Σαν Σήμερα|05.12.2021 00:05

Πέντε πολεμικά αεροπλάνα χάνονται στο Τρίγωνο των Βερμούδων – Μετά 20 χρόνια οι συνωμοσιολόγοι ξεσπαθώνουν

Newsroom

Ήταν 5 Δεκεμβρίου του 1945 όταν εξαφανίστηκαν πέντε μαχητικά αεροπλάνα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των ακτών της Φλόριντα. Η ιστορία έμεινε καταγεγραμμένη ως Το Χαμένο Σμήνος. Η αιτία της εξαφάνισης αποδόθηκε σε μηχανικά και ανθρώπινα λάθη. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας του Ναυτικού, οι ευθύνες βάρυναν τον επικεφαλής της «Πτήσης 19» υποπλοίαρχο Τέιλορ, ο οποίος έχασε τον προσανατολισμό του, με συνέπεια όλο το σμήνος να καταλήξει στα άγρια νερά του Ατλαντικού, ελλείψει καυσίμων.

Το Χαμένο Σμήνος είναι μια από τις πιο γνωστές ιστορίες μυστηρίου που έχει απασχολήσει επιστήμονες και μη μέχρι σήμερα.
Όλα άρχισαν το μεσημέρι της 5ης Δεκεμβρίου 1945 όταν τα πέντε μαχητικά αεροσκάφη του Αμερικανικού Ναυτικού, τύπου ΤΒΜ Avenger με πλήρωμα 14 ανθρώπων απογειώθηκαν από το Φορτ Λότερντεϊλ της Φλόριντα προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια διαδρομή με το κωδικό όνομα «Πτήση 19», που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Μιάμιση ώρα μετά την απογείωση των αεροσκαφών, ο Τέιλορ επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με τον υποπλοίαρχο Ρόμπερτ Κοξ, που ήταν επικεφαλής ενός άλλου σμήνους και τον ενημέρωσε ότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις πυξίδες και στη συνέχεια του είπε ότι τελειώνουν τα καύσιμα και πέφτουν στη θάλασσα.
Επί πέντε ημέρες το αμερικανικό ναυτικό ερευνούσε τη θαλάσσια περιοχή για να εντοπίσει τα συντρίμμια των αεροσκαφών. Συνολικά 300 λέμβοι και αεροπλάνα αναζητούσαν τα ίχνη τους, ωστόσο δεν βρέθηκε το παραμικρό ίχνος. Παράλληλα, ένα ακόμη αεροπορικό δυστύχημα συνέβη στο σημείο. Ένα υδροπλάνο διάσωσης τύπου BPM-5 εξερράγη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 13 επιβαίνοντες.

Το 1986 βρέθηκαν τα συντρίμμια ενός Avenger  στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα κατά τη διάρκεια της έρευνας για τα συντρίμμια του διαστημικού λεωφορείου Space Shuttle Challenger. Τα απομεινάρια ανελύστηκαν από τον πυθμένα του ωκεανού το 1990. Διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν ένα από τα αεροπλάνα που είχαν χαθεί το '45. 

Τον Απρίλιο του 1962 ακούστηκε για πρώτη φορά ο θρύλος για το Τρίγωνο των Βερμούδων. Ο συγγραφέας Άλεν Έκερτ με το άρθρο του «Η Χαμένη Πτήση» στο περιοδικό «American Legion» κατέγραφε το γεγονός του 1945. Ο Έκερτ παρέθετε συνομιλία του Τέιλορ με τον Πύργο Ελέγχου: «Μπήκαμε σε λευκά νερά, τίποτα δεν φαίνεται σωστό. Δεν ξέρουμε που είμαστε. Τα νερά είναι πράσινα, όχι λευκά» και υποστήριζε μια θεωρία κάπως υπερβολική, που όμως έγινε πιστευτή: «Τα αεροπλάνα πέταξαν στον Άρη»!

Ο Έκερτ ήταν ο πρώτος, που συνέδεσε την «Πτήση 19» με υπερφυσικά φαινόμενα. Ακολούθησαν κι άλλοι πολλοί έχοντας πάντα έωλα επιχειρήματα και ευφάνταστες θεωρίες.

Φλόρινταθεωρίες συνωμοσίαςπολεμικά αεροσκάφηΗΠΑεξαφάνιση