Τεχνολογία|14.02.2023 23:31

Έλον Μασκ: «Η στρατιωτική χρήση του Starlink στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε Γ΄ Παγκόσμιο»

Newsroom

Υπεραμύνεται της απόφασής του να περιορίσει τη χρήση της δορυφορικής διαδικτυακής υπηρεσίας Starlink από τον στρατό της Ουκρανίας, προκειμένου για να κατευθύνει τα drones, ο Έλον Μασκ. Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος υποστηρίζει ότι, η απόφαση, αποσκοπεί στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δε θα επιτρέψουμε κλιμάκωση της σύγκρουσης»

Ο Μασκ απάντησε στην έκκληση του πρώην αστροναύτη της NASA Σκοτ Κέλι, για αποκατάσταση της πλήρους πρόσβασης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι είναι «αρκετά έξυπνος για να καταπίνει την προπαγάνδα των ΜΜΕ και άλλων». Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «Η Starlink είναι η επικοινωνιακή ραχοκοκαλιά της Ουκρανίας, ειδικά στις γραμμές του μετώπου, όπου έχει καταστραφεί σχεδόν κάθε άλλη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο. Αλλά δε θα επιτρέψουμε κλιμάκωση της σύγκρουσης, που μπορεί να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η δορυφορική διαδικτυακή υπηρεσία Starlink χρησιμοποιείται από την SpaceX, της οποίας ιδρυτής είναι ο Μασκ, προκειμένου η Ουκρανία να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, από την αρχή της ρωσικής εισβολής, καθώς οι επιθέσεις των δυνάμεων της Μόσχας στη χώρα, είχαν σαν αποτέλεσμα οι υποδομές να υποστούν σημαντικές ζημιές.

Η Γκουίν Σότγουελ, πρόεδρος της SpaceX, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ουδέποτε είχε η εταιρεία την πρόθεση να επιτρέψει τη χρήση του Starlink «για επιθετικούς σκοπούς». Οι δηλώσεις Σότγουελ προκάλεσαν σάλο στην Ουκρανία με τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, να καλεί μέσω Twitter τις εταιρίες να αποφασίσουν αν είναι «στο πλευρό των Ουκρανών και του δικαιώματός τους για ελευθερία, ή της Ρωσίας και του ''δικαιώματός'' της να σκοτώνει και να καταλαμβάνει εδάφη».

Ο Μιχαΐλο Φεντόροφ, υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, σημείωσε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα με τα τερματικά Starlink στη χώρα, συμπληρώνοντας ότι αυτά, «σώζουν χιλιάδες ζωές καθημερινά».

Ο Μασκ αναφέρθηκε και την Κυριακή (12/02) στο θέμα, τονίζοντας ότι, τα τερματικά Διαδικτύου της SpaceX «προορίζονταν για ιδιωτική χρήση, όχι για στρατιωτική χρήση. Η εταιρεία, όπως εξήγησε ο ιδρυτής της, δεν είχε «ασκήσει τα δικαιώματά της για να τα απενεργοποιήσει». «Προσπαθούμε σκληρά να κάνουμε το σωστό, όπου το ''σωστό'' είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ηθικό ερώτημα», ανέφερε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαΈλον ΜασκπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώρα