Αθλητισμός|04.05.2022 23:25

Έφυγε για Βελιγράδι ο Ολυμπιακός! Λύγισε τη Μονακό σε επική μονομαχία και θα διεκδικήσει την τέταρτη Euroleague της ιστορίας του

Newsroom

Ο Ολυμπιακός έκλεισε θέση για το Final 4 του Βελιγραδίου! Έπειτα από μια συγκλονιστική μονομαχία για γερά νεύρα οι Ερυθρόλευκοι λύγισαν τη μαχητική Μονακό στο φλεγόμενο ΣΕΦ και πανηγύρισαν μια σπουδαία νίκη με 94-88 που τους φέρνει ξανά στην μπασκετική ελίτ. Ο Ολυμπιακός επιστρέφει σε Final 4 της Euroleague για πρώτη φορά από μια πενταετία (το 2017 η τελευταία παρουσία του) και για ενδέκατη στην ιστορία του προκειμένου να διεκδικήσει τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο του μετά τις κούπες του '97, του '12 και του '13. Στον ημιτελικό της 19ης Μαΐου ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης Αναντολού Εφές με στόχο τον τελικό, όπου εφόσον προκριθεί θα βρει μια εκ των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.

Δεν λύγισε στην πίεση του «πρέπει»

Η μάχη με τη Μονακό ήταν συναρπαστική και παίχθηκε στην κόψη του ξυραφιού μέχρι τέλους. Όπως άλλωστε έτσι ήταν ολόκληρη η σειρά που κρίθηκε έπειτα από πέντε εξαιρετικούς και άκρως ενδιαφέροντες αγώνες, όπου ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος, έστω και στις λεπτομέρειες επικρατώντας 3-2. Οι Μονεγάσκοι έκαναν τα παιχνίδια της ζωής τους, αλλά οι Πειραιώτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, μολονότι κουβαλούσαν το βάρος του φαβορί και του «πρέπει» της πρόκρισης, το άντεξαν και σφράγισαν με τον καλύτερο τρόπο την συνολικά εξαιρετική σεζόν που πραγματοποίησαν.

Στον «τελικό των τελικών» βρέθηκαν να κυνηγούν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, όμως από τα μέσα της τρίτης περιόδου πάτησαν γκάζι. Στην τέταρτη περίοδο έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους και με τον Κώστα Σλούκα ως σημείο αναφοράς, αλλά και μεγάλα σουτ από τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, έκλεισαν θέση για Βελιγράδι.

Ο Τόμας Ουόκαπ με 17 πόντους ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα στην ομάδα του, με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ (16π, 6/11 σουτ) να κάνει μεγάλο παιχνίδι την πιο κατάλληλη στιγμή, ενώ καθοριστικός ήταν ο Σακίλ ΜακΚίσικ με 18 πόντους και τεράστια ενέργεια στις δύο πλευρές. Όσο για τον Σλούκα, πήρε την μπάλα όταν εκείνη... έκαιγε και με 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ έπαιξε σαν ηγέτης. Στην αντίπερα όχθη, ο Μάικ Τζέιμς έκανε παιχνίδι πολύ υψηλού επιπέδου με 24 πόντους, 4 ριμπάουντ, 10 ασίστ, όμως η δική του εμφάνιση αλλά και των Ουατάρα (15π) και Λι (14π) δεν αρκούσε για να αλλάξει τον ρου του αγώνα.

Σούπερ σταρ του NBA και του Χόλιγουντ στο ΣΕΦ

Στις εξέδρες του ΣΕΦ βρέθηκαν για το σπουδαίο ματς της Euroleague προσωπικότητες απ' το NBA αλλά και το Χόλιγουντ! Εκεί ήταν ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος μετά την παρουσία του στο Game 4 του Μόντε Κάρλο, πέταξε στην Αθήνα με το ιδιωτικό τζετ του ιδιοκτήτη της Μονακό για δει από κοντά τις προσπάθειες του καλού φίλου του και παίκτη των Μονεγάσκων, Μάικ Τζέιμς. Ωστόσο αποδοκιμάστηκε έντονα καθώς είχε υποστηρίξει ανοιχτά τη Μονακό στο προηγούμενο παιχνίδι.

Πάντως δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό και την έκπληξή του για την ατμόσφαιρα που αντίκρισε στο ΣΕΦ λίγο πριν το φινάλε με πλήθος καπνογόνων να ανάβουν! Ο ίδιος την χαρακτήρισε ως «Αποκάλυψη» στο βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Επίσης, στις εξέδρες του ΣΕΦ βρέθηκε και ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος είχε στο πλευρό του την οσκαρική Έμα Στόουν, η οποία μάλιστα φορούσε και μάσκα Ολυμπιακού, ενώ πανηγύρισε έντονα και το μεγάλο come back των Ερυθρόλευκων!

Βεβαίως απ' τις εξέδρες του φαληρικού γηπέδου δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος γνώρισε την αποθέωση απ' το κοινό.

Η εξέλιξη του ματς

Ο Ολυμπιακός μπήκε αγχωμένος στο παρκέ και με εμφανή τα σημάδια της πίεσης. Γενικότερα το παιχνίδι ήταν νευρικό με τη Μονακό να δείχνει πιο σταθερή και με πιο καθαρό μυαλό στις ενέργειές της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Μονεγάσκοι να πάρουν το προβάδισμα απ' το 4' και μετά τελειώνοντας την περίοδο στο +2 (11-13). Το 1/6 τρίποντα των Πειραιωτών σε συνδυασμό με τα τέσσερα λάθη, έφεραν την κυριαρχία της Μονακό σ' αυτό το διάστημα.

Ένα 5-0 της Μονακό στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη συνθήκη για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς έφτασε μέχρι το +8 στο 12' και στο +11 στο 14' (19-30) και στο 17' (30-41), προτού κλείσει το ημίχρονο στο +7 (41-48). Η Μονακό ήταν σε όλα καλύτερη απ' τους Ερυθρόλευκους, που κρατήθηκαν στο παιχνίδι χάρη στον τρομερό ΜακΚίσικ, ο οποίος τελείωσε το ημίχρονο με 16 πόντους!

Περίπου μέχρι τα μισά της τρίτης περιόδου το ματς παιζόταν στο ίδιο μοτίβο με τη Μονακό να διατηρεί τον έλεγχο. Ωστόσο ο Ολυμπιακός σταδιακά άρχισε να βελτιώνεται και να επιστρέφει στην κανονικότητα. Με τον Γουόκαπ και τον Βεζένκοφ να παίρνουν τα ηνία, το 48-55 υπέρ της Μονακό μετετράπη σε 56-55 υπέρ του Ολυμπιακού με ένα επί μέρους 8-0! Και ουσιαστικά το ματς ξεκίνησε απ' το μηδέν... Παρ' όλα αυτά, οι Μονεγάσκοι δεν έχασαν το μυαλό τους. Παρέμειναν συγκεντρωμένοι και συνέχισαν να βάζουν δύσκολα στην ομάδα του Μπαρτζώκα, που δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ και να ξεφύγει. Αντιθέτως, η Μονακό τελείωσε την περίοδο με 66-70.

Το παιχνίδι πλέον παιζόταν στην κόψη του ξυραφιού. Στο 32' ο Ολυμπιακός ισοφάρισε 72-72 και 75-75, προτού περάσει μπροστά στο 35' με 80-79. Η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς την πλευρά των Ερυθρόλευκων μετά και την αποβολή του Λι με πέντε φάουλ. Και πρώτη φορά μετά από ώρα οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με τρεις πόντους (86-83). Ο Σλούκας με τρίποντο έστειλε τη διαφορά στο +6 (89-83) αλλά η Μονακό απάντησε με δικό της τρίποντο μειώνοντας ξανά στους τρεις (89-86). Ο Ολυμπιακός βρήκε μεγάλα καλάθια από Σλούκα και Ντόρσεϊ, η Μονακό έμεινε από λύσεις, ιδέες και δυνάμεις και οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν σε μια σπουδαία νίκη-πρόκριση!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γουόκαπ 17 (4/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 2 ασίστ), Ντόρσεϊ 16 (4/6 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/3 βολές), Λούντζης, Λαρεντζάκης, Φαλ 4 (4 ασίστ), Σλούκας 15 (1/3 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 7/8 βολές, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Μάρτιν 9 (3/3 δίποντα, 3/4 βολές), Βεζένκοβ 9 (2/5 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Πρίντεζης, Παπανικολάου 6 (2 ριμπάουντ), ΜακΚίσικ 18 (4/4 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 4/4 βολές).

ΜΟΝΑΚΟ: Λι 14 (2/3 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 1/1 βολή, 3 ριμπάουντ), Μπέικον 12 (3/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3/3 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Βέστερμαν, Τόμας 6 (8 ριμπάουντ, 1 ασίστ), Μοτιεγιούνας 7 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ), Ουαταρά 15 (5/7 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Άντζουσιτς 5 (1), Χολ 5 (2 ριμπάουντ), Τζέιμς 24 (4/7 δίποντα, 2/10 τρίποντα, 10/11 βολές, 4 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 2 λάθη).

EuroleagueΟλυμπιακόςΜονακό