Αθλητισμός|04.08.2019 12:00

Ζεράρ Πικέ: Τα χρυσά γκολ του κυρίου προέδρου στις επιχειρήσεις

Αλέξανδρος Λοθάνο

Στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, τον φωνάζουν «κύριο πρόεδρο». Αποτελεί κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι το μακροπρόθεσμο όνειρο του Ζεράρ Πικέ Μπερναμπέου είναι να αναλάβει την προεδρία του καταλανικού συλλόγου, κάτι που θέλει και η πλειονότητα των φιλάθλων της ομάδας.

Μέχρι να τα καταφέρει, κάτι που φαντάζει δεδομένο για όσους γνωρίζουν καλά τον (πολύ) φιλόδοξο «Γκέρι», ο Πικέ φροντίζει για την επόμενη μέρα της ζωής του. Οταν αποφασίσει να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, ο 32χρονος αμυντικός δεν πρόκειται να πλήξει καθόλου.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τον (περισσότερο) ποιοτικό χρόνο που θα περνά με την κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερη σύντροφό του, την παγκόσμιας φήμης τραγουδίστρια Σακίρα, ούτε με τα δύο αγόρια τους, Μίλαν και Σάσα.

Την εβδομάδα που πέρασε, κατέθεσε 452.022 ευρώ στην ισπανική ομοσπονδία και απέκτησε, για λογαριασμό της FC Ανδόρα, ομάδα δικής του ιδιοκτησίας, την θέση της χρεοκοπημένης Ρέους στην τρίτη κατηγορία.

Ο Πικέ αγόρασε την συγκεκριμένη ομάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, επένδυσε σε μεταγραφές και κατάφερε να πετύχει την άνοδο στην τέταρτη κατηγορία μέσα στο γήπεδο. Ακολούθησε, στα χαρτιά, αυτή στην τρίτη κατηγορία.

Πριν από λίγες ημέρες, αγόρασε και δεύτερη ομάδα, την Χιμνάστικ Μανρέσα, προκειμένου να λειτουργεί ως φυτώριο της πρώτης, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να πάρει μέρος στις επαγγελματικές κατηγορίες. Σε 75 χρόνια ιστορίας, η FC Ανδόρα δεν έφτασε ποτέ πιο πάνω από την τρίτη κατηγορία, στην οποία θα μετάσχει φέτος.

Η ιστορική υπέρβαση φαντάζει δεδομένη πλέον, υπό την καθοδήγηση του ποδοσφαιριστή – επιχειρηματία, ο οποίος βρίσκει χρόνο ακόμα και για να παίρνει μέρος σε τουρνουά πόκερ. Και όχι, δεν συμμετέχει απλά, αλλά ξεχωρίζει κιόλας, προσθέτοντας και άλλα ευρώ στους ήδη γεμάτους λογαριασμούς του.

Ο κόσμος του «Γκέρι»

Η αγορά της FC Ανδόρα έγινε μέσω της εταιρείας «Kosmos», όπως την έχει ονομάσει ο Πικέ. Μια εταιρεία που ξεκίνησε με την δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά δεν έμεινε εκεί.

Για την ακρίβεια, υποχρεώθηκε να δραστηριοποιηθεί σε άλλους τομείς, αφού ο συγκεκριμένος απέτυχε, με ζημίες που ξεπέρασαν τις 780 χιλιάδες ευρώ μέσα σε λίγα χρόνια.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας απορροφήθηκαν σε άλλα πρότζεκτ του αφεντικού – φίλου Καταλανού ποδοσφαιριστή, ο ετήσιος τζίρος του οποίου ξεπερνάει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος φροντίζει διαρκώς να γίνεται σοφότερος και να αποκτά επιπλέον εχέγγυα για την σωστή διαχείριση των επιχειρήσεών του, παίρνοντας μέρος σε σεμινάρια, συνήθως κατά την διάρκεια των διακοπών του.

Πριν από δύο χρόνια, έδωσε δέκα χιλιάδες ευρώ για να παρακολουθήσει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ένα μάστερ τεσσάρων ημερών για την διαχείριση αθλητικών εταιρειών. Και, στη συνέχεια, έκανε μια ακόμα προσοδοφόρα δουλειά με δύο από τους «συμμαθητές» του στο συγκεκριμένο σεμινάριο!

Ο φίλος μου ο Μαρκ

Δικτυώνεται όλο και περισσότερο, μέσω και δύο πολύ καλών φίλων που του ανοίγουν πολλές (και πολύτιμες) πόρτες: Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δημιουργός του «Facebook» και ο Χιρόσι Μικιτάνι, ιδιοκτήτης της «Rakuten», χορηγός της φανέλας της Μπαρτσελόνα, στην οποία η ιαπωνική εταιρεία θα δίνει 55 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο έως το 2021.

Ο Πικέ, ο οποίος έβαλε το… χεράκι του γι’ αυτή την συμφωνία, πιθανόν με το αζημίωτο, δεν περιορίζεται στο ποδόσφαιρο, σε ότι έχει να κάνει με τις αθλητικές επιχειρήσεις. Συμφώνησε με την ITF, την διεθνή ομοσπονδία του τένις, να αναλάβει την αναμόρφωση του «Ντέιβις Καπ», του αντίστοιχου Παγκοσμίου Κυπέλλου στο τένις.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προκάλεσε την (αρνητική) αντίδραση πολλών εκ των αστεριών των κορτ, τα οποία θεωρούν ακατάλληλο τον Πικέ για να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός αθλήματος που δεν γνωρίζει όπως το ποδόσφαιρο.

Αυτό ελάχιστα απασχολεί τον «Γκέρι», ο οποίος νιώθει δυνατός για να κινείται σε πολλούς και εντελώς διαφορετικούς τομείς: Σε οικολογικά χάμπουργκερ, σε τηλεπικοινωνίες και ψυχαγωγία, σε e-sports, σε ισοτονικά ποτά, σε ακίνητα. Η επιχείρηση με τα χάμπουργκερ, όπως αυτή με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, δεν στέριωσε.

Αυτό, όμως, ουδόλως πτοεί τον Πικέ. Ενα ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, το οποίο φρόντισε να δει πολύ πιο πέρα από την βραχύβια καριέρα του ποδοσφαιριστή. Και, αργά αλλά πολύ σταθερά, χτίζει μια αυτοκρατορία που θα τον βοηθήσει ως επιχειρηματία να πετύχει τα «γκολ» που αποτρέπει κάθε Κυριακή με την ιδιότητα του αμυντικού.

ποδόσφαιροΖεράρ ΠικέΜπαρτσελόναΤένις