Αθλητισμός|27.01.2022 00:10

Copa Africa: Μοιραίος ο Μπαγί, «ωραίος» ο Σαλάχ και η Αίγυπτος στην 8άδα - Πρόκριση έκπληξη για Ισημερινή Γουινέα!

Newsroom

Ο πρόωρος τελικός που προέκυψε στη φάση των 16 του Copa Africa, επισήμως Κύπελλο Εθνών Αφρικής, ανέδειξε μεγάλη νικήτρια την Αίγυπτο που πήρε το εισιτήριο για τους προημιτελικούς καθώς επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι της Ακτής Ελεφαντοστού με 5-4. Σε ένα ματς που τα είχε όλα εκτός από γκολ, έπειτα από 120 λεπτά έντονου ποδοσφαίρου, το τελικό 0-0 οδήγησε τις δυο ομάδες στη... ρουλέτα των πέναλτι. Στην ίδια διαδικασία κρίθηκε και το τελευταίο νοκ άουτ ματς της φάσης των 16 με την Ισημερινή Γουινέα να κάνει την έκπληξη και να αποκλείει το Μάλι απ' τη συνέχεια του τουρνουά!

Εκεί ο αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερικ Μπαγί, ήταν άστοχος, ενώ ο σταρ της Λίβερπουλ και πρώτος σκόρερ στην Premier League Μοχάμεντ Σαλάχ ευστόχησε στο δέκατο και τελευταίο πέναλτι που έστειλε την Αίγυπτο στην οχτάδα, όπου θα τεθεί αντιμέτωπη με το Μαρόκο στις 30 Ιανουαρίου για μια θέση στον ημιτελικό. 

Η Αίγυπτος είχε δοκάρι στο 17' με δυνατό σουτ του Μαρμούς, ενώ στο 21' ο Αλί Σανγκαρέ έκανε καταπληκτική επέμβαση στο σουτ του Σαλάχ. Η Ακτή «απάντησε» στις μεγάλες ευκαιρίες με το τρομερό σουτ του Ιμπραχίμ Σανγκαρέ στο 39' που το έβγαλε εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Ελ Σεναουί. Αντίστοιχα αντανακλαστικά έδειξε ο γκολκίπερ της Αιγύπτου και στις προσπάθειες του Αλέ στο 45' και στο 70'.

Στο 88' ο Ελ Σεναουί τραυματίστηκε και τη θέση του πήρε ο Γκαμπάσκι της Ζάμαλεκ, ο οποίος έγινε ο «ήρωας» τη βραδιάς, καθώς απέκρουσε το τρίτο πέναλτι του Μπαγί κι έδωσε το αβαντάζ στην Αίγυπτο. Οι συμπαίκτες του ήταν απόλυτα εύστοχοι, με τελευταίο εκτελεστή τον Μο Σαλάχ και οι Αιγύπτιοι πανηγύρισαν μία τεράστια πρόκριση στα προημιτελικά.

Έκπληξη απ' την Ισημερινή Γουινέα

Μόλις στην τρίτη εμφάνισή της σε Copa Africa, η Ισημερινή Γουϊνέα συνέχισε το εντυπωσιακό σερί των προκρίσεων που έχει στα προημιτελικά, καθώς απέκλεισε στα πέναλτι με 6-5 (0-0 η κανονική διάρκεια και η παράταση) το φαβορί της αναμέτρησης, Μάλι. Η ομάδα που πέρασε απ' τον όμιλο με Ακτή Ελεφαντοστού και Αλγερία, φτάνει ξανά στην οχτάδα, αυτή τη φορά με ήρωα τον 20χρονο γκολκίπερ της Αλαβές, Οβόνο.

Η Ισημερινή Γουινέα, παρά το γεγονός ότι αστόχησε στο πρώτο πέναλτι με τον Νσούε, ανέτρεψε την κατάσταση χάρη σε απόκρουση του Οβόνο στον Χαϊνταρά και το άστοχο χτύπημα του Τραορέ. Ο Γκανέ, ανταπέδωσε οδηγώντας στον «ξαφνικό θάνατο», εκεί όπου ο Οβόνο έπιασε το πέναλτι του Σακό κι έστειλε τη χώρα του στα προημιτελικά. Η Ισημερινή Γουϊνέα θα διεκδικήσει την πρόκριση στα ημιτελικά κόντρα στην πανίσχυση Σενεγάλη.

Τα ζευγάρια της φάσης των 16

  • Κυριακή 23/01

Μπουρκίνα Φάσο - Γκαμπόν 7-6 (1-1 κ.α., παρ.)
Νιγηρία - Τυνησία 0-1

  • Δευτέρα 24/01

Γουινέα - Γκάμπια 0-1
Καμερούν - Κομόρες 2-1

  • Τρίτη 25/01

Σενεγάλη - Πράσινο Ακρωτήρι 2-0
Μαρόκο - Μαλάουι 2-1

  • Τετάρτη 26/01

Ακτή Ελεφαντοστού - Αίγυπτος 4-5 πέν. (0-0 κ.α., παρ.)
Ισημερινή Γουινέα - Μάλι 6-5 (0-0 κ.α., παρ.)

Τα ζευγάρια των προημιτελικών

  • 29/1 Μπουρκίνα Φάσο - Τυνησία
  • 29/1 Γκάμπια - Καμερούν
  • 30/1 Αίγυπτος - Μαρόκο
  • 30/1 Σενεγάλη - Ισημερινή Γουινέα
Ακτή ΕλεφαντοστούΜοχάμεντ ΣαλάχΚύπελλο Εθνών Αφρικής Κόπα ΑφρικαΕθνική Αιγύπτου