Ρωμαίος και Ιουλιέτα: Ένα ερωτικό παιχνίδι που ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου
Μαρία ΖαχαράκηΗ θετική ατζέντα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έλαβε μία εντυπωσιακή ώθηση την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη. Οι επίσημες επισκέψεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη για ανάπτυξη της θετικής/οικονομικής ατζέντας με τον Τούρκο ομόλογό του, και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, συνδυάστηκαν με μια πολιτιστική παράσταση, το 'Ρωμαίος και Ιουλιέτα', που συγκίνησε κι έδωσε τα πλέον δυνατά πολιτικά μηνύματα, ενόψει της αναμενόμενης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου.
Η αθάνατη ιστορία αγάπης που ενώνει δύο πολιτισμούς
Το εγχείρημα, το οποίο φέρνει σε επαφή καλλιτεχνικά ιδρύματα και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Τουρκία, είχε ως στόχο να χτίσει μία γέφυρα μεταξύ των δύο λαών και φαίνεται ότι το πέτυχε.
Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, και ο Τούρκος ομόλογός της Μεχμέτ Νουρί Ερσόι παρακολούθησαν την ελληνο-τουρκική θεατρική παράσταση ‘Ρωμαίος και Ιουλιέτα’ στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Παρασκευή και στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ataturk (ΑΚΜ) στην πλατεία Ταξίμ, οι δύο υπουργοί προσπάθησαν να καταδείξουν τις κοινές πολιτιστικές αναφορές των δύο λαών ως συνδετικούς κρίκους εξομάλυνσης και των πολιτικών δεσμών.
Μενδώνη: Σχέσεις αδιέξοδες μπορούν να υπερκεράσουν τα εμπόδια
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε τη χαρά της για τη συνάντηση του έργου με το τουρκικό κοινό στην Κωνσταντινούπολη. Ανέφερε ότι ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα είναι η πιο όμορφη ιστορία αγάπης και ταυτόχρονα ένα δράμα, που δείχνει ωστόσο ότι «πόσο παλιές, αδιέξοδες σχέσεις, μπορούν να υπερκεράσουν τελικά τα εμπόδια».
"Αυτό το έργο μπορεί να αποτελέσει μια αρχή. Μπορούμε να κάνουμε τους πολιτιστικούς δεσμούς των δύο κοινωνιών μας ακόμη ισχυρότερους. Είμαστε ευτυχείς που μαθαίνουμε ότι υπάρχουν κοινά έργα και διμερείς συνεργασίες όχι μόνο σε κρατικό επίπεδο αλλά και μεταξύ ιδιωτικών οργανισμών", δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, προσκαλώντας τον Τούρκο ομόλογό της για την πρεμιέρα του έργου στην Αθήνα στις 16 Μαΐου.
Ερσόι: Σε επαφή η βαθιά πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας και της Ελλάδας
Μιλώντας για μια «όμορφη καλλιτεχνική συνεργασία», o Τούρκος υπουργός Πολιτισμού επισημαίνει τη δύναμη της τέχνης να ενώνει πολιτισμούς και να δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες.
«Βρισκόμαστε εδώ με την ευκαιρία μιας πολύ όμορφης καλλιτεχνικής συνεργασίας. Η οικουμενικότητα της τέχνης ήταν πάντα μια κοινή στέγη για την ανθρωπότητα, φιλοξένησε τις πιο όμορφες και ουσιαστικές ενώσεις.
Πιστεύω ότι αυτό το έργο θα είναι μόνο η αρχή και θα εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς της τέχνης κατά τις επόμενες περιόδους.
Φέρνουμε αυτό το έργο στη σκηνή με μια αναπαράσταση που επανερμηνεύουν οι καλλιτέχνες μας εμπνευσμένοι από το δικό τους πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο. Ενώ οι οικογένειες στο έργο μιλούν μεταξύ τους στη μητρική τους γλώσσα, όταν συναντηθούν, θα επικοινωνήσουν στα αγγλικά, τη μόνη κοινή γλώσσα που γνωρίζουν. Αυτή η προσέγγιση έχει ως στόχο να εξερευνήσει τα οικουμενικά συναισθήματα εμβαθύνοντας στην ανθρώπινη φύση μέσα από την αλληλεπίδραση διαφορετικών γλωσσών και πολιτισμών. Μέσω αυτής της σύγχρονης προοπτικής και της νέας ερμηνείας του έργου, θα φέρουμε επίσης σε επαφή τη βαθιά ριζωμένη πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας και της Ελλάδας και θα συμβολίσουμε την εμβάθυνση του πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Ερσόι.
Η πρωτοβουλία υπόσχεται να συμβάλει στην εδραίωση δεσμών και τη διατήρηση της πολιτιστικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, γι’ αυτό και ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την επιθυμία για στενότερη συνεργασία.
«Θα χαρούμε να εργαστούμε σε συντονισμό και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς της Ελλάδας για την περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».
Το θέατρο ένωσε πολιτιστικά Ελλάδα και Τουρκία
Οι θετικές κριτικές στην Τουρκία για τη θεατρική παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» εστίασαν περισσότερο στην πολιτική και κοινωνική σημασία της παράστασης, με το θέατρο να λειτουργεί -σύμφωνα με τους Τούρκους κριτικούς- ως ένα διαφορετικό μέσο διαλόγου προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης και της ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Αυτή την αξέχαστη ιστορία αγάπης την έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές στις αίθουσες, αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικά... Αυτή τη φορά ο Σαίξπηρ θα ενώσει τις δύο πλευρές του Αιγαίου», γράφει η εφημερίδα Χουριέτ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ, ο Τούρκος ηθοποιός Αλπ Ουνσάλ στον ρόλο του Ρωμαίου και η Ελληνίδα ηθοποιός Καλλιόπη Τσάσκα στον ρόλο της Ιουλιέτα έχουν μια πολύ καλή χημεία μεταξύ τους.
«Μάλιστα, αυτή η αρμονία περνάει πολύ καλά και στο κοινό. Μας κάνουν να πιστέψουμε στην αγάπη μεταξύ του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Επίσης, μεγάλο χειροκρότημα αξίζει κι η 80χρονη ηθοποιός Ρούλα Πατεράκη για την ερμηνεία της ως "Νταντά" της Ιουλιέτας».
«Μέχρι χθες ήταν αδύνατο για Τούρκους και Έλληνες καλλιτέχνες να συναντηθούν στην ίδια σκηνή, αλλά σήμερα είναι δυνατόν... Γιατί οι διάλογοι μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών έσωσαν τις δύο πλευρές του Αιγαίου από την ένταση και τις έφεραν σε ένα ήπιο κλίμα», σχολιάζει η εφημερίδα Μιλιέτ.
Ο Ταμέρ Καρανταγλί, Γενικός Διευθυντής των Κρατικών Θεάτρων, δήλωσε ότι "Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Σαίξπηρ θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα σκέψης που θα πρέπει να ληφθεί ως παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως ένα θεατρικό παιχνίδι. Το έργο αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως η συνάντηση της έννοιας της ειρήνης στον κόσμο με τη φιλοσοφία της τέχνης".
Εντυπωσίασαν σκηνικά και φωτισμός
Πρόκειται για μία συμπαραγωγή των Κρατικών Θέατρων της Τουρκίας με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.
Ο σκηνογράφος Κωνσταντίνος Ζαμάνης προτίμησε μια περιστρεφόμενη και κινούμενη πλατφόρμα 3 τεμαχίων, όπου οι ηθοποιοί παίζουν πάνω και γύρω από αυτήν.
Το διάσημο μπαλκόνι επίσης αποδόθηκε μέσα από μία πολύ μοντέρνα σχεδιαστική ιδέα.
Ο φωτισμός ανήκει στον Τούρκο Γιακούπ Τσαρτίκ και η εμβληματική μουσική στον Εκίν Ετί.
Περιοδεία και συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ
Οι πρόβες ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα. Εκτός από τους πρωταγωνιστές οι άλλοι ηθοποιοί της παράστασης ήταν οι: Ρούλα Πατεράκη, Εράι Εσερόλ, Νίκος Καραθάνος, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Σεβκί Τζεπά, Εφέ Ακερτζάν, Σπύρος Μαργκουδάκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος.
Το 3ωρο έργο, το οποίο μεταφέρεται στη σκηνή υπό τη διεύθυνση του σκηνοθέτη Λευτέρη Γιοβανίδη, θα ανοίξει την αυλαία του στην Αθήνα τον Μάιο, αφού πρώτα συναντήθηκε με τους λάτρεις της τέχνης στην Τουρκία, ενώ θα δοθούν συνολικά 13 παραστάσεις στις δύο χώρες.
Η Τουρκία προγραμματίζει επίσης τη συμμετοχή της στο 14ο "Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κρατικών Θεάτρων Αττάλειας" μεταξύ 17-27 Μαΐου 2024.
Τους καλοκαιρινούς μήνες και την ερχόμενη θεατρική σεζόν, θα ανέβει σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας και της Ελλάδας, ενώ θα παρουσιαστεί επίσης σε μεγάλα θέατρα στην Ευρώπη.
- Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
- Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
- Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
- Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις