Αθλητισμός|05.06.2023 21:10

Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας μετά τη Νιούκαστλ αγοράζει και τις 4 μεγάλες ομάδες της χώρας κάνοντας άνοιγμα στον αθλητισμό ενόψει Μουντιάλ 2030

Γιάννης Σκόκας

Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας κάνει ό,τι μπορεί για να αναβαθμίσει το εγχώριο ποδοσφαιρικό προϊόν ενόψει του φακέλου που στοχεύει να καταθέσει για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 (έχουν γίνει επαφές για συνδιοργάνωση με την Ελλάδα και την Αίγυπτο) αλλά και της γενικότερης προσπάθειας για να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Ήδη ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει αποκτηθεί απ' την Αλ Νασρ, ο Καρίμ Μπενζεμά οδεύει προς την Αλ Ιτιχάντ, ενώ και ο Λιονέλ Μέσι έχει δεχθεί μια εξωπραγματική πρόταση απ' την έτερη μεγάλη ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, την Αλ Χιλάλ. Παράλληλα, το PIF -το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της χώρας- έχει εισχωρήσει και στον λαμπερό κόσμο της Premier League με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Νιούκαστλ η οποία ήδη έκλεισε θέση για το Champions League της νέας σεζόν. 

Στο πλαίσιο αυτό το Public Investement Fund απέκτησε και το πλειοψηφικό πακέτο -και ουσιαστικά τον έλεγχο- των τεσσάρων μεγάλων ομάδων της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις και στην περαιτέρω ανάπτυξη του ποδοσφαίρου εντός συνόρων. Μετά λοιπόν από την απόκτηση του 80% των μετοχών της Νιούκαστλ το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων πήρε υπό τον έλεγχό του και το 75% των Big 4: Αλ Νασρ, Αλ Ιτιχάντ, Αλ Χιλάλ, Αλ Αχλί. Πρόκειται για τους συλλόγους με τους περισσότερους τίτλους μαζί με την Αλ Σαμπάμπ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του PIF το 75% των κλαμπ θα ανήκει στο Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων που θα έχει άμεση συνεργασία με το υπουργείο Αθλητισμού, ενώ το υπόλοιπο 25% θα ανήκει σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Αυτό το οποίο τονίζεται στην ανακοίνωση είναι πως ο στόχος του πρότζεκτ είναι η προσέλκυση επενδύσεων και χορηγιών, η αύξηση της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα στον αθλητισμό της χώρας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον αθλητισμό. Κυρίως όμως (κι αυτό δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση) το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας επιδιώκει να βελτιώσει την (αρνητική) εικόνα του λόγω των επικρίσεων που δέχεται για τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλ Χιλάλειδήσεις τώραΚαρίμ ΜπενζεμάΝιούκαστλΛιονέλ ΜέσιΣαουδική ΑραβίαΑλ Νασρ