Τεχνολογία|21.04.2023 21:25

Η NASA στέλνει στο διάστημα ένα ρομποτικό… φίδι: Θα προσπαθήσει να εντοπίσει εξωγήινη ζωή

Newsroom

Ένα ρομποτικό φίδι του οποίου η αποστολή θα είναι η αναζήτηση εξωγήινης ζωής δημιουργούν οι επιστήμονες. Πρόκειται για το σύστημα Exobiology Extant Life Surveyor (EELS, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (JPL). Οι επιστήμονες σχεδιάζουν αυτό το μακρόστενο ρομπότ για να διασχίζει απόκοσμα εδάφη χρησιμοποιώντας περιστρεφόμενους τροχούς κατά μήκος του σώματός του.

Πρωταρχικός του στόχος είναι να εξερευνήσει τον Εγκέλαδο, ένα μικρό παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου. Ωστόσο, το EELS θα μπορούσε επίσης να... πιάσει δουλειά εδώ στη Γη, περιηγούμενο σε δύσκολες συνθήκες.

Η έρευνα στον Εγκέλαδο

Δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA υποδηλώνουν ότι ο Εγκέλαδος διαθέτει έναν υγρό ωκεανό κάτω από τον παγωμένο φλοιό του.

Οι πίδακες που εκρήγνυνται από την επιφάνεια του φεγγαριού χρησιμεύουν ως άμεσοι αγωγοί προς αυτό το υγρό νερό, προσφέροντας ενδεχομένως την ευκολότερη διαδρομή προς έναν κατοικήσιμο υγρό ωκεανό.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά οχήματα-ρομπότ, το EELS είναι σε θέση να διερευνήσει τέτοια περιβάλλοντα σέρνοντας μέσα σε σχισμές και κολυμπώντας μέσα στο νερό. Το σύστημα χρησιμοποιεί καινοτόμες περιστρεφόμενες προωθητικές μονάδες που λειτουργούν ως μηχανισμοί πρόσφυσης και υποβρύχιες προωθητικές μονάδες. Αυτό θα επιτρέψει στο ρομπότ να αποκτήσει πρόσβαση σε μια έξοδο αεραγωγού πλουμίου και να την εντοπίσει πίσω στην ωκεάνια πηγή της.

Ο διευθυντής του έργου δρ Μάρτιν Ρόμπινσον οραματίζεται μια πλατφόρμα που θα μπορούσε να εξερευνήσει οποιαδήποτε τοποθεσία, ακόμη και να κατέβει σε σεληνιακούς σωλήνες λάβας. Σύμφωνα με το studyfinds, η προσαρμοστικότητα του συστήματος ανοίγει δυνατότητες και για άλλους προορισμούς, όπως οι πολικές καλύψεις του Άρη και οι σχισμές στους πάγους της Γης.

Το JPL συνεργάζεται επί του παρόντος με επιστήμονες της Γης για τον εντοπισμό επιστημονικών ερευνών υψηλής προτεραιότητας και μεγάλης επίδρασης στη γη, οι οποίες μπορούν επίσης να επιδείξουν τις δυνατότητες του EELS σε ένα πλανητικό ανάλογο περιβάλλον. Δοκιμές έχουν διεξαχθεί μέσα στον παγετώνα Athabasca του Καναδά και στο ηφαίστειο Mount Meager.

Η εκπρόσωπος του JPL Melissa Pamer υπογραμμίζει την ευελιξία και τη μηχανική νοημοσύνη του EELS, εξηγώντας ότι αν και η ιδέα εμπνεύστηκε αρχικά από τους αεραγωγούς στο φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο, θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στην εξερεύνηση διαφόρων μη επισκέψιμων πλανητικών προορισμών και τοποθεσιών στη Γη.

Ο Δρ Χίρο Όνο, κύριος ερευνητής στο JPL, περιγράφει το έργο ως ένα «ευέλικτο, εξαιρετικά έξυπνο και σούπερ φοβερό ρομπότ φίδι». Ο δρ Μάρτιν Ρόμπινσον προσθέτει ότι η ανακάλυψη πιθανής ζωής θα ήταν ένα απίστευτο επίτευγμα, που θα σήμαινε ότι δεν είμαστε μόνοι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραδιάστημαφεγγάριNASAρομπότΚρόνος