Αθλητισμός|28.12.2021 07:35

Ξανά στη σέντρα η Premier League: Οι προπονητές και η λογική φωνάζουν αλλά χτυπάνε σε... τοίχο

Newsroom

Ο κορονοϊός έχει πλήξει για τα καλά την Premier League που έκανε αρνητικών ρεκόρ κρουσμάτων σε μια εβδομάδα. 103 παίκτες και μέλη ομάδων διαγνώσθηκαν θετικοί, ενώ ήδη απ' τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν αναβληθεί 15 αγώνες λόγω Covid-19. Κι όμως η Λίγκα αρνείται να αλλάξει ρότα προκειμένου να διαφυλάξει την υγεία των ποδοσφαιριστών που παίζουν αδιάκοπα.

Το αίτημα των προπονητών (και της κοινής λογικής) για πέντε αλλαγές αντί τριών που ισχύει τώρα, δεν πέρασε εξαιτίας του ότι οι παράγοντες των μικρομεσαίων κλαμπ της Premier League αρνούνται να ψηφίσουν (χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία) κάτι που θεωρούν ότι ευνοεί τους Big 6 (Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ, Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ). Επί της ουσίας όμως, με την απόφασή τους όχι μόνο πλήττουν το  ποδόσφαιρο αλλά θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των ποδοσφαιριστών (ακόμη και των δικών τους ομάδων), οι οποίοι καλούνται να παίξουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δεδομένου ότι το αγωνιστικό πρόγραμμα του Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο και αναμφίβολα το πιο απαιτητικό σε ολόκληρο τον πλανήτη...

Προπονητής χρησιμοποίησε παίκτη με 39 πυρετό

Ήδη από τις αρχές του μήνα οι περισσότερες ομάδες στην Premiership αγωνίζονται ανά 3-4 ημέρες, ενώ στη διάρκεια των εορτών το καλεντάρι γίνεται απάνθρωπο καθώς από τις 26 Δεκεμβρίου ως τις 3 Ιανουαρίου, σε διάστημα εννέα ημερών (σε μια περίοδο που η υπόλοιπη ποδοσφαιρική Ευρώπη ξεκουράζεται), πραγματοποιούνται τρεις αγωνιστικές! Ο κορονοϊός έκανε πιο περίπλοκη την κατάσταση καθώς τα πολλά κρούσματα, είτε οδηγούν σε αναβολές, είτε στέλνουν τις ομάδες στη... μάχη αποδεκατισμένες και εξουθενωμένες, αφού οι ποδοσφαιριστές δεν προλαβαίνουν να φτάσουν σε πλήρη αποκατάσταση καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς λύσεις για αλλαγές και rotation. Είναι ενδεικτικό ότι προ ημερών ο προπονητής της Νόριτς, Ντιν Σμιθ, εμμέσως παραδέχθηκε ότι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει απέναντι στη Νιούκαστλ τον Μπίλι Γκίλμουρ, ο οποίος είχε 39 πυρετό!

Απεργία προτείνει ο Γκουαρδιόλα

O κόουτς της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, μίλησε ακόμη και για απεργία παικτών και προπονητών προκειμένου να... πειστεί η Premier League για αλλαγή. «Οι παίκτες και οι προπονητές, όλοι μαζί, χρειάζεται να κάνουν απεργία ή κάτι άλλο, γιατί οι λέξεις από μόνες τους δεν θα είναι αρκετές. Δεν πρόκειται να λυθεί το ζήτημα, διότι η UEFA, η FIFA, η Premier League, τα τηλεοπτικά δίκτυα, η επιχείρηση είναι πιο σημαντική από την ευτυχία των ανθρώπων. Εδώ, όλοι αποφασίζουν για τους εαυτούς τους. Μιλάμε για τη ζωή των παικτών, αλλά αυτή είναι η μόνη χώρα που δεν αποδέχεται πέντε αλλαγές. Έχουμε μόνο τρεις. Είναι πολύ καλύτερες οι πέντε αλλαγές με την ποσότητα των παιχνιδιών που παίζουμε. Αλλά η Premier League ή οι ομάδες αποφάσισαν όχι».

Τα έβαλε με τις... Μπέρνλι ο Κλοπ

Ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, έχει αναφερθεί πολλάκις στο ζήτημα, ενώ τη Δευτέρα (27/12) έριξε τα πυρά του εις βάρος των μικρομεσαίων που μπλοκάρουν την τροποποίηση του κανονισμού. «Χρειάζεσαι 14 ψήφους για να το αλλάξεις κι εδώ κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα, δεν είμαι σίγουρος πόσοι παίκτες της Μπέρνλι παίζουν σε Εθνικές ομάδες. Όταν οι παίκτες μας έχουν τρία παιχνίδια, εκείνοι δεν έχουν κανένα», είπε ο Κλοπ και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένοι σύλλογοι και παίκτες, αλλά αποφασίζουν γι' αυτό άλλες ομάδες. Το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, το πιο έντονο πρωτάθλημα στον κόσμο, είναι το μόνο παγκοσμίως που έχει ακόμη τρεις αλλαγές. Αυτό δεν είναι σωστό, πρέπει να το αλλάξουμε, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω πραγματική ευκαιρία για να το κάνουμε».

Αγανακτισμένος Τούχελ

Την αγανάκτησή του εκδήλωσε και ο τεχνικός της πρωταθλήτριας Ευρώπης Τσέλσι. Ο Τόμας Τούχελ σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «ο κανονισμός των πέντε αλλαγών δημιουργήθηκε εξαιτίας του κορονοϊού. Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη έχει πέντε αλλαγές, όλη η υπόλοιπη Ευρώπη έχει διάλειμμα τον χειμώνα, ενώ εμείς παίζουμε συνέχεια. Αυτό είναι λοιπόν το αποτέλεσμα, μας υποχρεώνουν να παίζουμε συνέχεια ακόμη κι αν έχουμε κρούσματα κορονοϊού, πράγμα που επιφέρει τραυματισμούς». 

Ρότζερς: «Γελοίο πρόγραμμα, όλοι το ξέρουμε αυτό»

Έξαλλος εμφανίστηκε και ο τεχνικός της Λέστερ, Μπράνταν Ρότζερς καθώς η ομάδα του είναι αποδεκατισμένη το τελευταίο διάστημα. «Είναι ένα γελοίο πρόγραμμα, όλοι το ξέρουμε αυτό. Η αποκατάσταση των παικτών δεν είναι πλήρης σε διάστημα 72 ωρών μετά από ένα παιχνίδι, επομένως το να παίξουμε την Τρίτη (28/12) κόντρα στη Λίβερπουλ (σ.σ. έχει προηγηθεί ματς με τη Σίτι στις 26/12) είναι γελοίο» υπογράμμισε ο Βορειοϊρλανδός τεχνικός και πρόσθεσε: «Πρέπει να δώσουμε το παιχνίδι, επομένως δεν θα υπάρχει ουσιαστικά καμία προπόνηση. Απλά αποκατάσταση και στη συνέχεια θα δούμε κάποια βίντεο. Από εκεί θα προετοιμαστούμε».

Ακόμη κι οι προπονητές των μικρότερων ομάδων συντάσσονται με την άποψη περί τροποποίησης του κανονισμού. Ο Τόμας Φρανκ της Μπρέντφορντ δήλωσε: «Συμφωνώ απόλυτα ότι χρειαζόμαστε πέντε αλλαγές. Ξέρω ότι είμαι μέρος ενός από τους συλλόγους με το χαμηλότερο μπάτζετ και πιθανώς της πιο αδύναμης ομάδας, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό θα μας βοηθήσει όλους», ενώ ο πολύπειρος μάνατζερ της Γουότφορντ, Κλαούντιο Ρανιέρι πρόσθεσε: «Στην Ιταλία ήμουν ο πρώτος που μίλησα για πέντε αλλαγές γιατί είναι πολύ σημαντικό να μην πιέζεις πολύ τη φυσική κατάσταση των παικτών. Αν δεν προπονούνται και μετά πρέπει να παίξουν -διότι παίζουμε κάθε τρεις μέρες- πώς είναι δυνατόν να κρατήσω τους παίκτες στο γήπεδο για 90 λεπτά και να κάνω μόνο τρεις αλλαγές;».

Κόντε: Μιλώντας στον... τοίχο

Με την παραπάνω άποψη συντάχθηκε κι ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ραλφ Ράνγκνικ, ενώ ο πάντοτε γλαφυρός Αντόνιο Κόντε μιλώντας για τη συνάντηση των προπονητών με την Premier League και τους επικεφαλείς των κλαμπ σχολίασε: «Όλα είχαν ήδη αποφασιστεί. Όταν έχεις μπροστά σου έναν τοίχο, μπορείς να του μιλήσεις και να ρωτήσεις ό,τι θέλεις αλλά οποιαδήποτε απόφαση έχει ήδη ληφθεί»...

Το πρόγραμμα της 20ής αγωνιστικής

Υπό αυτό το κλίμα η Premier League συνεχίζεται την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου με την 20ή αγωνιστική. Τα παιχνίδια της Άρσεναλ με τη Γουλβς και της Λιντς με την Αστον Βίλα έχουν αναβληθεί εξαιτίας κρουσμάτων αλλά -επί του παρόντος- είναι προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν οι αναμετρήσεις: Κρίσταλ Πάλας - Νόριτς, Σαουθάμπτον - Τότεναμ, Γουότφορντ - Γουέστ Χαμ και Λέστερ - Λίβερπουλ. Την Τετάρτη 29/12 παίζει η Τσέλσι με την Μπράιτον και η Μπρέντφορντ με την Μάντσεστερ Σίτι και την Πέμπτη (30/12) η Έβερτον με τη Νιούκαστλ και η Γιουνάιτεντ με την Μπέρνλι. Κι αμέσως μετά ακολουθεί η 21η αγωνιστική στο διάστημα 1-3 Ιανουαρίου 2022...

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου

17.00 Κρίσταλ Πάλας - Νόριτς - COSMOTE SPORT 2 HD

17.00 Σαουθάμπτον - Τότεναμ - COSMOTE SPORT 1 HD

17.00 Γουότφορντ - Γουέστ Χαμ - COSMOTE SPORT 3 HD

22.00 Λέστερ - Λίβερπουλ - COSMOTE SPORT 1 HD

Αναβολή Άρσεναλ - Γουλβς

Αναβολή Λιντς - Άστον Βίλα

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου

21.30 Τσέλσι - Μπράιτον - COSMOTE SPORT 2 HD

22.15 Μπρέντφορντ - Μάντσεστερ Σίτι - COSMOTE SPORT 1 HD

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου

21.30 Έβερτον - Νιούκαστλ - COSMOTE SPORT 2 HD

22.15 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπέρνλι - COSMOTE SPORT 1 HD

Μπρένταν ΡότζερςΓιούργκεν Κλοπμετάλλαξη ΌμικρονΜπέρνλιΜάντσεστερ ΣίτιΚορονοϊόςΠεπ ΓκουαρδιόλαPremier LeagueΚλαούντιο ΡανιέριΛέστερΛίβερπουλΑντόνιο ΚόντεΤότεναμΤόμας Τούχελ