Αθλητισμός|21.02.2019 02:06

Total Football στο Open TV: Γιατί η ποδοσφαιρική κουλτούρα αλλάζει... (pics)

Κώστας Ασημακόπουλος

Πρόκειται για την πιο ανατρεπτική και πιο πρωτότυπη εκπομπή ποδοσφαίρου της ελληνικής τηλεόρασης, που ήδη έχει αποκτήσει πιστούς οπαδούς. Φωτίζει τα γεγονότα, αποκαλύπτει όσα συζητιούνται στα αποδυτήρια και δίνει τροφή για ποδοσφαιρική κουβέντα όλη την εβδομάδα.

Η κοινή διαπίστωση είναι πως έχει ανατρέψει την παραδοσιακή παρουσίαση στα δρώμενα του ποδοσφαίρου τα βράδια της Κυριακής (στις 11 μ.μ.) και με τηλεοπτικό σταρ τον Ντέμη Νικολαΐδη βάζει στα σπίτια μας τους αστέρες της Super League. Με άλλα λόγια, δικαιολογεί πλήρως τον τίτλο «Total Football», δημιουργώντας νέα δεδομένα στην παρουσίαση των αθλητικών γεγονότων στην ελληνική τηλεόραση. Το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» μπήκε στα... αποδυτήρια των νέων, εντυπωσιακών εγκαταστάσεων του Open TV και κατέγραψε λεπτό προς λεπτό την παραγωγή της εκπομπής, για την οποία εργάζονται 4° κορυφαίοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι και τεχνικοί.

Μόνο που στα αποδυτήρια του εντυπωσιακού στούντιο Β' των 400 τ.μ. του Open TV είδαμε με έκπληξη -αντί για πάγκους, φανέλες, παπούτσια και επικα-λαμίδες- μια υπερπαραγωγή εφάμιλλη εκπομπής Champions League. Οκτακά-μερη κάλυψη με jimmy jib υπερσύγχρονες ψηφιακές κονσόλες μείξης εικό-νας-ήχου, γραφικά τελευταίας τεχνολογίας, video playout, γεννήτριες χαρακτήρων, ψυχρός φωτισμός led με kino flo και key direct στα πρόσωπα και ένα σκηνικό βγαλμένο από τη γέφυρα του διαστημοπλοίου «Εντερπράιζ» στο «Σταρ Τρεκ», όπου δεσπόζουν το δεκάμετρο led video wall και τα πάνελ με τις χαρακτηριστικές γραμμές led.

Οι δημοσιογράφοι της εκπομπής, με επικεφαλής τον Γιώργο Κοσμά, αρχίζουν την προετοιμασία τους από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, αλλά οι σφυγμοί χτυπούν κόκκινο το βράδυ της Κυριακής, όταν ολοκληρώνονται οι αγώνες. Το οπτικό υλικό συγκεντρώνεται και οργανώνεται από τους έμπειρους δημοσιογράφους και με την άφιξη του Ντέμη Νικολαίδη τα πάντα μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Οι «μπαλόφατσες»

Προβάλλονται οι αξιολογημένες φάσεις και ιεραρχούνται με κριτήρια τη δεξιότητα του ποδοσφαιριστή, τον βαθμό δυσκολίας, τη σπουδαιότητα του αγώνα, αλλά και στοιχεία του ευ αγωνίζεσθαι. Ακολουθούν οι αμφισβητούμενες φάσεις, με την προσθήκη και του έμπειρου πρώην διαιτητή FIFA Τάσου Κάκου.

Στη συνέχεια, ο Νικολαΐδης, ο Κοσμάς, ο Κά-κος, ο αρχισυντάκτης Αγγελος Τόμπρος και οι δύο παρουσιαστές, Πάνος Βόγλης και Χριστίνα Βραχάλη, μαζί με τους ρεπόρτερ συσκέπτονται για την τελική ιεράρχηση των θεμάτων, με τον Ντέμη να δίνει έμφαση στις «μπαλαδόφατσες» του αγώνα και όχι στα «παρατράγουδα».

Το επόμενο ραντεβού δίνεται στο τεράστιο πλατό, με ενδιάμεση στάση στο μακιγιάζ. Πλάι στον Ντέμη ο έμπειρος δημοσιογράφος Αλέξης Σπυρόπουλος, που σχολιάζει και «τσιγκλάει» το πάνελ, το οποίο έχει γεμίσει με θρύλους του ελληνικού ποδοσφαίρου που τιμούν με την παρουσία τους τη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει το προφίλ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πώς, όμως, ο Ντέμης με τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις μεταμορφώθηκε σε τηλεοπτικό σταρ, και μάλιστα αναδεικνύοντας το επικοινωνιακό του χάρισμα μπροστά από τις κάμερες;

Η καλή παρέα

«Δεν με απασχολεί η δημοσιότητα. Σκέφτομαι μόνο πως έχω καλή παρέα στο στούντιο, καλούς συνεργάτες και συζητάμε για ποδόσφαιρο. Αυτά που συζητούν οι ποδοσφαιριστές μεταξύ τους τα ακούμε για πρώτη φορά μπροστά από τις κάμερες. Θέλουμε να αλλάξουμε την ποδοσφαιρική κουλτούρα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι επεισόδια, κουτσομπολιά και αμφισβητούμενες φάσεις. Είναι ένα όμορφο άθλημα, που έχει δεξιότητες, ταλέντο και πολλά μυστικά, τα οποία προσπαθούμε να φωτίσουμε.

Ο κόσμος διαπιστώνει πως όλα όσα λέγονται σε αυτή την εκπομπή έχουν αυθορμητισμό, είναι γνήσια, από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Δεν είχα κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο. Βγάζω τον αυθορμητισμό και την ενέργεια και στο μέλλον θα παρουσιάσουμε περισσότερα πράγματα» μας είπε μετά το τέλος της εκπομπής ο Ντέμης Νικολαΐδης. Είναι, όμως, έτοιμο το τηλεοπτικό κοινό να αποδεχθεί καινοτομίες που ξεπερνούν οπαδικά και επιχειρηματικά συμφέροντα;

«Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και στα τηλεοπτικά πράγματα, οπότε καταθέσαμε την προσπάθειά μας για μια εναλλακτική εκπομπή, στην οποία οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές θα λένε αβίαστα την άποψή τους. Όχι, δεν έχει συνηθίσει ο κόσμος τέτοιες εκπομπές. Έχουν συνηθίσει να "βλέπουν" κάποια σκοπιμότητα πίσω από το καθετί που λέγεται, αλλά όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο αναγνωρίζουν πως είμαστε σε σωστό δρόμο. Ο χρόνος θα δουλέψει για εμάς».

«Είναι κάτι νέο»

Ο Ντέμης Νικολαΐδης αναφέρθηκε και στο πώς προήλθε η επαναστατική ιδέα της εκπομπής: «Παρουσιάσαμε κάτι νέο και διαφορετικό ως τηλεοπτικό προϊόν. Η εκπομπή αυτή είναι το αποτέλεσμα της βούλησης της ιδιοκτησίας του σταθμού να αλλάξει την τηλεοπτική φιλοσοφία και να σπάσει τα στερεότυπα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι μία open πρόταση μίας open φιλοσοφίας, που αναδεικνύει τους πραγματικούς σταρ, χωρίς οπαδικά συμφέροντα και άλλα ταμπού που αποτελούν βαρίδια. Το Open, ως ο νέος μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας, επιθυμεί να παρουσιάζει όλες τις απόψεις από όλους τους χώρους και όλες τις ομάδες, και αυτό είναι αρχή και βούληση της ιδιοκτησίας, η οποία θέλει μία εκπομπή που θα απευθύνεται στο σύνολο του τηλεοπτικού κοινού και των φιλάθλων. Εμείς ζυμώσαμε την ιδέα της εκπομπής και το αποτέλεσμα είναι στη διάθεση όλων των Ελλήνων φιλάθλων».

Ακούγονται όλες οι απόψεις

Στο κοντρόλ βρίσκονται ο Γιώργος Κοσμάς και ο Αγγελος Τόμπρος, οι οποίοι συντονίζουν τη δημοσιογραφική ροή, καθώς και ο έμπειρος σκηνοθέτης Δημήτρης Δανίκας. Και οι τρεις έχουν σφυγμούς ποδοσφαιριστή σε κάθε δευτερόλεπτο της εκπομπής. «Ο Ντέμης είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι δηλωμένος ΑΕ-Κτσής, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Είναι μια απόδειξη πως η ιδιοκτησία του σταθμού καινοτομεί, μια επιβεβαίωση πως δεν έχει καμία αγκύλωση και κανένα στεγανό με τις προτιμήσεις των στελεχών της εκπομπής.

Ο Ντέμης μάς καταθέτει τις απόψεις του για το ποδόσφαιρο και "ξεκλειδώνει" με τις συνεντεύξεις τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση δεν θα μιλούσαν αυθόρμητα και ελεύθερα. Οπως βλέπετε, οι καλεσμένοι μπορούν να λένε δημοκρατικά την άποψή τους, όποια κι αν είναι αυτή, χωρίς περιορισμούς και δεύτερες σκέψεις. Κάτι, αναμφίβολα, σπάνιο. Πρέπει να σεβόμαστε, να ακούμε, να συζητάμε και να μιλάμε ευχάριστα για ποδόσφαιρο, χωρίς οπαδικές προτιμήσεις και φοβίες» υπογραμμίζει ο Γιώργος Κοσμάς.

Οπως συμπληρώνει ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος του Open, βασικός στόχος της εκπομπής δεν είναι η γκρίνια και πάνελ διαφωνούντων οπαδών, αλλά η ανάδειξη διαφορετικών απόψεων: «Λάθη διαιτητικά θα υπάρχουν πάντα, αλλά δεν θα μείνουμε σε μία φάση για πολλή ώρα. Θα την αναλύσει ο ειδικός Τάσος Κάκος και ο τηλεθεατής θα έχει την άποψή του. Θέλουμε να έχουμε γρήγορη ροή. Εστιάζουμε, για παράδειγμα, στην προσπάθεια του Χατζηγιοβάνη να εκτελέσει πέναλτι στο 93ο λεπτό αλά Πανένκα.

Θέλουμε να μάθουμε τι σκέφτεται ο Βιεΐρίνια, τι πιστεύει πραγματικά ο Κονέ, τι είπε ο Σιώπης για το πέναλτι, τι λένε σπουδαίοι παίκτες που πέρασαν από τα γήπεδα, ο Χαριστέας, ο Γιαν-νακόπουλος, ο Κατσουράνης, ο Μπασι-νάς, τι σχεδιάζουν οι προπονητές, πώς ο Δώνης έχτισε αυτήν τη νεανική ομάδα στον Παναθηναϊκό, τι χρειάζεται να κάνει η Εθνική ομάδα, γενικά ποδοσφαιρικές εκτιμήσεις. Πιστεύω πως αυτή η εκπομπή παρουσιάζει ποδοσφαιρικό πολιτισμό».

Πιο δυνατό το power game

Η συντριπτική πλειονότητα των συλλόγων της Super League έχει υποστηρίξει την εκπομπή, ωστόσο ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ δεν παραχωρούν αθλητές και προπονητές. Το power game που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ακόμα πιο δυνατό.

Οι συντελεστές της εκπομπής δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για αυτούς τους αποκλεισμούς, αλλά ξέρουν πως τα μόνα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους είναι η επιμονή και η συνέπεια της δουλειάς τους. Οσο για το μέλλον, υπόσχονται μεγαλύτερες εκπλήξεις, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν στη διάθεσή τους τον νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό του σταθμού, που αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα της εκπομπής και να απογειώσει τις τεχνικές δυνατότητες της παραγωγής της. ·

ΣπορOpen TVΝτέμης Νικολαΐδης