Αθλητισμός|21.02.2023 20:51

Η υπόθεση Νεγκρέιρα ταλανίζει την Μπαρτσελόνα και το ισπανικό ποδόσφαιρο - 40 ομάδες εξέδωσαν ανακοίνωση, όχι όμως και η Ρεάλ Μαδρίτης!

Newsroom

Η υπόθεση Νεγκρέιρα ταλανίζει το ισπανικό ποδόσφαιρο καθώς οι 40 απ' τις 42 ομάδες της La Liga εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους τονίζοντας παράλληλα ότι εργάζονται ενεργά για να διερευνήσουν τυχόν παρατυπίες που μπορεί να έχουν συμβεί.

Το αξιοπερίεργο είναι πως μολονότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο στο οποίο φαίνεται να εμπλέκεται η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν στάθηκε απέναντι απ' τη μεγάλη αντίπαλό της. Αντιθέτως, οι Καταλανοί και οι Μαδριλένοι ήταν οι μοναδικές ομάδες της ισπανικής λίγκας που δεν προσυπέγραψαν την ανακοίνωση! Κι αν για την Μπάρτσα είναι αυτονόητο καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο, δεν ισχύει το ίδιο και για τη Ρεάλ...

Τα ύποπτα ποσά

Η υπόθεση Νεγκρέιρα αφορά ύποπτες πληρωμές της Μπαρτσελόνα την εποχή της προεδρίας του Τζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου προς τον Χοσέ Μαρία Ενρίγκεθ Νεγκέιρα, ο οποίος τη διετία 2016-2018 όντας αντιπρόεδρος της Ένωσης Διαιτητών, έλαβε χρήματα σε εταιρεία του απ' την Μπαρτσελόνα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ και συνολικά 6,6 εκατ. ευρώ απ' το 1993! Οι Μπλαουγκράνα έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις καθώς πρόκειται για έρευνα της Εισαγγελίας.

Όταν «έσκασε» το θέμα προ εβδομάδας απ' τον Cadena SER, ελέχθη απ' την πλευρά του πρώην διαιτητή ότι απλώς παρείχε συμβουλές στους παίκτες για το πώς να συμπεριφέρονται στους διαιτητές. Η Μπαρτσελόνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τότε ανέφερε ότι «στο παρελθόν, η Μπαρτσελόνα προσέλαβε τις υπηρεσίες ενός εξωτερικού τεχνικού συμβούλου, ο οποίος προσέφερε, με τη χρήση video, τεχνικές αναφορές που αφορούσαν σε παίκτες χαμηλότερων κατηγοριών του ισπανικού κράτους και την τεχνική γραμματεία του συλλόγου.

Επιπροσθέτως, η σχέση με τον ίδιο εξωτερικό προμηθευτή διευρύνθηκε με τεχνικές αναφορές που σχετίζονταν με επαγγελματικές διαιτησίες με σκοπό να παρασχεθούν επιπρόσθετες πληροφορίες για το τεχνικό επιτελείο της πρώτης ομάδας και της θυγατρικής ομάδας, μία συνήθης πρακτική στα επαγγελματικά ποδοσφαιρικά σωματεία. Επί του παρόντος, αυτού του είδους η εξωτερική συνεργασία σχετίζεται με έναν επαγγελματία του χώρου του ποδοσφαίρου».

Ερωτηματικό η στάση της Ρεάλ

Οι 14 ομάδες που απαρτίζουν την Επιτροπή Αντιπροσώπων (επτά από την πρώτη κατηγορία και άλλες επτά από τη δεύτερη) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση εκπροσωπώντας 40 συλλόγους. Προφανώς, οι Καταλανοί αρνήθηκαν να προσυπογράψουν, ενώ και η Ρεάλ τόνισε πως δεν θέλει να συμμετάσχει στη διαδικασία εγείροντας ερωτήματα για τη στάση της...

Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέ Τέμπας, δήλωσε πως «αν ο Λαπόρτα δεν δώσει εξηγήσεις, νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθεί» και πρόσθεσε ότι «η La Liga παρακολουθεί αυτό το θέμα πολύ στενά και θα ενεργήσει εντός των εξουσιών και των ορίων που επιτρέπει ο νόμος».

Η ανακοίνωση των 40

Η ανακοίνωση των 40 ομάδων αναφέρει τα εξής: «Η La Liga εξέθεσε σε όλα τα μέλη της επιτροπής αντιπροσώπων τις διάφορες ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει και πραγματοποιεί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Επιστολή προς την Εισαγγελία όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος, επικοινωνία με διάφορους οργανισμούς στην Ισπανία και την Ευρώπη με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που η La Liga θεωρεί ότι σχετίζονται, και περισσότερες ενέργειες που αυτή τη στιγμή η La Liga θεωρεί ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιήσει για να μην βλάψει την έρευνα.

Χθες, κατά τη συνεδρίαση, οι περισσότεροι από τους συλλόγους της LaLiga εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους γι' αυτήν την υπόθεση, την οποία θεωρούν εξαιρετικά σοβαρή, για την οποία η πρόταση για κοινή στάση έλαβε την ομόφωνη υποστήριξη όλων των συλλόγων της La Liga SmartBank και όλων των συλλόγων της La Liga Santander εκτός από δύο, οι οποίοι αντιτάχθηκαν σε αυτήν την κοινή δήλωση για διαφορετικούς λόγους.

Η La Liga και η επιτροπή αντιπροσώπων της ανησυχούν έντονα και εργάζονται για να διερευνήσουν τυχόν παρατυπίες που μπορεί να έχουν συμβεί γύρω από την υπόθεση Νεγκρέιρα, είτε αθλητικής είτε άλλης φύσης. Η La Liga παρακολουθεί αυτό το θέμα πολύ στενά και θα ενεργήσει σταθερά εντός των εξουσιών και των ορίων που επιτρέπει ο Νόμος. Η επιτροπή αντιπροσώπων υποστηρίζει σθεναρά τις ενέργειες της La Liga και το έργο που κάνει όλα αυτά τα χρόνια για τη διατήρηση της ακεραιότητας των διοργανώσεων».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

La LigaΑτλέτικο ΜαδρίτηςΜπαρτσελόναΒαλένθιαειδήσεις τώραΡεαλ Μαδρίτης