Σαν Σήμερα|07.08.2023 00:01

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου, από την Αφρική αρχίζει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος για τους Βρετανούς

Newsroom

Ήταν 7 Αυγούστου του 1914. Η σφαίρα εκτοξεύτηκε από την κάνη ενός τουφεκιού «Lee - Enfield», περιστρεφόμενη στην κάννη με κατεύθυνση προς τον εχθρό και ταχύτητα 744 μέτρα το δευτερόλεπτο. Μόλις είχε πέσει ο πρώτος βρετανικός πυροβολισμός του A’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για  έναν Πόλεμο  που θα μετατρεπόταν σε παγκόσμια σύρραξη δεν είναι παράδοξο το γεγονός πως ο πυροβολισμός αυτός δεν ρίχτηκε στο Δυτικό μέτωπο και ότι αυτός που πάτησε σκανδάλη δεν ήταν Βρετανός στην καταγωγή.

Διαβάστε επίσης: Πώς η παπαρούνα έγινε το σύμβολο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου; 

Ο άντρας που πυροβόλησε ήταν ο Αλχατζί Γκρούσνι,  ένας αρχιλοχίας του συντάγματος της Χρυσής Ακτής στη Δυτική Αφρική που είχε εισβάλει στη γερμανική αποικία της Τογκολάνδης.

Η Τογκολάνδη  ήταν μία απομονωμένη αποικία, κλεισμένη από τον ωκεανό στο νότο και περικυκλωμένη από το βορρά δύση και ανατολή από βρετανικές και γαλλικές κτήσεις.  Οι κάτοικοί της ήταν τελείως ανυπεράσπιστοι με εξαίρεση μία αστυνομική δύναμη, που είχε λάβει γερμανική εκπαίδευση. Παρ’ όλα αυτά από στρατιωτικής απόψεως ήταν σημαντική, η Τογκολάνδη, λόγω των ραδιοομπών που διέθετε και της επέτρεπαν να επικοινωνεί τόσο με τις άλλες γερμανικές αποικίες στη νοτιοδυτική και ανατολική Αφρική όσο και με τα γερμανικά πλοία στο νότιο Ατλαντικό.

Πάλεψαν οι αστυνομικοί, αλλά...

Όταν κηρύχθηκε πόλεμος η Βρετανική Αυτοκρατορία έστειλε το σύνταγμά της Χρυσής Ακτής να εισβάλει στην Τογκολάνδη. Στις 7 Αυγούστου οι στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο μέρος των αστυνομικών δυνάμεων της Τογκολάνδης οι οποίες άνοιξαν αμέσως πυρ. Ο Γκρούσνι ανταπέδωσε τα πυρά ρίχνοντας έτσι τους πρώτους βρετανικούς πυροβολισμούς του πολέμου. Την επόμενη μέρα οι δυνάμεις αντίστασης της Τογκολάνδης άρχισαν να καταρρέουν. Λίγο αργότερα και οι ραδιοπομποί είχαν αχρηστευτεί για να μην πέσουν σε βρετανικά χέρια.  Η επίσημη παράδοση της αποικίας στις βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις έγινε στις 26 Αυγούστου, τέσσερις μέρες μετά τον θεωρούμενο πρώτο βρετανικό πυροβολισμό στο Δυτικό Μέτωπο από τον Έντουαρτ Τόμας. Η πρώτη απώλεια της Κοινοπολιτείας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ο στρατιώτης Μπάι σύντροφος του Γκρούσνι, που σκοτώθηκε λίγο μετά τον ιστορικό πυροβολισμό του αρχιλοχία. Ωστόσο, το όνομα του Μπάι δεν εμφανίζεται πουθενά στο μνημείο των πεσόντων του συντάγματος της Χρυσής Ακτής. Για την ακρίβεια στο μνημείο δεν περιλαμβάνει κανένα αφρικανικό όνομα…

Επίσης, σαν σήμερα: Το 626, πολύ δυνατοί άνεμοι διαλύουν τον στόλο των Αβάρων και των Σλάβων, που πολιορκούσαν την Κωνσταντινούπολη, ενώ οι αμυνόμενοι ολοκληρώνουν με νικηφόρα έξοδο τη λύση της πολιορκίας. Το ότι μετά από αυτό γράφτηκε το κοντάκιο «Τη υπερμάχω» δεν είναι παρά ένας θρύλος.

Το 1819 στη μάχη του Μπογιακά, ο Σιμόν Μπολίβαρ νικά τους Ισπανούς, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας.

Το 1933 στο Αλιβέρι της Εύβοιας αρχίζουν απεργία οι ανθρακωρύχοι. Έπειτα από συγκρούσεις με 1 νεκρό και 19 τραυματίες, ο ιδιοκτήτης του ορυχείου ικανοποιεί τα μισθολογικά αιτήματά τους.

Το 1973, Άραβες τρομοκράτες ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με απολογισμό 3 νεκρούς και 56 τραυματίες.

Το 1998, ταυτόχρονες βομβιστικές ενέργειες στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας και στο Ναϊρόμπι της Κένυας σκοτώνουν 224 ανθρώπους.

Α' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΑφρικήΜεγάλη Βρετανία