Αθλητισμός|21.09.2023 21:53

Πετούσε φωτιές στο β' ημίχρονο και άλωσε το Ελσίνκι ο «καυτός» ΠΑΟΚ - Τα γκολ

Newsroom

Ο ΠΑΟΚ πετούσε φωτιές στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν «καυτός», έκανε μαγική ανατροπή και άλωσε το Ελσίνκι επικρατώντας 3-2 σε ένα ιδανικό ξεκίνημα στο Conference League.

Η πρεμιέρα των ομίλων του Conference League έφερε αντιμέτωπο τον ΠΑΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του με φινλανδική ομάδα. Και το... άγνωστο κρύβει πάντα παγίδες. Η Ελσίνκι έδειξε άκρως «ζεστή», με κάτι περισσότερο από 30 παιχνίδια στα πόδια της, και ικανή να κάνει τη «ζημιά» στους Θεσσαλονικείς που φάνηκαν παντελώς ανέτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αγώνα στην Bolt Arena στο α΄ημίχρονο αλλά γύρισαν το έργο στο β΄και έφτασαν στην ανατροπή με Κουλιεράκη και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κίριλ Ντεσπόντοφ, ολοκληρώνοντας το πρώτο του ματς με την ασπρόμαυρη φανέλα με γκολ και ασίστ! Ο Μπράντον Τόμας έδωσε στις καθυστερήσεις του αγώνα αέρα δύο τερμάτων στην ομάδα του αλλά η Ελσίνκι μείωσε από την άσπρη βουλα στην εκπνή του αγώνα για το τελικό 3-2, νικώντας τον Κοτάρσκι αλλά η «χρυσή» νίκη επετεύχθη!

Το πρώτο 45λεπτο θα ήθελαν αναμφίβολα να το διαγράψουν από τη μνήμη τους οι ασπρόμαυροι, κινούμενοι σε ρηχά νερά επιθετικά, έχοντας μία ανούσια κατοχή της μπάλας που δεν μετουσιώθηκε σε τίποτα αξιόλογο για το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο ΠΑΟΚ αδυνατούσε να αντιληφθεί και να ανταποκριθεί ακόμη και σε βασικές λεπτομέρειες του αγώνα, όπως ο συνθετικός χλοοτάπητας, ξοδεύοντας ενέργεια σε χαμένες μπάλες, «εγκλωβισμένος» εν γένει στο τρόπο παιχνιδιού του που του δημιουργούσε μεγάλη νευρικότητα καθώς κυλούσε ο αγώνας.

Όχι πως το τελευταίο αποτελεί τρόπον τινά... δικαιολογία για τη κακή εικόνα των φιλοξενούμενων στην Bolt Arena αλλά είναι ενδεικτικό της αντίληψης που δεν είχαν οι Θεσσαλονικείς στο α΄μέρος για να παίξουν σωστά και έξυπνα απέναντι σε έναν αντίπαλο που του έδωσε τη μπάλα και κινήθηκε πιο συντηρητικά στο ματς.

Όσο όμως ο ΠΑΟΚ αδυνατούσε να αξιοποιήσει την κατοχή και να απειλήσει με αξιώσεις, πλην ενός καλού αλλά άστοχου σουτ του Ντεσπόντοφ στο 39', τα καρέ των γηπεδούχων, η Ελσίνκι έπαιρνε μέτρα στο γήπεδο, πατούσε περισσότερο στην περιοχή του Δικεφάλου και «χτύπησε» μέσα από στατική φάση.


Ο ΠΑΟΚ δεν έλαβε ποτέ το μήνυμα... απειλής των Φινλανδών και στο 35΄βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Κόρνερ από τα δεξιά με τον Λίνγκμαν, με τον Μπαντέ να εκμεταλλεύεται την αδράνεια της άμυνας του Δικεφάλου, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Κοτάρσκι για το 1-0. Για την ιστορία, το α΄ημίχρονο έκλεισε με 6-2 κόρνερ, ενδεικτικό και αυτό της προσέγγισης των ασπρόμαυρων στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου.

Η ανάπαυλα του ημιχρόνου «αφύπνισε» το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου που κινήθηκε σε διαφορετικό τέμπο επιθετικά στο β΄ημίχρονο, δημιουργώντας σε μόλις δύο λεπτά φάσεις που δεν κατάφερε σε ένα 45λεπτο, απειλώντας διαδοχικά με Ντεσπόντοφ, Εκόνγκ και Σβαμπ. Στο 47', ο Οστ έσωσε την εστία του από το σουτ του Βούλγαρου εξτρέμ από το ύψος του πέναλτι ενώ η Ελσίνκι είχε την τύχη με το μέρος της και στο αμέσως επόμενο λεπτό, όταν Εκόνγκ έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι με κεφαλιά! Η τρίτη μεγάλη φάση των ασπρόμαυρων ήρθε στο 49' με τη δυνατή κεφαλιά του Σβαμπ στην καρδιά της άμυνας των γηπεδούχων, όμως ο Οστ έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Σε ένα μομέντουμ με τρελό ρυθμό εκατέρωθεν, η Ελσίνκι έψαξε απάντηση με κύριο εκφραστή τον Ραντούλοβιτς, ο οποίος έγινε αποδέκτης της μακρινής μπαλιάς του Κανελλόπουλου και αφού πέρασε τον Κεντζιόρα, εξαπέλυσε το σουτ αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Κοτάρσκι!

Από την εξέλιξη του αγώνα, το δοκάρι της Ελσίνκι και οι όποιες εμπνέυσεις του Ραντούλοβιτς αποδείχθηκαν μία ολιγόλεπτη παρένθεση καθώς ο ΠΑΟΚ βρήκε από νωρίς αυτό που έψαχνε και ανταμείφθηκε στο 55' για το ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών του. Ο Ντεσπόντοφ εκτέλεσε φάουλ από τ' αριστερά και ο Κουλιεράκης «κάρφωσε» τη μπάλα στα δίχτυα του Οστ, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Οι φιλοξενούμενοι παρέμειναν με το πόδι στο γκάζι, ο Ραζβάν Λουτσέσκου «φρέσκαρε» στο βαθμό του δυνατού την ομάδα του μεσοεπιθετικά, διατηρώντας μόνο τον Κίριλ Ντεσπόντοφ ως σημείο αναφοράς μπροστά και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε καθώς ο Βούλγαρος άσος έδειχνε άκρως ορεξάτος και με διαθέσεις απειλής.

Και μετά την ασίστ στο γκολ του «Κούλιε», ήρθε και η εκτέλεση του Βούλγαρου στο 81ο λεπτό της αναμέτρησης, σφραγίζοντας τη νίκη ανατροπής του ΠΑΟΚ στο Ελσίνκι. Ο Μπάμπα γύρισε από τ' αριστερά, η μπάλα έφτασε στον Βούλγαρο εξτρέμ που εκτέλεσε με τη μπάλα να βρίσκει αρχικά στο δεξί δοκάρι του Οστ και παίρνοντας φάλτσα, κατέληξε στα δίχτυα του για το 1-2!

Οι αλλαγές του Ραζβάν Λουτσέσκου συνδυάστηκαν υπέροχα και στις καθυστερήσεις του αγώνα καθώς από τα πόδια του Βιεϊρίνια, ο Τάισον «σέρβιρε» υπέροχα για τον Μπράντον και ο Ισπανός έδωσε «αέρα» δύο τερμάτων στους Θεσσαλονικείς, κλειδώνοντας το πρώτο τρίποντο στη φάση των ομίλων. Η Ελσίνκι αρκέστηκε να μειώσει στο 90+9' χάρις στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ραντούλοβιτς που διαμόρφωσε το τελικό 2-3.

Και επειδή το αποτέλεσμα μετράει, ο ΠΑΟΚ «φεύγει» από την Φινλανδία με μία «χρυσή» νίκη που όπως τόνισε ο Ραζβάν Λουτσέσκου «καθαρίζει» κατά κάποιον τρόπο το δρόμο προς την πρόκριση, σε συνδυασμό με τη νίκη της Άιντραχτ επί της Αμπερντίν.

Ελσίνκι: Μάενπα (Οστ 13’), Τοΐβιο, Ντα Γκράσα, Ραϊτάλα, Σοΐρι , Κανελλόπουλος (Πάανεν 76’), Λίνγκμαν, Χαμαλάινεν (Ατόμ 62’), Χετεμάι (Τανάκα 62’), Μπαντέ (Κέσκινεν 62’), Ραντούλοβιτς.

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Κεντζιόρα, Εκόνγκ, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Τσιγγάρας (Οζντόεφ 67’), Σβαμπ , Α. Ζίβκοβιτς (Τάισον 67’), Ντεσπόντοφ (Βιεϊρίνια 85’), Μουργκ (Κωνσταντέλιας 75’), Σαμάτα (Μπράντον 75’).

ΕλσίνκιΠΑΟΚειδήσεις τώραEuropa Conference League