Αθλητισμός|30.03.2022 00:25

Προκριματικά Μουντιάλ: Η Σενεγάλη του Μανέ πλήγωσε ξανά την Αίγυπτο του Σαλάχ - Έφυγαν για Κατάρ η Γκάνα, το Μαρόκο, η Τυνησία και το Καμερούν στο 124'!

Newsroom

Ενάμιση μήνα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, η Σενεγάλη πλήγωσε ξανά την Αίγυπτο στη διαδικασία των πέναλτι κι εξασφάλισε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Ο Σαντιό Μανέ αναδείχθηκε και πάλι νικητής στη μάχη με τον συμπαίκτη του στη Λίβερπουλ Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος ήταν μοιραίος στα πέναλτι και δεν θα δώσει το παρών στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού της τετραετίας.

Το 1-0 του πρώτου αγώνα δεν ήταν αρκετό για την Αίγυπτο, αφού η Σενεγάλη ανέτρεψε την κατάσταση. Με τον Πάπε Αμπού Σισέ του Ολυμπιακού στο αρχικό σχήμα να βοηθάει στη διατήρηση του μηδέν στην άμυνα, ένα γρήγορο γκολ του Ντιά (3’) έστειλε το ματς αρχικά στην παράταση και εν συνεχεία στα πέναλτι. Εκεί, οι δύο ομάδες αστόχησαν στις δύο πρώτες εκτελέσεις (ένα εξ’ αυτών απ' τον Σαλάχ), η Αίγυπτος απέτυχε να σκοράρει σε άλλο ένα και με εύστοχη τελευταία εκτέλεση του Μανέ (όπως συνέβη και στο Copa Africa τον περασμένο Φεβρουάριο), η Σενεγάλη χαμογέλασε και πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση του Μουντιάλ.

Νωρίτερα, ένας κανονισμός που δεν ισχύει πλέον στην Ευρώπη (το εκτός έδρας γκολ), έστειλε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου την Γκάνα! Το γκολ του Τόμας Παρτεϊ από το 10ο λεπτό αποδείχθηκε «χρυσό» για τα «μαύρα αστέρια», που πέρασαν στο Μουντιάλ με δύο ισοπαλίες. Η Νιγηρία ισοφάρισε σε 1-1 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Τροοστ-Εκόνγκ (22’), όμως δεν βρήκε το πολυπόθητο δεύτερο γκολ και δεδομένης της ισοπαλίας με 0-0 στο πρώτο ματς αποκλείστηκε γεγονός πουυ πυροδότησε σοβαρά επεισόδια και εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο.

Πανηγυρικά προκρίθηκε στο Μουντιάλ το Μαρόκο που σάρωσε με 4-1 τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (1-1 το πρώτο ματς), ενώ την πρόκριση εξασφάλισε και η Τυνησία, που μετά τη νίκη με 1-0 στο πρώτο ματς που έγινε στο Μάλι, σφράγισε την πρόκριση με το 0-0 στην έδρα της. Όσο για την αναμέτρηση στο ζευγάρι της Αλγερίας με το Καμερούν, έσπασαν καρδιές. Οι Αλγερινοί είχαν το προβάδισμα καθώς επικράτησαν 0-1 στο πρώτο ματς εκτός έδρας, όμως οι Καμερουνέζοι «απάντησαν» με γκολ του Τσούπο Μότινγκ στο 22', ισοφάρισαν το σκορ του α' αγώνα (0-1) κι έστειλαν τη διαδικασία στην παράταση. Εκεί η Αλγερία σκόραρε στο 118' αγκαλιάζοντας την πρόκριση για το Μουντιάλ αλλά στο 124' ο Τοκό Εκαμπί διαμόρφωσε το τελικό 1-2 που έστειλε το Καμερούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι ομάδες που έχουν πάρει το εισιτήριο για το Κατάρ

  1. Κατάρ (διοργανώτρια)
  2. Γερμανία
  3. Δανία 
  4. Βραζιλία 
  5. Βέλγιο 
  6. Γαλλία
  7. Κροατία 
  8. Σερβία 
  9. Ισπανία
  10. Ελβετία 
  11. Αγγλία 
  12. Ολλανδία 
  13. Αργεντινή 
  14. Ιράν 
  15. Νότια Κορέα 
  16. Ιαπωνία 
  17. Σαουδική Αραβία 
  18. Εκουαδόρ 
  19. Ουρουγουάη 
  20. Καναδάς 
  21. Γκάνα 
  22. Σενεγάλη 
  23. Πορτογαλία 
  24. Πολωνία 
  25. Μαρόκο
  26. Τυνησία 
  27. Καμερούν
Μοχάμεντ ΣαλάχΕθνική ΣενεγάληςΜουντιάλΚατάρΛαϊκή Δημοκρατία ΚονγκόΜουντιάλ 2022ΑλγερίαΤυνησίαΕθνική ΑιγύπτουΠαγκόσμιο κύπελλοπροκριματικά ΜουντιάλΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022Εθνική ΝιγηρίαςΕθνική ΚαμερούνΓκάναΣαντιό ΜανέΜάλι