Αθλητισμός|23.02.2024 20:28

Παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα ASLT για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού - Γίνεται μόνο σε πισίνα!

Έλβη Μιχαηλίδου

Το A.S.L.T. program, αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα λογοθεραπευτικής παρέμβασης μέσα στο νερό, για παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και κατ’ επέκταση για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και γλωσσικά ελλείμματα, το οποίο έχει αποδεδειγμένα θεαματικά μεγαλύτερα αποτελέσματα και οφέλη συγκριτικά με τα κλασσικά λογοθεραπευτικά προγράμματα παρέμβασης, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε αίθουσα.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020, με στόχο την σύγκριση της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης του A.S.L.T. program με την κλασσική λογοθεραπευτική παρέμβαση σε αίθουσα.

Η συγκεκριμένη έρευνα με τίτλο "Speech and language therapy in children with ASD in an aquatic environment: the ASLT (Aquatic Speech and Language Therapy) program.", δημοσιεύτηκε στο Journal of Autism and Developmental Disorders το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως αναφορικά με την Δ.Α.Φ. και κατ’ επέκταση τις Αναπτυξιακές Διαταραχές.

Μεγαλύτερα αποτελέσματα και οφέλη με τα κλασσικά λογοθεραπευτικά προγράμματα

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν θεαματική διαφορά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του A.S.L.T. program τόσο στην αύξηση του αντιληπτικού και εκφραστικού λεξιλογίου όσο και στην βελτίωση βασικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Ενδεικτικά παραθέτονται δύο διαγράμματα που προκύπτουν από την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και αφορούν την επίδοση στο αντιληπτικό και εκφραστικό λεξιλόγιο, πριν και μετά την παρέμβαση και για τις δύο ομάδες.

Η εκμετάλλευση του υγρού στοιχείου και των ιδιοτήτων του όπως η υδροστατική πίεση, η άνωση, η θερμότητα κ.λ.π., δημιουργούν μία πνευματική ανάταση καθώς επίσης συμβάλλουν στην μείωση των αισθητηριακών, την αύξηση του χρόνου προσοχής και συγκέντρωσης και άλλων καθοριστικών για την παρέμβαση τομέων. Επιπρόσθετα, όπως είναι εύκολα αντιληπτό το υδάτινο περιβάλλον αποτελεί, για το συντριπτικό ποσοστό των παιδιών, έναν εξαιρετικά ενισχυτικό παράγοντα, με πληθώρα δραστηριοτήτων που καθιστούν την παρέμβαση μία ευχάριστη διαδικασία και έχουν ως αποτέλεσμα την ταχύτερη κατάκτηση δεξιοτήτων. Επιπλέον, το προσαρμοσμένο υλικό στο νερό, του A.S.L.T program, αποτελεί το 1ο υλικό για λογοθεραπευτική παρέμβαση στο νερό παγκοσμίως!

To A.S.L.T. program παρέχεται, αποκλειστικά στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις του κλειστού κολυμβητηρίου του Ο.Α.Κ.Α. αποκλειστικά από το A.S.L.T Center ενώ οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του A.S.L.T. center στη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.

Το Ethnos.gr βρέθηκε στην πισίνα του ΟΑΚΑ και παρακολούθησε από κοντά μια συνεδρία ενώ συνομίλησε και με τον «εγκέφαλο» του προγράμματος Σταμάτη Σουρβίνο.

αυτισμόςειδήσεις τώραπρόγραμμαειδήσειςΟΑΚΑ