Τεχνολογία|01.04.2019 23:32

Είναι το μεθάνιο απόδειξη ότι υπήρξε ζωή στον Άρη;

Newsroom

Η NASA πρόσφατα ανακάλυψε με αποστολή της στον Άρη ότι τα επίπεδα μεθανίου του κόκκινου πλανήτη είναι ιδιαίτερα υψηλά. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία του μεθανίου της Γης προέρχεται από μικρόβια και ζωντανά πλάσματα, οι επιστήμονες ερευνούν την πιθανότητα να υπήρξε κάποτε ζωή και στον γειτονικό μας πλανήτη.

Η βέβαιη πλέον ανίχνευση μεθανίου στον 'Αρη αυξάνει τις πιθανότητες ο κόκκινος πλανήτης κάποτε να φιλοξενούσε ζωή, όπως αναφέρει το space.com.

Το πρόγραμμα Curiosity είχε δείξει από το 2014 ότι ο κρατήρας Γκέιλ του Άρη διέθετε συνθήκες κατάλληλες για ζωή πριν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μια εποχή που η ζωή στη Γη είχε αρχίσει να αναπτύσσεται με μορφή μικροοργανισμών. Συνεπώς, παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις, δεν είναι απίθανο να υπήρχε τότε κάποια μορφή ζωής και στον 'Αρη.

Η έρευνα δεν αποκάλυψε την ακριβή προέλευση του μεθανίου. Πιθανότατα προκλήθηκε είτε από μικρόβια του πλανήτη, είτε από αντιδράσεις που περιλάμβαναν ζεστό νερό και ορισμένους τύπους πετρωμάτων. Επιπλέον οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν το μεθάνιο που βρήκαν δημιουργήθηκε πρόσφατα ή πριν από πολύ καιρό.

Ωστόσο η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να ανακαλύψουν στο σύντομο μέλλον εάν κάποτε υπήρξε ζωή στον «κόκκινο πλανήτη».

NASAπλανήτης Άρης