Τεχνολογία|07.12.2021 16:16

NASA - Πιλότοι, γιατρός, ποδηλάτης: Η νέα φουρνιά αστροναυτών

Newsroom

Η NASA επέλεξε τη Δευτέρα 10 νέους αστροναύτες, οι μισοί από τους οποίους είναι στρατιωτικοί πιλότοι, με το βλέμμα στη Σελήνη και τον πλανήτη Άρη.

Η νέα φουρνιά αστροναυτών της NASA

Η διαστημική υπηρεσία παρουσίασε τους έξι άνδρες και τις τέσσερις γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο Χιούστον, όπου βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου Αποστολών και το σώμα των αστροναυτών.

Περισσότεροι από 12.000 υπέβαλαν αίτηση για τις πολυπόθητες θέσεις. Οι 10 που επιλέχθηκαν είναι ηλικίας από 30 έως 40 και θα περάσουν ένα πρόγραμμα διετούς εκπαίδευσης πριν αποκτήσουν δικαίωμα για διαστημικές πτήσεις.

Εκτός από τους πιλότους μάχης και τους πιλότους δοκιμών, ανάμεσα στους υποψήφιους αστροναύτες βρίσκονται ένας φυσικός, έναν ειδικός σε γεωτρήσεις, ένας ρομποτιστής ναυτιλίας, έναν χειρουργός πτήσης της NASA που μετατράπηκε σε SpaceX και έναν βιο-μηχανικό που ήταν πρωταθλητής ποδηλασίας. Μαζί τους θα εκπαιδευτούν και δύο αστροναύτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ένας από τους πιλότους - ο ταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Marcos Berrios, ο οποίος κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο - προσφέρθηκε εθελοντικά κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ερωτήσεων και απαντήσεων να πετάξει μια εκδοχή του μίνι ελικοπτέρου της NASA στον Άρη σε φυσικό μέγεθος.

Ο υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Deniz Burnham, από την Αλάσκα, διαχειρίζεται έργα γεωτρήσεων σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Η NASA έχει δεχτεί 360 άτομα στο σώμα των αστροναυτών της από το 1959, όταν οι πρώτοι επτά αστροναύτες του Mercury Seven ξεκίνησαν. Η προηγούμενη επιλογή αστροναύτη έγινε το 2017.

Με τη SpaceX να στέλνει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και άλλες ιδιωτικές εταιρείες να στέλνουν τουρίστες σε σύντομες διαδρομές και το πρόγραμμα προσελήνωσης της NASA στο φεγγάρι Artemis στον ορίζοντα, βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή των ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων», δήλωσε ο του γραφείου αστροναυτών της NASA Reid Wiseman. Η NASA σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες πίσω στο φεγγάρι όχι νωρίτερα από το 2025.

NASAαστροναύτες