Αθλητισμός|24.01.2023 23:12

Το FBI ερευνά την υπόθεση του Γιουσέιν Μπολτ: Πώς «άρπαξαν» 12,7 εκατ. δολάρια από τον ολυμπιονίκη

Newsroom

Η κυβέρνηση της Τζαμάικα απευθύνθηκε στο FBI για βοήθεια καθώς ερευνά μια τεράστια υπόθεση απάτης που αφορά μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία, όπου χάθηκαν 12,7 εκατ. δολάρια που ανήκαν στον διάσημο σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ. Η απάτη διήρκεσε 13 χρόνια και παγίδευσε επίσης ηλικιωμένους πελάτες και κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη πόσα χρήματα εκλάπησαν.

Οι δικηγόροι του Μπολτ, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο λογαριασμός του σταρ αθλητή έχει μειωθεί σε μόλις 12.000 δολάρια, έδωσαν προθεσμία στην επενδυτική εταιρεία μέχρι την Παρασκευή για να επιστρέψει τα χρήματα πριν προσφύγει στο δικαστήριο.

Η κυβέρνηση ζήτησε επίσης από άλλους διεθνείς εταίρους, τους οποίους δεν προσδιόρισε, βοήθεια για τη διερεύνηση μιας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης στο νησί, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Νάιτζελ Κλαρκ, σύμφωνα με τον Guardian.

«Ο θυμός και η ανησυχία που όλοι αισθανόμαστε έχουν αυξηθεί από τη μεγάλη διάρκεια - 13 χρόνια - κατά την οποία φέρεται να διαπράχθηκε η απάτη, καθώς και από το γεγονός ότι οι (ύποπτοι) φαίνεται να έχουν στοχεύσει σκόπιμα και άκαρδα ηλικιωμένους, καθώς και το πολύ αγαπημένο και σεβαστό εθνικό μας είδωλο ... τον Γιουσέιν Μπολτ», δήλωσε ο Clarke.

Η έρευνα για την Stocks and Securities Limited με έδρα το Κίνγκστον μόλις ξεκίνησε, οπότε δεν είναι άμεσα σαφές πόσα ακριβώς χρήματα φέρεται να έχουν κλαπεί ή πόσοι άνθρωποι επηρεάστηκαν. Ο Clarke δήλωσε ότι οι πελάτες έλαβαν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τα υπόλοιπά τους ως μέρος της υποτιθέμενης απάτης.

Κυβερνητικοί οργανισμοί, όπως το Εθνικό Ταμείο Υγείας, η Γεωργική Εταιρεία της Τζαμάικα και το Εθνικό Καταπίστευμα Στέγασης, επένδυσαν επίσης εκατομμύρια δολάρια στην Stocks and Securities Limited, δήλωσε ο Clarke.

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Τζαμάικα άρχισε να διεξάγει έρευνα αφού η εταιρεία ειδοποίησε τις αρχές αυτόν τον μήνα ότι ένας διαχειριστής είχε προφανώς διαπράξει απάτη.

Έκτοτε, ο διευθυντής της Επιτροπής παραιτήθηκε και ο Κλαρκ ανέθεσε στην Τράπεζα της Τζαμάικα την ευθύνη για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος του νησιού.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού», δήλωσε. «Παρά την πιο ατυχή αυτή εξέλιξη, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Τζαμάικα παραμένει ισχυρός».

Η εταιρεία δεν απάντησε σε ηλεκτρονικά αιτήματα του Associated Press για σχόλια. Ο Κλαρκ δήλωσε ότι οι αρχές εργάζονται για να αποκαλύψουν κάθε λεπτομέρεια της υποτιθέμενης απάτης.

«Θα αποκαλύψουν πώς ακριβώς φέρεται να εκλάπησαν κεφάλαια, ποιος επωφελήθηκε από την κλοπή αυτή και ποιος οργάνωσε και συνεργάστηκε σε αυτό», είπε.

Ο Clarke είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει επίσης την κατάσχεση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου που μπορεί να αγοράστηκε με τα υποτιθέμενα κλεμμένα κεφάλαια. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει σύντομα αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα λευκού κολάρου.

«Αν ληστέψεις καταθέτες ή εξαπατήσεις επενδυτές ... και θέτεις σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και τον τρόπο ζωής μας, η τζαμαϊκανή κοινωνία θέλει να σε κλείσει μέσα για πολύ καιρό», είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΓιουσέιν ΜπολτΤζαμάικααπάτηFBI