Αθλητισμός|05.12.2020 23:26

Basket League: Δια πυρός και σιδήρου η νίκη της ΑΕΚ - Ενσταση ο ΠΑΟΚ

Newsroom

Οι έμπειροι Λάνγκφορντ και Ζήσης πήγαν να... κρεμάσουν την ΑΕΚ στο φινάλε, ο ΠΑΟΚ έκανε απίστευτη ανατροπή αλλά η Ένωση πήρε το ντέρμπι της Basket League σε ματς-θρίλερ (85-84). Αρνητικοί πρωταγωνιστές όμως ήταν οι διαιτητές. Ντέρμπι με τα όλα του ήταν το παιχνίδι του ΟΑΚΑ ανάμεσα στους Δικέφαλους. Η ομάδα του Κώστα Μέξα ήταν ανταγωνιστική σε όλη τη διάρκεια του 40λεπτου και έβαλε δύσκολα στην ΑΕΚ, που παρατάχθηκε με τρεις ξένους (απουσίαζαν Σλότερ, Λοτζέσκι). Παρ' όλα αυτά. οι Κυπελλούχοι Ελλάδας έκαναν τη... δουλειά σε ένα παιχνίδι που η διαιτησία προβλημάτισε.

Το διαιτητικό τρίο πραγματοποίησε πολλά λάθη σε μια από τις χειρότερες διαιτησίες της σεζόν. Σοβαρά παράπονα είχαν και οι δυο ομάδες: η μεν ΑΕΚ για την αντιμετώπιση που είχε σε όλο το ματς, ο δε ΠΑΟΚ για την τελευταία φάση που ζητάει φάουλ στο τρίποντο  Το ριπλέι του αγώνα, άλλωστε, δικαιώνει τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του Δικεφάλου του Βορρά, καθώς υπάρχει επαφή ανάμεσα στον Λοβ και τον Ζήση.

O ΠΑΟΚ κατέθεσε ένσταση, τόσο για το μη καταλογισμό φάουλ του Ζήση στο εύστοχο τρίποντο του Λοβ, για το 85-84, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι οι διαιτητές αρνήθηκαν να δουν το instant replay για το χρόνο που απέμενε στην τελευταία επίθεση της ΑΕΚ. Ο Ματσιούλις εκτέλεσε τις βολές, αστοχώντας, με 0,9 δευτερόλεπτα να απομένουν στο χρονόμετρο, με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να υποστηρίζουν ότι απέμενε, ο διπλάσιος χρόνος. Ωστόσο, ο Καρακατσούνης, δεν πήγε στο instant replay

H ΑΕΚ πήρε τη νίκη με τον Γιόνας Ματσιούλις να είναι σημείο αναφοράς. Ο «Ταύρος» με 18 πόντους και 6 τρίποντα ήταν ο ηγέτης της ΑΕΚ και ο παίκτης που έδωσε λύσεις στο πιο κρίσιμο σημείο, καθώς τα 2 δικά του τρίποντα στα τελευταία λεπτά μετέτρεψαν το 75-76 σε 81-76. Ο Λάνγκφορντ ακολούθησε με 17 πόντους, όμως στο τέλος τα έκανε... θάλασσα, με το αντιαθλητικό φάουλ στο οποίο υπέπεσε και έβαλε τον ΠΑΟΚ και πάλι στη διεκδίκηση του ματς. Από τον ΠΑΟΚ ο Δημήτρης Κακλαμανάκης πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση με 16 πόντους, με τον Μάλκολμ Γκρίφιν να έχει 16 πόντους. ενώ θετικό ήταν το ντεμπούτο και του Σαγκαμπά Κονατέ, που έδωσε πολλές λύσεις στο ζωγραφιστό με 12 πόντους και 6 ριμπάουντ. Κάπως έτσι η ΑΕΚ κράτησε το αήττητο ρεκόρ της και έφτασε στο 5-0, με το πέρας 6 αγωνιστικών, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ υποχώρησε στο 1-4.

Ανακοίνωση ο ΠΑΟΚ: «Ορισμός της κλοπής»

Ο ΠΑΟΚ σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για τον «ορισμό της κλοπής» για τη φάση με το τρίποντο του Λοβ με τον Ζήση και ζητάει να μην οριστεί ξανά ο Χάρης Καρακατσούνης σε παιχνίδι του. Αναλυτικά όσα αναφέρει στην ανακοίνωση του: «Αυτά είναι τα πραγματικά highlights του σημερινού αγώνα στο ΟΑΚΑ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεκάθαρο από τρίποντο και φάουλ. Είναι ο ορισμός του φάουλ και ο ορισμός της ΚΛΟΠΗΣ. Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να καταθέσουμε ένσταση για αυτή την φάση και την άρνηση των διαιτητών να δουν το Instant replay για τον εναπομείναντα χρόνο.

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Ζητάμε από την αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔ, όχι μόνο την παραδειγματική τιμωρία του διαιτητή Χάρη Καρακατσούνη, αλλά και να φροντίσει ώστε να μην οριστεί/κληρωθεί σε αγώνα του ΠΑΟΚ από εδώ και στο εξής. Στο μυαλό μας έχουν καταγραφεί και σίγουρα δεν έχουν παραγραφεί τα κατορθώματά του, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δεύτερος ημιτελικός πλέι οφ το 2014, ημιτελικός Κυπέλλου το 2015, τελικός Κυπέλλου το 2019.

Φτάνει πια. Πάρτε σωστές αποφάσεις και βοηθήστε το άθλημα. Μην το καταστρέφετε άλλο. Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε γιατί ο κόσμος απομακρύνθηκε από ένα τόσο όμορφο άθλημα όπως είναι το μπάσκετ; Τέτοιες αποφάσεις και συμπεριφορές ανισονομίας δημιουργούν αποστροφή στον κόσμο. Και πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο που όλοι είναι στα όρια. Μην μας προκαλείτε άλλο. Αφήστε να παλέψουμε όπως και όσο μπορούμε με τα προβλήματά μας κι αφήστε μας να χαρούμε αυτές τις δύο ώρες στο γήπεδο. Είτε κερδίσουμε, είτε χάσουμε».

Τα δεκάλεπτα: 24-26, 52-45, 67-61, 85-84.

ΑΕΚ (Παπαθεοδώρου): Λάνγκφορντ 17 (1 τρίποντο, 6 ασίστ), Γιάνκοβιτς 10 (6 ριμπάουντ), Χρυσικόπουλος 2 (1/5 σουτ), Γκίκας 3 (1/5 τρίποντα), Μαυροειδής 11 (6 ριμπάουντ), Μορέιρα 7 (11 ριμπάουντ), Ματσιούλις 18 (6/8 τρίποντα), Κατσίβελης 4 (1), Ζήσης 10 (1), Γόντικας, Μωραΐτης, Ρογκαβόπουλος 3.

ΠΑΟΚ (Μέξας): Μπιτς 3 (1), Λαβ 9 (1), Γκρίφιν 16 (6/14 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 4/6 βολές, 6 ασίστ, 3 λάθη, 3 κλεψίματα), Τσαλμπούρης, Κακλαμανάκης 15 (4 ριμπάουντ), Κονατέ 12 (6 ριμπάουντ), Μαργαρίτης 7, Καμπερίδης 6 (1), Τέρνερ 7 (1/9 σουτ), Μήτρου - Λονγκ 9 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ).

Περιστέρι – Λαύριο 70-78

Τη «βόμβα» της αγωνιστικής έριξε στην Basket League το Λαύριο που επικράτησε στο Περιστέρι! Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη πήρε την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα (70-78), στο ντεμπούτο με το Περιστέρι του Γιάννη Μπουρούση (19 πόντοι). Αυτή η νίκη είναι η πρώτη για το Λαύριο στην φετινή σεζόν, που ανέβηκε στο 1-3, την ώρα που το Περιστέρι έπεσε στο 4-2. Για τους νικητές, 15 πόντους είχε ο Βασίλης Μουράτος. 14 πέτυχε ο Άλφα Ντιαλό, ο οποίος μάζεψε και 6 ριμπάουντ. 12 πόντους σημείωσε ο Σον Έβανς. Κορυφαίος για τους γηπεδούχους ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο 37χρονος σέντερ στο ντεμπούτο του πέτυχε 19 πόντους και μάζεψε 9 ριμπάουντ. 12 πόντους σημείωσε ο Στίβεν Γκρέι και 10 ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Πεδουλάκης): Καράμπελας 2, Βασιλόπουλος 10 (2), ΜακΛιν 7 (1), Τζόουνς 3, Γκρέι 12 (3), Σκορδίλης, Πέτεγουεϊ 2, Μπουρούσης 19 (1), Σαλούστρος 3 (1), Αθηναίου 8 (1), Κρόκετ 2, Χάροου 2.

ΛΑΥΡΙΟ (Σερέλης): Κάρτερ 8 (2), Έβανς 12, Μουράτος 15 (1), Ντιαλό 14 (1), Ντέιβις 2, Κόζι 5 (1), Σάβατζ 9 (3), Γερομιχαλός 11 (2), Μαστρογιαννόπουλος 2.

Άρης - Προμηθέας 94-83

Σε ένα παιχνίδι – θρίλερ που κρίθηκε στα τελευταία λεπτά, ο Άρης έδειξε χαρακτήρα, θέληση και έχοντας σε τρομερή μέρα τον Κουίντον Ντεκόζι πήρε μια τεράστια νίκη επί του Προμηθέα με 94-83. Άρης και Προμηθέας τα έδωσαν... όλα σε ένα «σκληρό» παιχνίδι με δυνατές μονομαχίες αλλά και θέαμα, με τους «κίτρινους» να είναι τελικά αυτοί που πανηγύρισαν μια σπουδαία νίκη που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Κουίντον Ντεκόζι αλλά και του Μίλαν Μιλόσεβιτς.

Ο Άρης δεν πραγματοποίησε την τέλεια εμφάνιση, είχε νεκρά διαστήματα, όμως αμυντικά στο μεγαλύτερο μέρος ήταν συνεπής και ανάγκασε τον Προμηθέα σε λάθη τα οποία δεν άφησε ανεκμετάλλευτα. Ο Προμηθέας υστερούσε στον τομέα των ριμπάουντ, ενώ έκανε αρκετά αβίαστα λάθη δίνοντας εύκολους πόντους στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Από τους νικητές μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Κουίντον Ντεκόζι που σταμάτησε στους 21 πόντους, ενώ μάζεψε και 7 ριμπάουντ, ενώ και ο Μίλαν Μιλόσεβιτς πέτυχε double double με 15 πόντους και 12 ριμπάουντ. Από πλευράς ηττημένων ο Μίλερ ήταν αυτός που ξεχώρισε με 21 πόντους, αλλά και ο Δημήτρης Αγραβάνης πραγματοποίησε μια καλή εμφάνιση με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Κολοσσός Ρόδου – Λάρισα 90-64

Ο Κολοσσός Ρόδου σε αντίθεση με την Λάρισα είχε αγωνιστικό ρυθμό και το εκμεταλλεύτηκε φθάνοντας σε μία άνετη επικράτηση με 90-64 για την 6η αγωνιστική της Basket League. Οι Ροδίτες πέτυχαν μία Λάρισα, η οποία είχε μείνει χωρίς παιχνίδι από τις 31 Οκτωβρίου, επέστρεψαν στις νίκες έπειτα από δύο ήττες και ανέβηκαν στο 2-4, την ώρα που οι Θεσσαλοί είναι στο 0-3.

Για τους νικητές, 18 πόντους και 8 ριμπάουντ σημείωσε ο Κερέμ Καντέρ. 17 πόντους και 7 ασίστ είχε ο Ντόμινικ Άρτις, ενώ 14 πόντους πέτυχε ο Μιχάιλο Άντριτς. Από την άλλη πλευρά, ξεχώρισε ο Τζέιμς Ουέμπ με 14 πόντους και 10 ριμπάουντ. 11 πόντους, όσους και ο Τζέρι Σμιθ, είχε ο Μπράντον Ρας, ο οποίος μάζεψε και 7 ριμπάουντ.

Μεσολόγγι - Ηρακλής 68-71

Αν και καρδιοχτύπησε, με «βόμβες» του Χάνλαν και του Βεργίνη στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ηρακλής πήρε την εκτός έδρας νίκη, με 71-68, κόντρα στο Μεσολόγγι. Εκπληκτικός Μπράουν για τους γηπεδούχους που σημείωσε double-double (15π., 16ρ.).

Σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό και αμφίρροπο παιχνίδι, ο Ηρακλής παρουσίασε μεν διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο χωρίς τον Βασίλη Καββαδά, προηγήθηκε, βρέθηκε πίσω στο σκορ αλλά στο τέλος κατάφερε να πάρει τη νίκη, Πρώτος σκόρερ για τους «κυανόλευκους» ο Χάνλαν με 14 πόντους και για το Μεσολόγγι ο Μπράουν με 15π.

Η μη συμμετοχή του Καββαδά στον αγώνα, έφερε στη 12άδα του Ηρακλή, τον Γιώργο Γκιουζέλη με τον Βαγγέλη Ζιάγκο να του δίνει χρόνο συμμετοχής για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα. Ντεμπούτο και για τον νεοαποκτηθέντα από τον γηραιό, Ουίλιαμ Χάτσερ. Χωρίς τον Γκριν (λόγω ενοχλήσεων στη γάμπα) αγωνίστηκε το Μεσολόγγι.

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (5-6/12/2020)

Μεσολόγγι-Ηρακλής       68-71  
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ                85-84
Άρης-Προμηθέας Π.       94-83
Κολοσσός Ρόδου-Λάρισα   90-64  
Περιστέρι-Λαύριο        70-78
Ιωνικός Ν.-Παναθηναϊκός 6/12, 17:00

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 6 αγώνες)

ΑΕΚ                 10 (5αγ.)
Ηρακλής             10
Περιστέρι            10
Μεσολόγγι            9
Κολοσσός             8
Παναθηναϊκός       6    3αγ.
Ιωνικός                  6    5αγ. 
ΠΑΟΚ                    6    5αγ.
Άρης                      5    3αγ.
Λαύριο                   5    4αγ.
Προμηθέας Π.       3     2αγ.
Λάρισα                  3     3αγ.

Πηγή: SDNA

ΑΕΚΠΑΟΚBasket Leagueμπάσκετ