Αθλητισμός|19.12.2018 09:25

Και πάλι ο Κλοπ πίσω από την απόλυση Μουρίνιο! (vid)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Ο ένας τρέφει (συναδελφικό) θαυμασμό για τον άλλο. Δεν είχαν ποτέ καμία σημαντική κόντρα και αυτό δεν είναι συνηθισμένο, όταν σε μια σχέση εμπλέκεται ο Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Γιούργκεν Κλοπ, έστω και εμμέσως και άθελά του, φέρει μερίδιο ευθύνης για τα τρία τελευταία «διαζύγια» του Πορτογάλου, όλα με άσχημο τρόπο.

Το 2013 η Μπορούσια Ντόρτμουντ του «Κλόπο» απέκλεισε στα ημιτελικά του Champions League τη Ρεάλ του Ζοσέ, διαλύοντάς τη επί γερμανικού εδάφους (4-1). Στο φινάλε της σεζόν ο Μουρίνιο δεν ανανέωσε και έφυγε πικραμένος από τη Μαδρίτη.

Τον Οκτώβριο του 2015 η Λίβερπουλ νίκησε με ανατροπή την Τσέλσι (3-1), έσφιξε και άλλο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του Πορτογάλου, ο οποίος στις 17 Δεκεμβρίου, δηλαδή τρία χρόνια και μια ημέρα πριν από το χθεσινό «αντίο» απολύθηκε από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Και τώρα, δύο 24ωρα πριν από την αποχώρηση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη δεύτερη διαδοχική (αλλά και συνολικά) απόλυση στην καριέρα του, ο Μουρίνιο είχε γνωρίσει την ήττα από τη Λίβερπουλ του Κλοπ, επίσης με 3-1, με τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον να κάνει διάφορες γκριμάτσες αποδοκιμασίας από την εξέδρα όπου παρακολουθούσε το γειτονικό ντέρμπι.

Πάνω από 500 εκατ.

Πολλοί συνάδελφοι τοποθετήθηκαν για την απόλυση του Μουρίνιο. Αλλοι απέφυγαν να τη σχολιάσουν, όπως ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, το όνομα του οποίου «παίζει» για την επόμενη μέρα (από το καλοκαίρι, για την ακρίβεια). Αλλοι, όπως ο Γιούργκεν Κλοπ, επέλεξαν να πλέξουν το εγκώμιο του Πορτογάλου, για τον οποίο είπε ότι «είναι αναμφίβολα πετυχημένος».

Προφανώς δεν έχει την ίδια άποψη ο εκτελεστικός διευθυντής της Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ, ο οποίος ανέλαβε να ανακοινώσει στον Μουρίνιο την απόλυσή του, η οποία θα του αποφέρει ως αποζημίωση 25 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα που θα πάρει συνολικά ο Πορτογάλος από τους «κόκκινους διαβόλους» φτάνουν τουλάχιστον τα 50 εκατομμύρια ευρώ και, σε συνδυασμό με τα 466 που δόθηκαν την τελευταία τριετία για μεταγραφές, ξεπερνούν τα 500, για ένα Europa League (2017), ένα Λιγκ Καπ (2017) και ένα Community Shield (2016), αλλά και μια ιστορικά αρνητική πορεία στο (φετινό) πρωτάθλημα. Η Γιουνάιτεντ είχε να μαζέψει τόσο λίγους βαθμούς (26) ύστερα από 17 ματς, από το 1991, ενώ είχε να δεχθεί τόσα γκολ (29) σε αυτό το σημείο της σεζόν από το... 1962!

Μεταβατικός ο Σόλσκιερ Και η Γιουνάιτεντ; Ποια είναι η επόμενη μέρα ενός συλλόγου που βλέπει ότι η βαριά σκιά του σερ Αλεξ δεν λέει να φύγει από το «Ολντ Τράφορντ», παρά την παρουσία τριών προπονητών σε πέντε χρόνια (Ντέιβιντ Μόγες, Λουίς φαν Χάαλ και Ζοσέ Μουρίνιο);

Ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο «δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο», που το 1999 χάρισε το Champions League και το τρεμπλ στη Γιουνάιτεντ, φέρεται ως το φαβορί για να αναλάβει ως υπηρεσιακός μέχρι το καλοκαίρι, όταν τα ηνία της ομάδας θα δοθούν σε έναν εκ των Ζινεντίν Ζιντάν ή Αντόνιο Κόντε, αφού φαντάζει δύσκολο να δεχθεί η Τότεναμ να αποδεσμεύσει τον Ποτσετίνο.

Πολ Πογκμπά: Το αγκάθι στα πλευρά του

Μοιάζει με τραγική ειρωνεία, αλλά η πιο ακριβή μεταγραφή στα δυόμισι χρόνια παρουσίας του Ζοσέ Μουρίνιο αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους της αποχώρησής του. Ο Πολ Πογκμπά των 105 εκατομμυρίων ευρώ δεν τα βρήκε ποτέ με τον Πορτογάλο, ο οποίος έφτασε πρόσφατα στο σημείο να τον αποκαλέσει ιό (!) για τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια. Ηταν ξεκάθαρο πως είτε ο ένας είτε ο άλλος θα έφευγε από το «Ολντ Τράφορντ». Και συνήθως ο προπονητής είναι πιο εύκολο «θύμα», έστω και αν ο συγκεκριμένος θα πάρει μαζί του και 25 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση.

Βενγκέρ-Γκουαρδιόλα: Οι μεγάλοι «εχθροί»

Ο Γιούργκεν Κλοπ έχει εξελιχθεί σε «Νέμεση» του Μουρίνιο, αλλά δεν ανήκει στη λίστα με τις μεγάλες αντιπάθειές του. Σε αυτή κατέχουν ξεχωριστή θέση ο Αρσέν Βενγκέρ, τον οποίο κάποτε αποκάλεσε «ηδονοβλεψία», κατηγορώντας τον ότι κατασκόπευε τις τακτικές του, αλλά και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, με τον οποίο έχουν κοντραριστεί λεκτικά ουκ ολίγες φορές. Ο Καταλανός, όμως, του έδειξε την πλάτη του πέρυσι κατακτώντας με σωρεία ρεκόρ το πρωτάθλημα με τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ ο Αλσατός έφυγε από την Αρσεναλ ως θρύλος ύστερα από 22 χρόνια, κάτι που ονειρευόταν ο Μουρίνιο για τη θητεία του στη Γιουνάιτεντ. Το όνειρο, όμως, μετατράπηκε σε εφιάλτη...

Η επόμενη μέρα: Λατρεία στην Ιντερ

Η καριέρα του δείχνει να έχει πάρει την κατιούσα τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος δεν έχει κρύψει πως ονειρεύεται κάποια στιγμή να καθίσει στον πάγκο της Εθνικής Πορτογαλίας. Ακόμα, όμως, είναι σχετικά νεαρός γι’ αυτό (55 ετών), ενώ ο πρωταθλητής Ευρώπης Φερνάντο Σάντος είναι αυτήν τη στιγμή αμετακίνητος. Ποια μεγάλη ομάδα θα ήθελε τον (ολίγον ξεπεσμένο) Μουρίνιο στον πάγκο της; Πιθανόν η Ιντερ, αν φέτος δεν καταφέρει να ανανεώσει το εισιτήριό της για το Champions League. Ακόμα και αν το πετύχει πάντως, θα έβλεπε με καλό μάτι την επιστροφή του τεχνικού που το 2010 την οδήγησε στο πρώτο τρεμπλ της ιστορίας της, αλλά και στο πρώτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League έπειτα από 45 χρόνια.

Ζοσέ ΜουρίνιοΜάντσεστερ ΓιουνάιτεντΛίβερπουλΓιούργκεν Κλοπ