Θέατρο|23.09.2019 17:04

«Αυλαία» για όλα τα γούστα στη Θεσσαλονίκη (pics)

Μαρία Ριτζαλέου

Πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα, που ξεφεύγει από τον στενό «κλοιό» του θεάτρου ετοίμασε για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο το Θέατρο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης. Οι 250 παραστάσεις, οι 30.000 ανήλικοι θεατές και τα 12.500 παιδιά που παρακολούθησαν τις θεατρικές παραστάσεις την περίοδο 2018-2019, ώθησαν τους υπεύθυνους του θεάτρου να συνεχίσουν το ταξίδι στο θέατρο, τη μουσική, το χορό, τον κινηματογράφο και τα εικαστικά. Για άλλη μια χρονιά ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης ανέλαβε την παιδική σκηνή, με την οποία παρουσιάζει τον γνωστό και αγαπημένο των παιδιών Πήτερ Παν συνεπικουρούμενος από την ομάδα χορευτών-ακροβατών «Κι όμΩς κινείται», ενώ από κοινού με την Δόμνα Ζαφειροπούλου έχουν την βρεφική παράσταση «Αγκαλιά» για τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά.

Ο Τάκης Χρυσικάκος σκηνοθετεί την παράσταση «Σχέσεις» που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου και κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη τη χώρα (28/11-1/12 & 5-8/12). Πρόκειται για έναν ύμνο στον ανεξήγητο έρωτα, το σταθερό δίπλο της δημιουργίας αρσενικό-θηλυκό. Ο Μάκης Τσίτας ολοκληρώνει αυτό το διάστημα ένα θεατρικό που γράφει αποκλειστικά για το «Αυλαία», το οποίο θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Γκόνης. Ο τελευταίος θα δώσει επίσης ένα σεμινάριο στις 19-20 Οκτωβρίου με θέμα «Οδυσσέας, ο ήρωας της καρτερίας. Η Τέχνης της επιβίωσης. Ο Νόστος». Σε συμπαραγωγή με το Απλό Θέατρο, θα παρουσιαστεί μια κωμωδία με τίτλο «Υπέροχο Διαζύγιο», ενώ θα συνεχιστεί η περσινή συνεργασία με «Το Φινιστρίνι» του Βασίλη Ρίσβα σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη με τον Αλκίνοο Αλμπάνη (18-19/11).

Μετά από δυο σεζόν που ήταν sold out σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και περιοδεία σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης,η Κατερίνα Δαμβόγλου επιστρέφει με την Φρίντα Κάλο και την παράσταση «Frida κι άλλο» σε σκηνοθεσία Fly Theatre, με προσήλωσε στο χώρο, τον ρυθμό, το σώμα και το θεατρικό παιχνίδι (27-29/9). Η παράσταση πραγματεύεται την ιστορία της ζωγράφου, τους φυσικούς περιορισμούς και τον πόνο που την ώθησαν να δημιουργήσει ένα σύμπαν που κυριαρχείται από κίνηση και πάθος.

«Football», το παιχνίδι της ανθρωπότητας, το έργο του Θανάση Τριαρίδη σκηνοθετεί ο Τριαντάφυλλος Δελής (4-6/10), και η Μάρθα Μπουζιούρη την «Αμάρυνθο» (8-9/10), ένα έργο που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των 54ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ. Στα ΔΗΜΗΤΡΙΑ φιλοξενείται και το έργο του Άρη Μπινιάρη «Ύψωμα 731» (12-13/10) μια μουσικοθεατρική παράσταση για την αξία της ελευθερίας και σημείο αναφοράς το Ύψωμα 731 στην Κλεισούρα Καστοριάς, όπου το 1941 ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός νίκησε τα στρατεύματα του Μουσολίνι. Ο πολυβραβευμένος και για πολλούς, ο γνωστότερος σκηνοθέτης της Πορτογαλίας, Τιάγκο Ροντρίγκες, παρουσιάζει την παράσταση «By Heart”, στην οποία διδάσκει ένα ποίημα σε δέκα ανθρώπους (17-18/10). Οι σθυγκεκριμένοι δέκα δεν έχουν δει ποτέ την Performance και αγνοούν ποιο ποίημα πρέπει να αποστηθίσουν ενώπιον του κοινού. Το «By heart» είναι ένα έργο για την μετάδοση και την μεταβίβαση, για την σημασία των λέξεων και των ιδεών που μόνο η μνήμη μπορεί να διαφυλάξει. Ένα έργο για τους μετανάστες, οι οποίοι με οδηγό την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο- επενδύουν τα πάντα στο νέο τόπο διαμονής τους, είναι «Το ανάκτορο στην Άνω Τούμπα» του Παναγιώτη Μέντη σε σκηνοθεσία Αγγελικής Ξένου με την Ελένη Γερασιμίδου (14-15/10).

Η Βαρβάρα Δουμανίδου σκηνοθετεί την «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (22-27/10), ο Αντώνης Λουδάρος το έργο «Όνειρα Γλυκά» της Σαλίνας Γαβαλά (28-29/10), ο Δήμος Αβδελιώδης τον «Επιτάφιο Λόγο» του Περικλή (30/10-3/11) και την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου (2-4/12). Η Κατερίνα Χιωτίνη θα δώσει ένα σεμινάριο θεραπευτικής ορθοφωνίας στις 2 και 3 Νοεμβρίου και ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης θα σκηνοθετήσει την παράσταση «Μην κλαις γοργόνα» (4-5/11), ενώ η Κερασία Σαμαρά τις «Επικίνδυνες Μαγειρικές» του Ανδρέα Στάικου (6-10/11, 13-17/11) και ο Σταμάτης Τζελέπης το «Στην υγεία του μακαρίτη» του Λάκη Μιχαηλίδη (20-24/11).

Επιπλέον, θα ανοίξει η Μεταμεσονύκτια Σκηνή του Θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ, όπου στο ίδιο πλαίσιο και μετά τη μεγάλη απήχηση της προηγούμενης περιόδου, θα παρουσιαστούν οι 3 ενότητες του Sleepless Movie Marathon καθώς και μεταμεσονύκτιες παραστάσεις.

Φρίντα ΚάλοΕλένη ΓερασιμίδουΘεσσαλονίκη