Αθλητισμός|10.12.2018 02:42

Copa Libertadores: Στέψη της Ρίβερ! (pics+vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας (παρά μια ημέρα), να ταξιδέψει δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά το Copa Libertadores… αναπαύτηκε εν τέλει στην αγκαλιά της Ρίβερ Πλέιτ η οποία, σε έναν συναρπαστικό τελικό που διεξήχθη στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης και κρίθηκε στην παράταση, λύγισε την αιώνια αντίπαλό της Μπόκα Τζούνιορς (3-1).

Οι (τυπικά) φιλοξενούμενοι ήταν δραστήριοι και πιο επικίνδυνοι στο πρώτο ημίχρονο, απειλώντας πρωτίστως με τον ηρωικό αρχηγό Πάμπλο Πέρες, ο οποίος έπαιξε με εμφανές πρόβλημα στο αριστερό μάτι, «ενθύμιο» από την επίθεση στο πούλμαν, η οποία οδήγησε και στην αρχική αναβολή του τελικού στο «Μονουμεντάλ».

 

Η Μπόκα έδειχνε να το πιστεύει περισσότερο, κυνήγησε το γκολ και το πέτυχε λίγα δευτερόλεπτα πριν από την συμπλήρωση των 45, όταν ο παίκτης – γκολ της ομάδας, Νταρίο Μπενεντέτο, βγήκε στην κόντρα, ξεπέρασε εξαιρετικά τον Τζόναταν Μαϊδάνα και πλάσαρε ιδανικά τον Φράνκο Αρμάνι (0-1).

Η Ρίβερ ξεπέρασε το σοκ στα αποδυτήρια και μπήκε αποφασισμένη στο δεύτερο μέρος. Σε αυτό, βεβαίως, βοήθησε και η Μπόκα, η οποία κλείστηκε από πολύ νωρίς πίσω, δίνοντας μπάλα και κατοχή στην αντίπαλό της.

Οι τυπικά γηπεδούχοι πίεσαν ασφυκτικά, διαμαρτυρήθηκαν δικαίως για τον μη καταλογισμό πέναλτι στον Λούκας Πράτο που… μετατράπηκε σε επιθετικό φάουλ, αλλά ο ίδιος παίκτης κατάφερε να ισοφαρίσει (68’), ύστερα από εξαιρετικό συνδυασμό των Εσεκιέλ Παλάσιοος και Ιγκνάσιο Φερνάντες, με ασίστ του τελευταίου.

Ο φόβος του γκολ που θα έκρινε οριστικά τον τελικό έκανε στη συνέχεια πιο συντηρητικές τις ομάδες και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, όπου με το «καλημέρα» (92’) η Μπόκα έμεινε με δέκα, λόγω δίκαιης αποβολής του Βίλμαρ Μπάριος με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

T

Η Ρίβερ δεν άφησε την αριθμητική της ανωτερότητα να πάει χαμένη και, με καταπληκτικό σουτ του Χουάν Κιντέρο έξω από την περιοχή (109’), έριξε στο καναβάτσο την Μπόκα και σήκωσε το τρόπαιο για τέταρτη φορά στην ιστορία της (1986, 1996, 2015 και 2018), αφού οι ηττημένοι είχαν δοκάρι (!) στο τελευταίο λεπτό της παράτασης και, στην κόντρα, η Ρίβερ σφράγισε τον τίτλο με τον «Πίτι» Μαρτίνες.

T

ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ – ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ 3-1 (παράταση)

ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ: Αρμάνι, Μοντιέλ (74’ Μαγιάδα), Μαϊδάνα, Πινόλα, Κάσκο, Πόνσιο (59’ Κιντέρο), Ιγκνάσιο Φερνάντες (111’ Ζουκουλίνι), Έντσο Πέρες, Παλάσιος (98’ Αλβαρες), Μαρτίνες, Πράτο.

ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ: Αντράδα, Μπουφαρίνι (111’ Τέβες), Ισκιέρδος, Μαγκαγιάν, Ολάσα, Νάντες, Μπάριος, Πάμπλο Πέρες (89’ Γκάγκο), Βίγια (96’ Χάρα), Παβόν, Μπενεντέτο (62’ Άμπιλα).

Copa LibertadoresΡίβερ ΠλέιτΜπόκα Τζούνιορς