Αθλητισμός|02.06.2019 18:55

Μπάσκετ: Τζάμπολ αγάπης για τον αγώνα της ανθρωπιάς

Θοδωρής Φελάνης

Βετεράνος καλαθοσφαιριστής, προπονητής μπάσκετ, καθηγητής ,πατέρας, πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων … Οι ιδιότητες του  πολλές όμως για  εκατοντάδες αυτιστικά κι όχι μόνο παιδιά ο Γιάννης Τσουμπρής , ιδρυτής του «Τζάμπολ Αγάπης», είναι ένας καλός φίλος που τους έδωσε μια διέξοδο, μια  ευκαιρία στον αθλητισμό. Το χαμόγελο τους, η ικανοποίηση που αισθάνονται από την συμμετοχή τους σε ένα παιχνίδι μπάσκετ αποτελεί για τον Γιάννη  το μεγαλύτερο «παράσημο» της ζωής του.

Το «Τζάμπολ Αγάπης» είναι ένας προσαρμοσμένος αγώνας καλαθοσφαίρισης που στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχής στο μπάσκετ παιδιών με ξεχωριστές ικανότητες που αντιμετωπίζουν τις δικές τους καταστάσεις με θάρρος και ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.

Όλα άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2013 όπως διηγείται στο «Έθνος της Κυριακής» ο Γιάννης Τσουμπρής: «Βρέθηκα στο Μιλάνο ώστε να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο μπάσκετ για αναπτυξιακές ηλικίες. Κάποια στιγμή μοιράσθηκα εμπειρίες για το μπάσκετ με τον υπεύθυνο του σεμιναρίου τον Giorgio Gandolfi όπως και με τον συνεργάτη του  Michele Tallamazi, στους οποίους και ανέφερα την  προσωπική μου οικογενειακή περιπέτεια  καθώς ο γιος μου γεννήθηκε με αυτισμό. Εκεί λοιπόν έμαθα πως υπάρχει ένα παιχνίδι που παίζουν στην Ιταλία, το Baskin, που προσφέρει καλαθοσφαιρική δράση σε ΑΜΕΑ. Έμαθα μάλιστα πως μια Ελληνική ομάδα , ο Αρίων Χανίων είχε συμμετάσχει σε αυτούς τους αγώνες.

Μετά από τρία χρόνια το 2016 σκέφτηκα πως θα  πρέπει να πάρω μία απόφαση, ή να εγκαταλείψω ή να βρω τον δικό μου τρόπο απέναντι στη μάχη με τον αυτισμό».

Κάπως έτσι ο Γιάννης Τσουμπρής διαμορφώνει ένα παιχνίδι μπάσκετ σε τρεις μπασκέτες.  Απλοποιεί το Ιταλικό παιχνίδι Baskin, φέρνει στο ίδιο γήπεδο όλα τα παιδιά (με ή χωρίς αναπηρίες) σε μία κοινή ομάδα. Χωρίς σκορ αλλά με την κοινή συνεργασία όλων των παιδιών.  Βασική φιλοσοφία είναι  η κοινή συμμετοχή όλων των παιδιών σε μία ομάδα, χωρίς αγωνιστικές σκοπιμότητες, αλλά με νικητή την αποδοχή της διαφορετικότητας. Συνδετικός τους κρίκος είναι η μπάλα του μπάσκετ. Το 2016 σε συνεργασία με τις ομάδες μπάσκετ του Πειραιά (Πειραϊκό, Πορφύρα, Φοίνικα, Ερμή) πραγματοποιήθηκε το πρώτο παιχνίδι για το Ειδικό Σχολείο Πειραιά για παιδιά με αυτισμό. Η επιτυχία και η απήχηση ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε στην δημιουργία τακτικών τουρνουά με την ονομασία «Τζάμπολ Αγάπης». Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 27 αγώνες Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής  και τις επόμενες ημέρες,  στις 7 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το 28ο Τζάμπολ Αγάπης από τις Εσπερίδες Καλλιθέας που θα απευθύνεται για πρώτη φορά αποκλειστικά σε κορίτσια. Οι αγώνες αυτοί απευθύνονται κατά βάση σε παιδιά με αυτισμό χωρίς να αποκλείονται επίσης παιδιά με κινητικές αναπηρίες ή με σύνδρομο down.

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή, που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά τους. Ο αυτισμός θεωρείται μια από τις πιο δυσνόητες και αινιγματικές καταστάσεις. Για αυτό και η διδασκαλία του μπάσκετ είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

«Δεν ήθελα να μείνω αμέτοχος ένοιωσα την ανάγκη να βρω έναν τρόπο να βοηθήσω καλύπτοντας ένα κενό  που υπάρχει στην καθημερινότητα παιδιών σχετικά με τον αθλητισμό. Ξεκινήσαμε με τα Τζάμπολ Αγάπης και φτάσαμε σήμερα να έχουμε οργανωμένα τμήματα προπόνησης. Έχω μάλιστα καταρτίσει και ειδικό ασκησεολόγιο ώστε  να διδαχθούν την πάσα, την ντρίμπλα, το σουτ και πάνω από όλα την συνύπαρξη. Δεν είναι εύκολο. Απαιτείται μεθοδικότητα και υπομονή», λέει ο κ. Τσουμπρής  και προσθέτει: « Είμαι πολύ χαρούμενος που το τελευταίο διάστημα υπάρχουν και αναπτύσσονται νέες πρωτοβουλίες όπως αυτή του Παναθηναϊκού που οργάνωσε ένα τμήμα για παιδιά με αυτισμό, οι οποίοι μάλιστα με τίμησαν και τους ευχαριστώ πολύ. Έχουν επίσης ανταποκριθεί δίνοντας το παρών και στηρίζοντας δράσεις μας, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Παπαλουκάς, ο Σχορτσιανίτης, o Tσαρτσαρής και άλλοι. Ενδιαφέρον για τα Τζάμπολ Αγάπης έδειξαν πρόσφατα και οι βετεράνοι του Ολυμπιακού αλλά και ιδρύματα όπως  η «Παμμακάριστος»  και αυτό είναι συγκινητικό.  Ευχή μου είναι να προχωρήσει τόσο η επιστήμη ώστε να βοηθάει την αποκατάσταση αυτών των παιδιών ώστε στο μέλλον να μην έχουν ρόλο τα Τζάμπολ Αγάπης».

*Ο Γιάννης Τσουμπρής είναι βετεράνος καλαθοσφαιριστής του μπάσκετ, μάλιστα το 1987 αγωνίσθηκε στον Ολυμπιακό υπό τις οδηγίες του Στιβ Γιατζόγλου. Είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ και σήμερα είναι καθηγητής φυσικής αγωγής. Ως προπονητής έχει στο ενεργητικό του δεκάδες συνεργασίες με συλλόγους σε τμήματα υποδομής(κι όχι μόνο) αγοριών και κοριτσιών. Έχει οργανώσει σεμινάρια διδασκαλίας καλαθοσφαίρισης για μικρές ηλικίες σε Σύρο, Λαμία, Λακωνία, Χαλκιδική, Ικαρία, Αθήνα ενώ είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων για το μπάσκετ.

προπονητήςμπάσκεταυτισμός