδόσφαιρο