Αθλητισμός|15.03.2020 17:48

#Μένουμε_σπίτι: Ο Μπεν Αφλεκ… κόουτς και οι μπασκετικές ταινίες που αγαπήσαμε

Θοδωρής Φελάνης

Ο  κορονoϊός «σαρώνει» την υφήλιο με την Ευρώπη ειδικότερα να βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο «μάτι του κυκλώνα». Ο κατ΄ οίκον περιορισμός συστήνεται από όλους τους ειδικούς ως ένα επιβεβλημένο μέτρο ώστε να καθυστερήσει η εξάπλωση του ιού. Το ethnos.gr ελλείψει αγωνιστικής δραστηριότητας, παρουσιάζει κάποιες προτάσεις για τους… αθεράπευτα μπασκετικούς που άρχισαν ήδη να εφαρμόζουν το…  #μένουμε_ σπίτι.

Μια νέα μπασκετική ταινία μέχρι και λίγες ημέρες πριν παίζονταν στους κινηματογράφους.  Αναφερόμαστε στο « Τhe way back».Ο Τζακ Κάνινγχαμ τον οποίο ενσαρκώνει ο βραβευμένος με Όσκαρ Μπεν Άφλεκ ήταν το αστέρι του γυμνασίου, το φημισμένο Κάνσας του προσέφερε υποτροφία όμως την πέταξε στα σκουπίδια μαζί και την ίδια του την ζωή, και «βυθίσθηκε» στο αλκοόλ… Χρόνια μετά του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία: Να κοουτσάρει το σχολείο στο οποίο έπαιξε μπάσκετ.

Μοιραίος ο παραλληλισμός του ήρωα της ταινίας με την ίδια την ζωή του πρωταγωνιστή που ως γνωστό έδωσε -κι ακόμη δίνει- μεγάλη μάχη με τον αλκοολισμό. Σύμφωνα με το σενάριο, ο Τζακ Κάνιγχαμ κόντρα στις προβλέψεις καταφέρνει να εμφυσήσει στους παίκτες του την νοοτροπία του νικητή και μέσα από αυτή την διαδικασία ξορκίζει τους προσωπικούς του δαίμονες. Δεν ήταν δα και η καλύτερη ταινία που έχουμε δει είχε όμως πολύ… μπάσκετ κι  έγινε η αφορμή μετά από αρκετά χρόνια να… ξεσκονίσουμε την λίστα με κάποιες από τις κορυφαίες στο είδος τους.

Hoosiers (1986)

Ο πρωταγωνιστής Τζιν Χάκμαν αφιερώνει… ως κόουτς Νόρμαλ Ντέιλ σε σχολείο της Ιντιάνα. Όλοι αντιμετωπίζουν καχύποπτα τον νέο προπονητή εξαιτίας αρνητικής του συμπεριφοράς στο παρελθόν. Ο ίδιος προσπαθεί να αποδείξει πως παραμένει καλός κόουτς και καλός παιδαγωγός. Εξαιρετικός στον ρόλο του κι ο Ντένις Χόπερ.

White Men Can't Jump (1992)

Η κλασική πια ταινία με πρωταγωνιστές τους Γουέσλι Σνάιπς και Γούντι Χάρελσον να αποδυκνείουν πως «οι λευκοί μπορούν να πηδήξουν». Ανοικτά γήπεδα, μονά, στοιχήματα, κόντρες και trash talking ,πλαισιώνουν μια εξαιρετικά καλά σκηνοθετημένη ιστορία που στο επίκεντρο της έχει ένα ντουέτο ερασιτεχνών αθλητών που χρησιμοποιεί το μπάσκετ ως μέσο στα  playgrounds του Λος Άντζελες, για να βγάλει χρήματα.

Blue Chips (1994)

Ο Νικ Νόλτε υποδύεται τον Πιτ Μπελ προπονητή σε αμερικάνικο κολέγιο που προσπαθεί να προσελκύσει νέους παίκτες προκειμένου να αλλάξει τις ισορροπίες. Ξέρει πως πολλά πανεπιστήμια πληρώνουν μυστικά ανερχόμενους αστέρες(κάτι που απαγορεύεται) και αποφασίζει να «παίξει» με τους ίδιους όρους. Στην ταινία παίζουν και αστέρα της εποχής όπως ο Σακίλ Ο΄ Νηλ κι ο Πένι Χάρνταγουει.

Space Jam (1996)

Βλέπεις Μπιλ Μάρει, απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου Looney Tunes και τον «διαστημικό» Μάικλ Τζόρνταν. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Μπόνους η παρουσία των Τσαρλς Μπάρκλει, του Πάτρικ Γιούιν και του Λάρι Τζόνσον. Η Warner Bros έκανε διάνα δημιουργώντας μια από τις πιο πρωτότυπες κινηματογραφικές ιδέες της δεκαετίας του 90′. Το sequel της ταινίας, το Space Jam 2 (θα κυκλοφορήσει το 2021), θα πρωταγωνιστεί ο ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Coach Carter (2005)

Είναι η αληθινή ιστορία του Κεν Κάρτερ τον οποίο υποδύεται ο Σάμιελ Τζάκσον. Το 1999, ο Κάρτερ έγινε γνωστός ως προπονητής του Richmond High School όταν έλαβε την απόφαση να κλειδώσει το κλειστό γήπεδο μπάσκετ αναστέλλοντας τις προπονήσεις με αφορμή κακές επιδόσεις των αθλητών του στο ακαδημαϊκό σκέλος. Ο Κάρτερ ήρθε σε σύγκρουση με αθλητές, γονείς και το ίδιο το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Glory Road (2006)

Στην δεκαετία του 1960 ο Νταν Χάσκινς κόουτς της κολεγιακής ομάδας του Τέξας λαμβάνει μια απόφαση που προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις. Δημιουργεί μια ομάδα που στην πλειοψηφία της αποτελείται από μαύρους καλαθοσφαιριστές. Το Τέξας πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία και τελειώνει την σεζόν με 27 νίκες και 1 ήττα όσες είχαν και οι Κεντάκι Γουάιλντερς , ομάδα που είχε μόνο λευκούς στις τάξεις της. Στον μεταξύ τους αγώνα ο Χάσκινς ξεκινάει για πρώτη φορά το ματς με πέντε μαύρους. Στο τέλος θριαμβεύει  όμως η συντηρητικός Νότος δεν συγχωρεί τις φιλελεύθερες απόψεις και μεθόδους του Χάσκινς.

κινηματογράφοςμπάσκετΚορονοϊόςΜένουμε ΣπίτιNCAA