Θέατρο|24.04.2019 13:39

H «Γκέμμα» του Δ. Λιαντίνη στο θέατρο Βρετάνια

Newsroom

Έργο καθαρής φιλοσοφικής σκέψης σε ελεύθερο ρυθμό βιώματος και φαντασίας με χαρακτηριστικό την αναγνωρίσιμη καλλιτεχνική γραφή έκφρασης. Η «Γκέμμα» του Δημήτρη Λιαντίνη αποτελεί θησαυρό φιλοσοφικό ποιητικό και λογοτεχνικό για κατάθεση της δικής του βιωματικής «αλήθειας». 

Μια μυσταγωγική παράσταση, ποιοτική και ποιητική δημιουργία με καλλιτεχνική έμπνευση, όπως χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς του θεάτρου. Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, θα σημειώσει ότι πρόκειται για μία περιπλάνηση στο ταξίδι του υπαρκτικού προσανατολισμού στην περιπέτεια του ανθρώπου από την πρώτη κραυγή μέχρι το μεγάλο τραγούδι.

Πόσο μας αφορά σήμερα η Γκέμμα του Λιαντίνη και πως προσεγγίζεται το φιλοσοφικό κείμενο

Η «Γκέμμα» αποτελεί το μεγάλο του αριστούργημα που έχει αγαπηθεί πολύ από όλο τον κόσμο. Εκεί μας διδάσκει ότι τελικός σκοπός της ζωής είναι η θέωσή μας. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο κάνοντας χρήση της ελευθερίας μας. Και ειδικά της ελευθερίας που οδηγεί στην αρετή. Αποκτούμε την αξιοπρέπειά μας όταν αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε και να αμφισβητούμε. Η «Γκέμμα» μας μυεί στο μυστήριο της δυνατότητας να μπορούμε να θέτουμε ερωτήματα και να εφευρίσκουμε τις δικές μας απαντήσεις. Μας παιδεύει ώστε να αξιοποιούμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις. Κι αυτό κατακτάται μέσα από την αγάπη για την ζωή. Όπου η ζωή μας δυσκολεύει διότι έχει αντιφάσεις αλλά μας αποθεώνει όταν προβαίνουμε σε σύνθεση των αντιφάσεων αυτών. Αρκεί να έχουμε ερωτικό βλέμμα. Που είναι θυσιαστικό και αντιεγωιστικο. Και φυσικά ελευθερία δεν υπάρχει χωρίς την περιφρόνηση του φόβου και της ματαιοδοξίας.

Η απόδοση θεατρικά ενός απαιτητικού φιλοσοφικού δοκιμίου

Όπως και η «Γκέμμα», κάθε δοκίμιο αποτελείται από ιδέες που συγκρούονται μεταξύ τους και αναγκάζονται να εξελιχθούν! Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος αντιμετώπισε τις ιδέες αυτές σαν ανθρώπινους χαρακτήρες και την ανέλιξή τους σαν ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, σύμφωνα με τον Αριστοτελικό ορισμό, έργω μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας. Εκμεταλλεύτηκε αυτή την διαλεκτική για να φέρει τις μεγάλες ιδέες στα μέτρα της καθημερινότητας.

Τι αποκομίζει ο θεατής και πως ανταποκρίνεται;

Η παράσταση συνεχίζει για δεύτερη χρονιά και πάλι στο θέατρο «Βρετάνια», ενώ παίχτηκε στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». «Η ανταπόκριση είναι μεγαλειώδης, οι θεατές στέκονται συγκλονισμένοι και χειροκροτούν στο τέλος για ώρα χωρίς να θέλουν να φύγουν, ενώ υπάρχουν και ενθουσιώδεις εκδηλώσεις και κατά την διάρκεια της παράστασης. Ένα μεγάλο δε ποσοστό έχει παρακολουθήσει το έργο για δύο και τρεις φορές. Είναι μια παράσταση που μπορεί να απολαύσουν όλες οι ηλικίες και όλες οι κοινωνικές τάξεις», τονίζει ο Πάνος Αγγελόπουλος.


Info:

Ηθοποιοί: Νίκος Καλογερόπουλος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Κωνσταντής Ζημιανίτης, Κρυσταλλία Κεφαλούδη, Δανάη Μπερή και ο Γιώργος Νάκος

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος
Μουσική: Έρρικα Σωτηρόπουλου
Σκηνικά: Γιάννης Ζημιανίτης
Κοστούμια: Λευκή Δεριζιώτη
Σύμβουλος  κίνησης: Έρση Πήττα
Δημ. Σχέσεις & Επικοινωνία: Μαρία Καλίτση
Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός  
Sound & Picture theatre production

Πληροφορίες της παράστασης 
Στο θέατρο «Βρετάνια» (Πανεπιστημίου 7, τηλ. 210 3221579)
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 45 λεπτά
Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο: 9:00 μ.μ
Τετάρτη & Κυριακή:  7:00 μ.μ  

Διακεκριμένες θέσεις: 20 ευρώ
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Ειδικές ομάδες: 10 ευρώ

Προπώληση: Στο ταμείο τηλ.: 2103221579 & Viva.gr