Σαν Σήμερα|25.11.2021 00:29

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου σταματάει τον ανεφοδιασμό των Γερμανών

Newsroom

Η γέφυρα του Γοργοποτάμου ανατινάσεται μια βραδιά σαν σήμερα από ομάδες της Εθνικής Αντίστασης και οι Γερμανοί αποκόπτονται από την κύρια πηγή ανεφοδιασμού τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι ακριβώς συνέβη εκέινο το βράδυ της Αγίας Αικατερίνης στο φαράγγι της Οίτης;

Από τον Σεπτέμβριο του 1942 Aγγλικό το κλιμάκιο με αρχηγό το συνταγματάρχη Έντι Μάγιερς, που είχε αποβιβαστεί κρυφά στην Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με αντάρτικες ομάδες και κατορθώνει να συντονίσει τις ενέργειες τους. Αποτέλεσμα του συντονισμού αυτού ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Στην ανατίναξη έλαβαν μέρος 120 άνδρες του Ε.Α.Μ., 65 του Ε.Δ.Ε.Σ και 12 Άγγλοι κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα. Πώς έγινε η επιχείρηση:
Το δειλινό της 28ης Σεπτεμβρίου 1942 απογειώθηκαν απ' το Κάιρο τρία αεροπλάνα με 12 βρετανούς σαμποτέρ. Στις αποσκευές τους είχαν 150 κιλά εκρηκτικά, ασυρμάτους και άλλα εφόδια. Αρχηγός της «επιχείρησης Χάρλιγκ» ήταν ο συνταγματάρχης Έντι Μάγιερς και υπαρχηγός ο ταγματάρχης Κρις Γουντχάουζ. Ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, ο Θέμης Μαρίνος. Αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης, η συνεργασία με έλληνες αντάρτες για την ανατίναξη μιας εκ των σιδηροδρομικών γεφυρών Γοργοποτάμου, Ασωπού, Παπαδιάς, που βρίσκονται στην ορεινή περιοχή της Λαμίας. Πίστευαν έτσι ότι θα καθυστερήσουν τον ανεφοδιασμό των Γερμανικών στρατευμάτων του Ρόμελ που προήλαυνε στη Αφρική.

Για τα σημεία πτώσης των αλεξιπτωτιστών - σαμποτέρ είχαν γίνει προηγουμένως συνεννοήσεις μέσω ασυρμάτου με έλληνα πράκτορα. Τα αεροπλάνα δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τα οπτικά σήματα και επέστρεψαν στο Κάιρο. Στις 30 Σεπτεμβρίου επιχείρησαν πάλι και οι σαμποτέρ έπεσαν κοντά στο χωριό Καρούτες της Γκιώνας. Το τρίτο αεροπλάνο γύρισε στο Κάιρο και επέστρεψε με τους αλεξιπτωτιστές στις 27 Οκτωβρίου.

«Οι σαμποτέρ έπειτα από περιπλανήσεις ήρθαν σε επαφή με τους αντάρτες των δύο μεγάλων αντιστασιακών οργανώσεων: του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα. Κατέστρωσαν το σχέδιο ανατίναξης της γέφυρας στον Γοργοπόταμο και το βράδυ της 25ης προς 26η Νοέμβριου 1942 ξεκίνησε η επιχείρηση. Τη φρουρά της γέφυρας αποτελούσαν 100 Ιταλοί και 3-4 Γερμανοί με βαρύ οπλισμό. Οι αντάρτες ήταν περίπου 150 με αριθμητική υπεροχή των ανδρών του Άρη.

Και η μάχη αρχίζει...

Στις 11 το βράδυ όλα τα τμήματα βρίσκονταν στις θέσεις τους. Έκοψαν τα τηλεφωνικά σύρματα και δόθηκε με πυροβολισμό το σύνθημα έναρξης της μάχης. Παράλληλα άρχισε και το έργο των σαμποτέρ οι οποίοι τοποθέτησαν εκρηκτικά στις ράγές του τρένου και τους πυλώνες της γέφυρας. Γύρω στις 01.30 σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη. Την ώρα εκείνη κατέφθανε μια αμαξοστοιχία με ενισχύσεις από το Λιανοκλάδι.Το τρένο είχε μπει στη γέφυρα ,όταν έγινε η έκρηξη και συνετρίβει μαζί με ένα τμήμα της. Λίγο αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη και ολοκληρώθηκε η καταστροφή. Οι αντάρτες, με ελάχιστες απώλειες, συμπτύχθηκαν στο χωριό Μαυρολιθάρι όπου γιόρτασαν την νίκη. Οι απώλειες των Ιταλών ήταν 7 νεκροί, 5 τραυματίες και 2 αιχμάλωτοι. Μετά λίγες ημέρες, για αντίποινα οι Γερμανοί εκτέλεσαν 26 Έλληνες από τα γύρω χωριά.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών που μάχονταν στην Αφρική για περίπου ένα μήνα και έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης, τέλος ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων.μειώσουμε ότι 

ΓοργοπόταμοςΑρης Βελουχιώτηςγέφυρα ΓοργοποτάμουΝαπολέων ΖέρβαςΕθνική Αντίσταση