Τεχνολογία|23.10.2019 09:14

Microsoft: 1 δισ. δολάρια στον Έλον Μασκ για να αντιγράψει ανθρώπινο μυαλό

Newsroom

H Μicrosoft επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εταιρεία ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Έλον Μασκ (Elon Musk), η οποία σχεδιάζει να αναπαραγάγει «ανθρώπινους» εγκέφαλους με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η OpenAI υποστήριξε ότι αυτή η επένδυση αφορά σχέδια ανάπτυξης «γενικής τεχνητής νοημοσύνης» που θα μπορέσει να ξεπεράσει τις γνωστικές δεξιότητες των ανθρώπων.

«Η δημιουργία "γενικής τεχνητής νοημοσύνης" θα αποτελέσει τη σημαντικότερη τεχνολογική εξέλιξη στην ανθρώπινη Ιστορία, καθώς έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την τροχιά της» δήλωσε ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, στη βρετανική «Independent».

«Αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης θα ωφελήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, και μάλιστα δουλεύουμε μαζί με τη Microsoft για αυτό τον λόγο»

Οι δύο εταιρείες, λοιπόν, πρόκειται να συνεργαστούν για να αναπτύξουν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, την οποία η OpenAI θα αξιοποιήσει εμπορικά με τη βοήθεια της Microsoft και την cloud εφαρμογή Azzure.  

ΟpenAI: Ένας νεός, θαυμαστός κόσμος δημιουργείται

Η ΟpenAI ιδρύθηκε το 2015 με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη «γενικής τεχνητής νοημοσύνης» που θα προσομοιάζει στον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Με άλλα λόγια, επιχειρείται η δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων και ρομπότ που θα μπορούν να μαθαίνουν και να πειθαρχούν, σε αντίθεση με τις στενών προοπτικών και χαμήλης προσδοκίας δυνατότητες που παρουσιάζει η υφιστάμενη τεχνολογία.

Η startup έχει ήδη επιτύχει μια σειρά από αξιόλογα επιτεύγματα στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών, ενώ τρέφει βάσιμες ελπίδες ότι μια μέρα θα μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των φαινομένων κλιματικής αλλαγής.

«Η "γενική τεχνητή νοημοσύνη" θα διεκπεραιώνει εργασίες που κανένας ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορούσε να ολοκληρώσει» δήλωσε ο CTO της OpenAI, Γκρεγκ Mπρόκμαν, όταν γνωστοποίησε την επένδυση.

«Θέλουμε τη "γενική τεχνητή νοημοσύνη" να συνεργάζεται με τους ανθρώπους για την επίλυση τρέχοντων πολυεπίπεδων επιστομονικών προβλημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση».

Οι διοικούντες την OpenAI εκτιμούν, επίσης, ότι η τεχνολογία θα προσφέρει στους πάντες οικονομική ελευθερία ώστε να αναπτύξουν ταλέντα, κλίσεις και δεξιότητες, χωρίς να έχουν το άγχος του βιοπορισμού: «Θα υπάρξουν ευκαιρίες σε έναν νέο κόσμο που τώρα είναι αδιανόητες». 

Από την ίδρυση της OpenAI, πριν από τρία χρόνια, ο Έλον Μασκ ανησυχεί για τα ζητήματα που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη για την ανθρωπότητα, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξή της εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο από τα πυρηνικά όπλα.

To 2017, o διευθύνων σύμβουλος των SpaceX και Tesla μαζί με ερευνητές της Microsoft υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία όριζαν τις αρχές που θα επέτρεπαν την ασφαλή ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, ώστε αυτή είναι επωφελής για την ανθρωπότητα.

«Λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε πώς θα αποκομίσουμε τα οφέλη της αποφεύγοντας πιθανές παγίδες» είχαν υπογραμμίσει.

Elon MuskτεχνολογίαMicrosoftτεχνητή νοημοσύνη