Θέατρο|01.12.2022 20:17

Στέφανος Αχιλλέως στο ethnos.gr: «Η PrEP είναι μια πολύ καλή άμυνα για τον HIV»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Τον περασμένο Σεπτέμβριο υπερψηφίστηκε η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας, με την οποία θεσπίζεται η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV, PrEP. Η PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis) είναι προληπτική αγωγή για τον HIV που παρέχει προφύλαξη πριν από την έκθεση. Τα άτομα που ξεκινούν την αγωγή αυτή λαμβάνουν ένα χάπι σε καθημερινή βάση ή, εναλλακτικά, πριν και μετά από κάθε σεξουαλική επαφή, με σκοπό να παραμείνουν αρνητικά στον HIV.

Η αποτελεσματικότητα της αγωγής πλησιάζει το 99%, γεγονός που σημαίνει ότι αποτρέπεται το ενδεχόμενο σεξουαλικής μετάδοσης του HIV. Ουσιαστικά, η αγωγή είναι ό,τι κοντινότερο διαθέτουμε σε εμβόλιο για τον HIV, δεδομένου ότι θωρακίζει επαρκώς τον οργανισμό έναντι του ιού. Η PrEP είναι ήδη διαθέσιμη εδώ και δέκα χρόνια στις ΗΠΑ και από τότε χρησιμοποιείται επίσημα από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα σε αρκετές χώρες του κόσμου. Από το 2018 - 2019 ολοένα και περισσότερα κράτη, όπως Γαλλία, Νορβηγία, Καναδάς, Κένυα, Ταϊλάνδη κ.α., εγκρίνουν τη θεραπεία είτε ως αναπόσπαστο κομμάτι του δημόσιου συστήματος υγείας είτε συμπληρωματικά, ώστε να επιτύχουν τον στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και να τερματίσουν την επιδημία του HIV μέχρι το 2030

Ο ηθοποιός Στέφανος Αχιλλέως ξεκίνησε εθελοντικά την αγωγή το 2017. Αφορμή ήταν μια πανεπιστημιακή μελέτη πάνω στο πόσο πιστά ακολουθεί κανείς την αγωγή αυτή και πόσο αυτό επηρεάζει την ψυχολογία ή τις κοινωνικές του σχέσεις. «Σκέφτηκα ότι η PreP θα με γλίτωνε από περιττό άγχος και τη βόλτα στο νοσοκομείο μετά από μία πιθανώς "επικίνδυνη" επαφή. Ωστόσο, οφείλω να δηλώσω ότι η PreP προστατεύει μόνο έναντι του HIV και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το προφυλακτικό. Εκείνη την περίοδο δεν ήμουν σε σχέση και όντας σεξουαλικά ενεργός ένιωσα ότι ήταν ένα επιπλέον μέτρο προστασίας» δηλώνει ο Στέφανος Αχιλλέως στο ethnos.gr. 

Τι προϋποθέσεις περιλάμβανε η συμμετοχή σου σε αυτό το πρόγραμμα;

Τίποτε περισσότερο από τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου σχετικά με τη σεξουαλική μου δραστηριότητα.

Πότε άκουσες για πρώτη φορά για την PrEP;

Όταν ήμουν εθελοντής στη Θετική Φωνή.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που σκοπεύει να ξεκινήσει την PrEP;

Ότι είναι ένα χάπι τη μέρα που σε προστατεύει από τον HIV. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

Υπάρχει περίπτωση να προκληθούν παρενέργειες στον οργανισμό;

Αυτό δεν το ξέρω αν και υποθέτω πώς δεδομένου ότι ακόμα και η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, έτσι και η PreP. Σε κάθε περίπτωση, εγώ δεν βίωσα κάποια παρενέργεια. 

Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί σήμερα PrEP στην Ελλάδα;

Ξέρω ότι μπορεί να την προμηθευτεί κανείς με χαμηλό κόστος και μέσω Ίντερνετ πια.

Τι διαδικασία ακολουθείται στην Ελλάδα για να σου χορηγηθεί η αγωγή;

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να πάρει αυτό το χάπι μπορεί να έρθει σε επαφή με τη «Θετική Φωνή» (Οργανισμός Οροθετικών Ελλάδος) και να λάβει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, από πού μπορεί να το προμηθευτεί, ποια είναι η προληπτική αγωγή, καθώς και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια μπορεί να θέλει να μάθει γύρω από την PreP.

Aidsειδήσεις τώραιός του AIDSHIVPrEPεξετάσεις HIVΠαγκόσμια Ημέρα AIDS