Τεχνολογία|02.01.2023 22:54

Διαστημικός... αγώνας δρόμου: ΗΠΑ και Κίνα μάχονται για το «πάνω χέρι» - «Καλύτερα να προσέχουμε» προειδοποιεί η NASA

Newsroom

Ο αγώνας για το φεγγάρι μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας γίνεται όλο και πιο έντονος και τα επόμενα δύο χρόνια θα μπορούσαν να καθορίσουν ποιος θα πάρει το «πάνω χέρι».

Έτσι λέει ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, ο οποίος προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να εδραιωθεί και να προσπαθήσει να κυριαρχήσει στις πιο πλούσιες σε πόρους τοποθεσίες της σεληνιακής επιφάνειας -ή ακόμη και να κρατήσει τις ΗΠΑ μακριά.

«Είναι γεγονός: βρισκόμαστε σε έναν διαστημικό αγώνα δρόμου», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώην γερουσιαστής και αστροναύτης της Φλόριντα. «Και είναι αλήθεια ότι καλύτερα να προσέχουμε να μην φτάσουν σε ένα μέρος στο φεγγάρι με το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας. Και δεν είναι απίθανο να πουν: "Μείνετε μακριά, είμαστε εδώ, αυτή είναι η περιοχή μας"».

Ο Νέλσον, όπως μεταδίδει το POLITICO, ανέφερε ένα παράδειγμα από τη γη και συγκεκριμένα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου ο κινεζικός στρατός έχει δημιουργήσει βάσεις σε αμφισβητούμενα νησιά, λέγοντας «αν αμφιβάλλετε γι' αυτό, κοιτάξτε τι έκαναν με τα νησιά Spratly».

Τα φιλόδοξα σχέδια των ΗΠΑ

Τα παραπάνω σχόλια του Νέλσον έρχονται λίγο καιρό μετά την αποστολή Artemis I της NASA, διάρκειας 26 ημερών, κατά την οποία μια μη επανδρωμένη διαστημική κάψουλα Orion πέταξε γύρω από το φεγγάρι. Αυτή η αποστολή, που θεωρείται ευρέως επιτυχής, ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα στο σχέδιο της NASA να προσεδαφίσει αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια για να αρχίσει η δημιουργία μιας πιο μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας -η οποία θα μπορούσε να έρθει ήδη από το 2025.

Έρχεται επίσης μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο του προϋπολογισμού της NASA για ολόκληρο το έτος. Η υπηρεσία δεν έλαβε όλη τη χρηματοδότηση που ζήτησε, αλλά ο Νέλσον επέμεινε ότι τα όσα «πρέπει να έχουν» δεν μειώθηκαν. Αυτό περιλαμβάνει τα βασικά για τις επόμενες δύο αποστολές στη Σελήνη, Artemis II και Artemis III.

Τα επίσης φιλόδοξα σχέδια της Κίνας

Ωστόσο, το επιθετικό διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου ανοίγματος ενός νέου διαστημικού σταθμού, προβάλλει όλο και πιο έντονα. Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει τον στόχο της προσγείωσης ταϊκοναυτών (σ.σ. έτσι ονομάζονται οι αστροναύτες που θα στείλει η Κίνα) στο φεγγάρι μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Τέλος, σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση της Κίνας παρουσίασε το όραμά της για πιο φιλόδοξες κινήσεις, όπως η κατασκευή υποδομών στο διάστημα και η δημιουργία ενός συστήματος διαστημικής διακυβέρνησης...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

NASAΚίναδιάστημαφεγγάριΗΠΑειδήσεις τώρα