Αθλητισμός|14.02.2022 17:22

Ζοσέ Μπότο: «Αυτό είναι το πλάνο μου για τον ΠΑΟΚ - Με έπεισε μόλις σε δύο ώρες ο Ιβάν Σαββίδης»

Newsroom

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Ζοσέ Μπότο, ο οποίος αποκάλυψε τις σκέψεις του για τον ΠΑΟΚ του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Άνετος στον φακό και με ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό πλάνο, ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής του Δικεφάλου ανέλυσε τα σχέδιά του, μίλησε για το πρώτο του ραντεβού με τον Ιβάν Σαββίδη και τη συνεργασία που έχουν οι δυο τους, ενώ αναφέρθηκε σε όλες τις πτυχές του ποδοσφαιρικού οργανισμού του ΠΑΟΚ. 

Ο Κυριάκος Κυριάκος καλωσόρισε τον Ζοσέ Μπότο, με την υποσημείωση πως άπαντες στον ΠΑΟΚ λειτουργούν ως βοηθοί του στον τομέα της ευθύνης του: «Εκ μέρους της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα ήθελα να καλωσορίσω τον Ζοσέ Μπότο. Είδαμε έναν άνθρωπο με πολλή διάθεση να μάθει και να σεβαστεί το κλαμπ και να φέρει την δική του τεχνογνωσία. Γνωρίζει ότι όλοι μας είμαστε βοηθοί του και είναι σπουδαίο που και εκείνος από την πλευρά του θέλει να μιλήσει μαζί σας για ποδόσφαιρο».

Μπότο: Έτσι με έπεισε ο Σαββίδης

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος ξεκίνησε με αποκαλύψεις, επισημαίνοντας πως η συμφωνία με τον Ιβάν Σαββίδη έκλεισε στις δύο ώρες: «Η πρώτη επαφή ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου. Στο πρώτο μίτινγκ ένιωσα λίγο έκπληκτος και δεν ήμουν σίγουρος αν πρέπει να κάνω αυτό το μίτινγκ. Μετά μίλησα με τον κ. Σαββίδη, ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο μίτινγκ, το οποίο δεν ξεκίνησε καλά γιατί υπήρξε ένα μπέρδεμα, εγώ υπολόγισα σε ώρα Ουκρανίας, ο πρόεδρος σε ώρα Ρωσίας, οπότε καθυστερήσαμε, δεν ξεκίνησε καλά, αλλά μετά από δύο ώρες με έπεισε ότι είναι αυτό που θέλω να κάνω.

Σε αυτό το μίτινγκ είναι σημαντικό να αναφέρω ότι δεν μιλήσαμε καθόλου για χρήματα. Μου μίλησε για την ιστορία της ομάδας και ήταν ο πρώτος πρόεδρος ομάδας, που μου μίλησε για την ιστορία και την κουλτούρα της ομάδας και αυτό ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ και ήταν αυτό που ουσιαστικά με έπεισε, μου άνοιξε τους ορίζοντες και είπα ότι είναι αυτό που θέλω να κάνω.

Αυτό που μου ζήτησε ο κ. Σαββίδης είναι να βοηθήσω με την γνώση μου την ομάδα, να ανέβει σε ευρωπαϊκά στάνταρ σε όλους τους τομείς, να φτάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο. Δεν μου ζήτησε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα ή κάτι σχετικό γιατί αν γίνει η ομάδα καλύτερη σε όλους τους τομείς, είναι αυτονόητο ότι θα κερδίσει και τίτλους».

Μπότο: Προσπαθούμε να ανανεώσουμε ηλικιακά την ομάδα

Για τις μεταγραφές του Γενάρη και για το πως είναι ο 8ος αθλητικός διευθυντής την τελευταία δεκαετία: «Σίγουρα προσπαθούμε να ανανεώσουμε ηλικιακά την ομάδα. Θέλουμε να φέρουμε παίκτες με κάποια εμπειρία σε αντρικό ποδόσφαιρο Να μην έρχονται από ακαδημίες 21-24-25 σε ηλικία. Η ομάδα πρέπει να έχει επιχειρηματικό μοντέλο σε αυτές τις ηλικίες. Να υπάρχει προοπτική μεταπώλησης. Θέλω να γίνουμε μια ομάδα που θα πουλάμε παίκτες. Παίκτες μέχρι 26 ετών μπορούν να πάνε σε μεγάλο πρωτάθλημα μετά από αυτή την ηλικία γίνονται μεταγραφές στο εσωτερικό. Την Μπενφίκα την κάναμε μηχανή πώλησης παικτών, το κάναμε αναλύοντας βέβαια. Ένα από τα χειρότερα πράγματα εδώ στην Ελλάδα είναι η αντίληψη του κόσμου. Με ρωτάνε γιατί ήρθα εδώ. Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση δεν με απασχολεί αυτό. Αν με ρωτούσατε τον Δεκέμβρη όταν έπαιζα στο Μιλάνο με τη Σαχτάρ, αν τον Φλεβάρη θα ήμουν στην Ελλάδα θα έλεγα πως δεν υπάρχει περίπτωση. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι όταν θα φύγω από εδώ είναι να έχω αφήσει πίσω κάτι».

Για το τι δεν του άρεσε και θέλει να το αλλάξει: «Όλες οι ομάδες έχουν πάντα χώρο για βελτίωση. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για εμάς. Το πλάνο μας είναι να βοηθήσουμε την ομάδα να βελτιωθεί, να γίνει πιο συνεπής, πιο συμπαγής και να βάλουμε σε λειτουργία τη γραμμή που έχουμε, ακόμα και αν υπάρξει αλλαγή σε πρόσωπα. Το καλό είναι πως οι απόψεις του για το ποδόσφαιρο, είναι παρόμοιες με αυτές του προπονητή. Έχοντας στο μυαλό σου τους στόχους σου είναι πιο εύκολο να φτάσεις σε αυτούς. Δεν χρειάζεται να με ρωτήσετε για κάτι αρνητικό για μέλος της ομάδας. Μαζί πηγαίνουμε στον πόλεμο κάθε βδομάδα».

«Ποιος είναι ο ρόλος μου»

Για την εικόνα που σχημάτισε για τον ΠΑΟΚ: «Όταν βλέπεις κάτι από έξω δεν πρέπει να το πιστεύεις μέχρι να το δεις από μέσα. Η εμπειρία μου λέει να πιστεύω τα μάτια μου και όχι όσα μου λένε. Όταν ξεκίνησα να μιλάω με την ομάδα άρχισα να βλέπω όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ. Είδα πως η ομάδα βελτιωνόταν, ήταν σε ανοδική πορεία. Ήθελα να είμαι εδώ για να βλέπω τι συμβαίνει. Όταν ήρθα τότε άλλαξα γνώμη, είδα πως γινόταν μια επαγγελματική δουλειά, αλλά μάλλον υπήρχε πρόβλημα αυτοπεποίθησης, Η ομάδα δεν είναι τέλεια, πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Είμαι αθλητικός διευθυντής πρέπει να είμαι κοντά στην ομάδα. Να συζητάω με τον προπονητή και να παίρνω αποφάσεις μαζί του. Να την υποστηρίζω, ίσως μερικές φορές να είμαι και σκληρός μαζί της. Πρέπει να είμαι συνεχώς μαζί της. Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα μου, υποφέρω μαζί της, και πανηγυρίζω μαζί της. Όταν χάνουμε θέλω να υποστηρίζω την ομάδα. Έχασα βέβαια το πρώτο γκολ κόντρα στην ΑΕΚ επειδή κατέβαινα από τη σουίτα για να είμαι δίπλα στην ομάδα σε περίπτωση που χάσει».

Για τις ανανεώσεις των συμβολαίων και τους δανεικούς και αν υπάρχει η σκέψη απόκτησης κάποιου: «Για τον Ίνγκασον δεν υπάρχει θέμα, ο κόσμος να μην ανησυχεί. Ο παίκτης θέλει να μείνει. Η ομάδα τον θέλει, οπότε τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ευχάριστα. Για τον Εσίτι είναι ένας παίκτης για τον οποίο διαπραγματευόμαστε, ελπίζω ως το τέλος της ημέρας να έχει κλείσει η υπόθεση. Για τους δανεικούς δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε για αυτό. Ξέρουμε τι θέλουμε βέβαια, αλλά δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για αυτό. Οι παίκτες πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι. Παίζουν ανά 3 μέρες και δεν είναι εύκολο. Ξέρω και εγώ και το κλαμπ τι θέλουμε».

Για τον στόχο του Champions League, το τι λείπει από τον ΠΑΟΚ και αν η έλευσή του συνδέεται με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου: «Ποτέ δεν δούλεψα με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου. Τον συνάντησα δύο φορές, οπότε όλα είναι φήμες. Θεωρώ πως πρέπει να βελτιώσουμε πολλά πράγματα, όχι όσα πίστευα πριν έρθω. Πρέπει να έχουμε μια συγκεκριμένη γραμμή. Ο Ραζβάν ήταν προπονητής το 2019 και έπειτα ήρθαν προπονητές με άλλη οπτική. Αυτό είναι πρόβλημα που υπάρχει σε πολλούς συλλόγους. Πρέπει να έχουμε μια γραμμή και να την ακολουθούμε. Να μην πάμε από το κρασί στο γάλα».

Τι είπε για τα συμβόλαια που λήγουν

Για τα 12 συμβόλαια που λήγουν στην ομάδα, τις ηλικίες των ποδοσφαιριστών και το προσεχές καλοκαίρι: «Όταν ήρθα είχα μια ιδέα. Πέρασα αρκετό χρόνο για να καταλάβω την ομάδα. Μελέτησα αρκετά την ομάδα, αλλά ήθελα να δω και με τα μάτια μου το πως προπονείται η ομάδα, πως συμπεριφέρεται και όλα τα συναφή. Όταν ήρθα είχα μια ιδέα και ζήτησα να αναλύσω την ομάδα. Πλέον εγώ, ο προπονητής και ο Ιβάν Σαββίδης ξέρουμε τι θα κάνουμε το καλοκαίρι. Όταν ήρθα είχα μια γνώμη για την ομάδα, αλλά πλέον αυτή άλλαξε, βλέποντας το πως προπονούνται. Μπορείς να έχει συγκεκριμένες ιδέες, αλλά πρέπει να μπορείς και να τις αλλάζεις. Θέλω να πω στον κόσμο, μην αγχώνεστε, ξέρουμε τι κάνουμε. Δεν παίζουμε football manager. Ό,τι κάνουμε και λέμε έχει αντίκτυπο στην ομάδα. Όταν ήρθα πίστευα πως η ομάδα χρειάζεται εξτρέμ. Άρχισα να ψάχνω παίκτη για τη θέση. Ωστόσο, είδα στις προπονήσεις τον Μιτρίτσα, είδα πως έχει ποιότητα, αλλά για διάφορους λόγους δεν την είχε δείξει ακόμα. Αν έφερνα έναν παίκτη τότε θα τον σκότωνα. Έτσι αποφασίσαμε να μην φέρουμε εξτρέμ και να δείξουμε εμπιστοσύνη στον Μιτρίτσα, που στο τελευταίο παιχνίδι ήταν MVP. Είναι πραγματική ζωή και όχι football manager».

Για την πρώτη επαφή των δύο πλευρών, το πώς πείστηκε να πει το «ναι» στον ΠΑΟΚ και τους στόχους: «Η πρώτη επαφή έγινε στα μέσα του Δεκέμβρη. Στην πρώτη συνάντηση ήμουν έκπληκτος και δεν ήξερα αν ήθελα να κάνω αυτό το βήμα. Μετά είχα και άλλες συναντήσεις με τον Ιβάν. Έγινε ένα μπέρδεμα με τις ώρες εγώ υπολόγισα σε ώρα Ουκρανίας αυτός σε ώρα Ρωσίας, έγινε ένα μπέρδεμα, αλλά μετά από 2 ώρες με έπεισε. Σε αυτά τα μίτινγκ ποτέ δεν μιλήσαμε για λεφτά, αλλά για την ιστορία της ομάδας. Ήταν η 1η φορά που κάποιος πρόεδρος μου μίλησε για την ιστορία της ομάδας, Ήταν κάτι πολύ ωραίο και μου άνοιξε τους ορίζοντες. Μου ζήτησε να κάνω τον ΠΑΟΚ ακόμα πιο μεγάλο από ότι είναι τώρα. Κάποιοι μου γράφουν ''Μπότο κάνε τον ΠΑΟΚ μεγάλο''. Αλλά αυτό είναι λάθος. Ο ΠΑΟΚ είναι ήδη μεγάλος. Μου ζητήθηκε είναι με τη γνώση μου να βοηθήσω την ομάδα να ανέβει σε ευρωπαϊκά στάνταρ σε όλους τους τομείς του ποδοσφαίρου. Δεν μου ζήτησε το πρωτάθλημα. Είναι αυτονόητο αυτό».

Υποφέρω μαζί με την ομάδα

Όπως υπογράμμισε πολλές φορές, άλλαξε γνώμη για το υλικό της ομάδας μετά την άφιξή του στην ομάδα, βλέποντας καθημερινά πως δουλεύει το γκρουπ: «Αυτό που μου λέει η εμπειρία μου είναι ότι όταν βλέπεις κάτι απ'έξω είναι πολύ διαφορετικό. Έχω μάθει να μην πιστεύω αν δεν δω ο ίδιος, έχω μάθει να μην ακούω τι λέει ο κόσμος. Αυτά που είδα από τον ΠΑΟΚ μου έδωσαν μια εικόνα. Αυτό που είδα ήταν μια ομάδα σε ανοδική ομάδα. Αντίκρισα μια πολύ επαγγελματική ομάδα, θεωρώ ότι το πρόβλημα ήταν η αυτοπεποίθηση. Θεωρώ ότι η ομάδα είναι πιο καλή, δεν είναι ακόμη τέλεια. Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και να γνωρίζουμε τι χρειάζεται για να την βοηθήσουμε. Πρέπει να έχω επαφή με την ομάδα, πρέπει να είμαι δίπλα στην ομάδα και να την στηρίζω. Πρέπει να μιλάω με τον προπονητή και να παίρνω μαζί του αποφάσεις για την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα μου, είναι μια ομάδα που υποφέρω μαζί της. Δεν είδα το πρώτο γκολ που πετύχαμε στο ΟΑΚΑ γιατί από το άγχος μου κατέβηκα στον αγωνιστικό χώρο για να είμαι ο πρώτος που θα είμαι δίπλα τους. Κερδίσαμε, πανηγυρίσαμε και από εδώ και πέρα όταν θα χάνουμε, ξέρω τι πρέπει να κάνω».

Μάλιστα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ενόψει καλοκαιριού, ξεκαθαρίζοντας πως: «Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο κόσμος».

«Ήρθα, έχοντας στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη ιδέα. Διάβασα πολύ αλλά ήθελα να είμαι εδώ για να δω πως συμπεριφέρεται η ομάδα καθημερινά στις προπονήσεις. Ζήτησα από τον πρόεδρο να με αφήσει να αναλύσω την ομάδα και μετά να του πω τι θα κάνουμε το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή εγώ, ο πρόεδρος και ο προπονητής, γνωρίζουμε πολύ καλά τι θέλουμε να κάνουμε το καλοκαίρι. Δεν είναι σωστό να μιλάμε ότι θέλουμε τον τάδε παίκτη εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων. Όταν ήρθα είχα μια συγκεκριμένη γνώμη, τώρα έχω άλλη γνώμη, διότι είμαι καθημερινά στις προπονήσεις και βλέπω πώς δουλεύει η ομάδα. Αυτό που μπορώ να πω στον κόσμο είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν, ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε να κάνουμε. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε για το καλοκαίρι.

Να μιλήσουμε με παραδείγματα για το πως θα δουλέψουμε στις μεταγραφές... Οι μεταγραφές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ποιότητα αλλά και με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ομάδα. Ήρθα σκεπτόμενος ότι η ομάδα θέλει εξτρέμ, άρχισα να ψάχνω και μετά πήγα στις προπονήσεις και είδα τον Μιτρίτσα. Είδα ότι έχει ποιότητα, την οποία δεν είχε δείξει ακόμη. Σκέφτηκα ότι αν φέρω έναν ποδοσφαιριστή, θα χρειαστεί δύο μήνες για να προσαρμοστεί και σε αυτό το διάστημα σκέφτηκα ότι μπορεί να «σκοτώσω» τον ποδοσφαιριστή που ήδη έχουμε. Έτσι αποφασίσαμε να μην φέρουμε άλλον ποδοσφαιριστή σε αυτή τη θέση και αποφασίσαμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στον Μιτρίτσα, που στα τελευταία παιχνίδια και ειδικά στο τελευταίο ήταν man of the match».

Για την πολιτική που θα ακολουθήσει στον ΠΑΟΚ: «Θεωρώ ότι πρέπει να βελτιώσουμε πολλά πράγματα. Ο σύλλογος πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη γραμμή και το εξήγησα στην οικογένεια Σαββίδη. Ο Ράζβαν ήταν το 2019 και στη συνέχεια αποχώρησε και ήρθαν προπονητές που είχαν άλλη οπτική σχετικά με το ποδόσφαιρο. Μπορεί να θες τον Γκουαρντιόλα και μετά να πάρεις τον Σιμεόνε, είναι δύο πολύ καλοί προπονητές, αλλά είναι τελείως διαφορετικοί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια συγκεκριμένη γραμμή, να μην αλλάζουμε κατευθύνσεις, να μην πηγαίνουμε από το κρασί στο γάλα.

«Αν δεν ήταν ο Λουτσέσκου στην ομάδα, ίσως να μην ήμουν κι εγώ εδώ τώρα...»

Όλες οι ομάδες στον κόσμο έχουν περιθώρια βελτίωσης. Το πλάνο μας το καλοκαίρι είναι να βοηθήσουμε την ομάδα να βελτιωθεί και να βάλουμε σε λειτουργία αυτή τη γραμμή που λέγαμε, για να μην επηρεαστεί η λειτουργία της ομάδας. Οι απόψεις μου για το ποδόσφαιρο είναι παρόμοιες με αυτές του προπονητή και γι' αυτό το λόγο θέλουμε να βάλουμε τη γραμμή, να έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το τι θέλουμε να κάνουμε. Είναι πολύ πιο εύκολο να πετύχεις τους στόχους σου ψάχνοντας, παρά να πηγαίνεις σε μια ξένη χώρα όπως η Πορτογαλία, για εσάς, χωρίς GPS. Επίσης, για να σας προλάβω, δεν χρειάζεται να ρωτήσετε να σας πω κάτι αρνητικό για κάποιο μέλος της ομάδας, αυτοί είναι οι παίκτες που έχουμε, με αυτούς πάμε στον πόλεμο κάθε εβδομάδα, είναι οι πολεμιστές μας και δεν θα πω κάτι αρνητικό».

Στη συνέχεια επανήλθε στη συνεργασία του με τον Λουτσέσκου, επισημαίνοντας πως: «Το πιο εύκολο πράγμα για εμένα ήταν να διαβάσω το στυλ του προπονητή. Αν ήταν άλλος προπονητής και όχι ο κ. Λουτσέσκου ίσως να μην ήμουν εδώ. Είχα αναλύσει το στυλ του μου άρεσε, η βασική ιδέα είναι η ίδια με την δική μου. Με αυτό το στυλ είναι πιο εύκολο, έχουμε τις ίδιες αρχές. Αυτός είναι ο στόχος μας, αν δεν ήταν εφικτό δεν θα ερχόμουν στον ΠΑΟΚ».

Ο ρόλος μου σε συνάρτηση με τον προπονητή

«Πρέπει να βάλω όρια για το πώς γίνεται η εξεύρεση ενός ποδοσφαιριστή. Εγώ αναλύω την αγορά, γιατί ο προπονητής έχει πολλά άλλα πράγματα να κάνει. Πρέπει να έχουμε καλύτερη στόχευση για τους ποδοσφαιριστές που θα κινηθούμε. Ξέρουμε ποιο είναι το μπάτζετ μας και μετά είναι δική μου ευθύνη να πείσω τους ιθύνοντες της ομάδας για την αγορά ενός ποδοσφαιριστή. Είναι δική μου ευθύνη να πείσω την διοίκηση και την ομάδα για την αγορά ενός ποδοσφαιριστή».

Για τον αν οι Σάστρε - Σοάρες αποτελούν δείγμα της μεταγραφικής πολτικής ενόψει καλοκαιριού αναφορικά με τα χαρακτηριστικά, την ηλικία και την προοπτική τους: «Θέλουμε να ανεώσουμε από πλευράς ηλικίας την ομάδα, αλλά αυτοί οι ποδοσφαιριστές που θα αποκτήσουμε θέλουμε να έχουν εμπειρία από πρωταθλήματα, να μην προέρχονται απευθείας από τις ακαδημίες. Θέλουμε να έχουμε παίκτες με προοπτική γιατί θέλω να γίνουμε μια ομάδα που θα πουλάει συστηματικά ποδοσφαιριστές. Ποδοσφαιριστές σε αυτή την ηλικία μπορούν να πάνε σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Έτσι δουλεύει η αγορά και πρέπει να την ακολουθήσουμε για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Στην Μπενφίκα γίναμε μια μηχανή πώλησης παικτών. Πώς το κάναμε αυτό; Διαβάσαμε την αγορά, την αναλύσαμε και δημιουργήσαμε την υπεραξία για τον σύλλογο. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που έχω συναντήσει ερχόμενος στην Ελλάδα είναι η αντίληψη για το ποδόσφαιρο της χώρας, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Η Ουκρανία ή η Πορτογαλία δεν είναι πιο προηγμένες χώρες από την Ελλάδα, μπορούμε και εμείς να πετύχουμε τα ίδια με διαφορετικό τρόπο...».

«Όταν φύγω από τον ΠΑΟΚ, θέλω να έχω αφήσει πράγματα πίσω μου»

Μάλιστα, για τον αν αποτελεί πρόκληση για εκείνον να παραμείνει για αρκετά χρόνια στο πόστο του συγκριτικά με τους προκατόχους του: «Το αν θα παραμείνω παραπάνω από δύο χρόνια είναι κάτι που δεν το σκέφτομαι καθόλου. Αν με ρωτούσατε τον Δεκέμβριο, όταν ήμουν με την Σαχτάρ στο Μιλάνο για έναν αγώνα στο Champions League, και μου έλεγαν ότι τον Φλεβάρη θα είμαι στην Ελλάδα, θα έλεγα σε καμία περίπτωση. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι όταν θα έχω φύγει από εδώ να έχω αφήσει πίσω μου πράγματα όπως έκαναν στην Μπενφίκα και την Σαχτάρ».

«Δεν νοείται μεγάλη ομάδα χωρίς δυνατές ακαδημίες αλλά...»

Μιλώντας για τις ακαδημίες, ξεκαθάρισε πως πολλές φορές οι τίτλοι αποτελούν ένα ψέμα, το πιο σημαντικό έγκειται στην ανάδειξη παικτών για την πρώτη ομάδα: «Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη ομάδα χωρίς να έχει δυνατές ακαδημίες. Πρέπει να έχουμε την ίδια ιδέα από την πρώτη ομάδα μέχρι την πιο μικρή ομάδα των ακαδημιών. Η ακαδημία είναι κάτι διαφορετικό από την πρώτη ομάδα. Ας πάρουμε παράδειγμα την ακαδημία του Άγιαξ που είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Είναι μια ακαδημία που δημιουργεί ποδοσφαιριστές. Όταν ήμουν στην Μπενφίκα, οι ακαδημίες κέρδιζαν συνέχεια αλλά δεν είχαν κανέναν παίκτη στην πρώτη ομάδα, προσπαθήσαμε να το φτιάξουμε αυτό με ένα σύστημα. Ήταν αρκετά δύσκολο για τους προπονητές γιατί τους παίρναμε τους παίκτες, γιατί παίρναμε παίκτες από την Κ17 και τους δίναμε στην Κ19, παίρναμε παίκτες από την Κ19 και τους δίναμε στην Β' ομάδα. Για τον λόγο αυτό τους κάναμε πενταετή συμβόλαια για να τους δείξουμε εμπιστοσύνη και καταφέραμε να αναδείξουμε παίκτες όπως ο Ζοάο Φέλιξ και ο Ρούμπεν Ντίας. Ο Γκαρσία ήταν ο πρώτος που μίλησα, έχω μιλήσει με όλους τους υπεύθυνους των ακαδημιών. Πολλές φορές οι τίτλοι στις ακαδημίες είναι ένα ψέμα. Το πιο σημαντικό είναι να αναδείξουμε ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα».

Προσοχή στην αγορά της Βραζιλίας!

«Η Βραζιλία είναι μια από τις καλύτερες αγορές στον κόσμο, είναι μια αγορά που την γνωρίζω πολύ καλά, αλλά θέλω να σας πω ότι είναι μια δύσκολη αγορά γιατί ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να έχει μια καλή απόδοση σε ένα ματς και την επόμενη ημέρα η ομάδα του να ζητάει 20 εκατομμύρια για την απόκτησή του. Γνωρίζω πολλούς ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την συγκεκριμένη χώρα, αλλά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως: «Πιστεύω ότι μια ομάδα πρέπει να έχει αρκετούς γηγενείς ποδοσφαιριστές, γιατί γνωρίζουν την κουλτούρα του συλλόγου αλλά μπορούν να βοηθήσουν να αναπτυχθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το βλέπουμε, αν υπάρχουν ποδοσφαιριστές από τις μικρότερες ομάδες που μπορούν να ταιριάξουν στην φιλοσοφία μας, είναι κάτι που το εξετάζουμε».

Ο Βιεϊρίνια και οι φορ του ΠΑΟΚ

Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τον Βιεϊρίνια, απάντησε: «To σημαντικό για εμένα είναι ότι ο Βιεϊρίνια ξέρει πολύ καλά το τι θέλω να κάνω με τον ίδιο, το σημαντικό είναι ότι ο ίδιος γνωρίζει τα σχέδιά μου για αυτόν» ενώ μιλώντας για το παρασκήνιο της πώλησης Σφιντέρσκι, τόνισε: «Γνωρίζω τι θέλω να κάνω με συγκεκριμένου ποδοσφαιριστές, μου αρέσει ο κόσμος να γνωρίζει πώς σκέφτομαι, αλλά είναι πράγματα και λεπτομέρειες που δεν γίνεται να γίνουν γνωστές τώρα. Είναι απίθανο να έχεις τέσσερις επιθετικούς στην ίδια θέση. Αν δεν έφευγε ο Σφιντέρσκι θα είχαμε πέντε ποδοσφαιριστές για την θέση του επιθετικού, που σημαίνει ότι θα είχαμε τέσσερις ποδοσφαιριστές δυσαρεστημένους για μια θέση. Ο Τσόλακ είναι ένας ποδοσφαιριστής που μου αρέσει και μπορεί να βοηθήσει. Επιλέγεις να δώσεις τον ποδοσφαιριστή για τον οποίο σου δίνουν περισσότερα χρήματα».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, αναφέρθηκε στον Βαρέλα, ωστόσο, άνοιξε τη συζήτηση, επισημαίνοντας πως θα πρέπει κανείς να σέβεται την ιστορία του αλλά να μην μένει εκεί: «Ο Βαρέλα είναι μια περίπτωση που έχει ομοιότητες με την περίπτωση του Βιεϊρίνια. Είναι κάτι διαφορετικό αν είναι έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι καλό για την ομάδα να μιλάμε μεμονωμένα για περιπτώσεις σε αυτό το τάιμινγκ. Ένα από τα μεγάλα λάθη που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, είναι ότι οι ομάδες πρέπει να σέβονται την ιστορία ενός παίκτη, αλλά να μην μένουν κολλημένοι εκεί κοιτώντας προς τα πίσω και όχι προς τα μπροστά. Θεωρώ ότι πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία, αλλά να βλέπουμε και μπροστά και το αν μπορεί να κάνει την δουλειά του με την ίδια επιτυχία».

Το σχόλιο για Σάστρε και Σοάρες

«Δεν μου έκανε εντύπωση η απόδοση του Σάστρε μέχρι τώρα, θέλαμε να φέρουμε έναν ποδοσφαιριστή με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του Λύρατζη, που είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής και πιστεύω πως θα γίνει ο νέος δεξιός μπακ της Εθνικής Ελλάδας. Θεωρώ ότι ήταν μια καλή απόφαση που ολοκληρώθηκε χωρίς πολλές προσδοκίες. Ο Φιλίπε Σοάρες έκανε πάρα πολλά για να έρθει στον ΠΑΟΚ. Δεν έκανε προπονήσεις για δέκα ημέρες με την πρώην ομάδα του και στη συνέχεια είχε αυτή την περιπέτεια με την άφιξή του. Όταν ξεκίνησε να κάνει προπονήσεις, είχε κάποιους πόνους και τον προστατέψαμε. Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος όταν το δει στο 100% των δυνατότήτων του θα τον αγαπήσει».

Πρωτάθλημα και μπάτζετ!

«Όταν ξεκίνησα να μιλάω με τον ΠΑΟΚ, η ομάδα βρισκόταν 14 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και 4 από την ΑΕΚ, αυτή τη στιγμή είμαστε 9 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και 8 μπροστά από την ΑΕΚ. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και γενικά πιστεύω ότι θα το παλέψουμε μέχρι το τέλος. Αυτό που είδα στο ματς του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό είναι ότι δεν αποτυπώνεται η διαφορά των 9 βαθμών στο χορτάρι.

Όσον αφορά το μπάτζετ, ναι έχουμε μιλήσει με τον πρόεδρο και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να πεις τον αριθμό του μπάτζετ που έχεις, γιατί αν γνωρίζουν τα χρήματα που έχεις διαθέσιμα θα σου ζητήσουν χρήματα παραπάνω από την αξία του ποδοσφαιριστή».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε: «Στο δεύτερο μίτινγκ που κάναμε με τον κ.Σαββίδη ήταν για να του παρουσιάσω εγώ το σχέδιό μου για την ομάδα, το πώς θα κινηθούμε το καλοκαίρι το τι θα κάνουμε τώρα για να βελτιώσουμε την ομάδα. Ο κ. Σαββίδης γνωρίζει, συμφωνεί, είμαστε μαζί σε αυτή την διαδικασία και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την εμπλοκή του και την ανάμιξη του με την ομάδα. Επίσης, είναι ένας άνθωπος που μου είπε πολλές ιδέες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την ομάδα και αυτό επίσης είναι μια απάντηση σε όσους έχουν αμφιβολία για την ανάμιξή του».

Ιβάν ΣαββίδηςΠΑΟΚΖοσέ Μπότο