Αθλητισμός|23.01.2024 18:43

Θλίψη στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε η Δήμητρα Ζαπονίδου - Ήταν η πρώτη αρχηγός της Εθνικής Γυναικών

Newsroom

Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό μπάσκετ μετά τον θάνατο της Δήμητρας Ζαπονίδου σε ηλικία 88 ετών. Η Δήμητρα Ζαπονίδου έπαιξε μπάσκετ στις δεκαετίες του '50 και '60 και ήταν η πρώτη αρχηγός της Εθνικής μπάσκετ γυναικών στον πρώτο επίσημο αγώνα στις 15 Απριλίου του 1958, στην νίκη επί του Λιβάνου με 68-32 όπου σημείωσε 14 πόντους.

Ως αθλήτρια είχε ξεχωρίσει με τη φανέλα του Πανιωνίου, με τον οποίο κατέκτησε το 1951 το γυναικείο Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς, ενώ αργότερα αγωνίστηκε και στην Α.Ε. Αμπελοκήπων Αθηνών.

Ο θρυλικός... Μήτσος

Από τα 16 της χρόνια δεν σταματούσε να βλέπει βόλεϊ στο γήπεδο του Εσπέρου. Τελικά όμως την κέρδισε το μπάσκετ. Λίγα χρόνια μετά πήγε στον Πανιώνιο για να δοκιμαστεί ξεκινώντας έτσι την μεγάλη της καριέρα. Το σχολείο δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει λόγω φτώχειας. Δούλευε σε εργοστάσιο και στη συνεχεία πήγαινε να κάνει προπόνηση στον Πανιώνιο.

Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια προπόνησης , ο προπονητής της όταν είχε βάλει ένα τρομερό καλάθι της είχε πει: «Τι έκανες, βρε Μήτσο;». Από τότε η Δήμητρα Ζαπονίδου έγινε... Μήτσος. Όλος ο κόσμος την φώναζε «Μήτσο» και δεν σταματούσε να την αποθεώσει για το ταλέντο της και τον τσαμπουκά της. Μιας και δεν δίσταζε να μαλώσει και με διαιτητές.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών

«Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών-τριών εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για την «απώλεια» της Δήμητρας Ζαπονίδου.

Η πρώτη αρχηγός της εθνικής μας ομάδας, δεν είναι πια μαζί μας και το ελληνικό μπάσκετ έγινε πιο «φτωχό».

Θα θυμόμαστε με αγάπη τα τρυφερά της λόγια για το μπάσκετ και τη ζωή και θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε τις σελίδες της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ με πρωταγωνίστρια την ίδια…».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΟΚ

«Πρωτοπόρο αθλήτρια για την εποχή της» χαρακτηρίζει την Δήμητρα Ζαπονίδου, στη συλλυπητήρια ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) για τον θάνατο της πρώτης αρχηγού της εθνικής γυναικών στην Ιστορία της.

Αναλυτικά, η συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΕΟΚ για τον θάνατο της Δήμητρας Ζαπονίδου:

«Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και ο πρόεδρος Ευάγγελος Λιόλιος, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια της Δήμητρας Ζαπονίδου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Η Δήμητρα Ζαπονίδου υπήρξε μια πρωτοπόρος αθλήτρια για την εποχή της, η οποία αγάπησε και υπηρέτησε το μπάσκετ Γυναικών στα «ασπρόμαυρα» χρόνια της δεκαετίας του ΄50. Δεινή σκόρερ και μαχήτρια, αγωνίστηκε τα πρώτα χρόνια στον Πανιώνιο και αργότερα στους Αμπελόκηπους Αθήνας, ενώ υπήρξε η πρώτη αρχηγός της νεοσύστατης τότε Εθνικής Γυναικών. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει».

ΠανιώνιοςΕθνική ομάδαμπάσκετ