Αθλητισμός|05.05.2024 23:35

Θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Σέσαρ Λουίς Μενότι

Newsroom

Ο Σέσαρ Λουίς Μενότι, ο προπονητής που οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1978, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών.

Ο θρυλικός τεχνικός έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ποδόσφαιρο, έχοντας κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 ως προπονητής της Αργεντινής, ενώ συνολικά η διαδρομή του στους πάγκους ομάδων υπήρξε τεράστια. Πέραν του Μουντιάλ το 1978, κατέκτησε επίσης και το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων το 1979 στην Ιαπωνία με τον νεαρό τότε Ντιέγκο Μαραντόνα να λάμπει.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε Ροσάριο Σεντράλ, Ράσινγκ, Μπόκα Τζούνιορς, Νιου Γιορκ Τζένεραλς, Σάντος και Ζουβεντούδ.

Από το πόστο του προπονητή, ξεκίνησε την καριέρα του από την Ουρακάν και ακολούθησαν οι: Εθνική Αργεντινής, Μπαρτσελόνα, Πενιαρόλ, Μπόκα Τζούνιορς, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρίβερ Πλέιτ, Εθνική Μεξικού, Ιντεπετιέντε, Σαμπντόρια, Ροσάριο Σεντράλ και Τέκος.

Τα τελευταία χρόνια, από το 2019 και έπειτα, κατείχε συμβουλευτικό ρόλο στην Εθνική Αργεντινής, όντας στο πλάι του Λιονέλ Σκαλόνι έζησε όλες τις πρόσφατες μεγάλες στιγμές της Αλμπισελέστε.

Η κόντρα με τον Μπιλάρδο

Θρυλική υπήρξε η κόντρα του Μενότι με τον Κάρλος Μπιλάρδο, τον έτερο σπουδαίο Αργεντινό τεχνικό με τον οποίο η εθνική ομάδα κατέκτησε το Μουντιάλ του 1986. Το menottismo ή bilardismo αποτέλεσε (και αποτελεί) μια διαχρονική διαμάχη στο αργεντίνικο ποδοσφαίρο καθώς ο μεν Μενότι είχε ως προτεραιότητα το καλό ποδόσφαιρο, ο δε Μπιλάρδο τη νίκη με κάθε τρόπο, πολλές φορές και με... αντιποδόσφαιρο.

ΜουντιάλΠαγκόσμιο κύπελλοΕθνική ΑργεντινήςΑργεντινήειδήσεις τώρα