Σαν Σήμερα|13.03.2022 00:06

Η εταιρία μπανάνας Chiquita πίσω από τον εμφύλιο της Κολομβίας – Κλήθηκε να πληρώσει 25 εκατ. δολάρια πρόστιμο

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 13 Μαρτίου του 2007, η εταιρεία Chiquita Brands International (κληρονόμος της United Fruit), που είναι παγκοσμίως γνωστή για το εμπόριο μπανάνας, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού παραδέχτηκε ότι χρηματοδοτούσε παραστρατιωτική – τρομοκρατική οργάνωση της Κολομβίας!

Οι σκληροί τρομοκράτες παρείχαν προστασία από απεργίες και άλλων κακών συνηθειών των εργατικών συνδικάτων…
Στην περίοδο εκείνη, εκατοντάδες συνδικαλιστές είχαν δολοφονηθεί, πολλοί από αυτούς βάναυσα.
Αποδείχτηκε ότι η Chiquita, που είχε έδρα το Σινσινάτι και αρκετοί υψηλόβαθμοι εταιρικοί αξιωματούχοι πλήρωσαν περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια από το 1997 μέχρι και το 2004 στην οργάνωση United Self-Defense Forces of Colombia, τη διαβόητη AUC.

Η AUC ήταν υπεύθυνη για τις χειρότερες σφαγές κατά την εμφύλια σύρραξη της Κολομβίας, αλλά και για ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών κοκαΐνης της χώρας. Αριστεροί αντάρτες και ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί πολέμησαν άγρια για την περιοχή που καλλιεργείται η μπανάνα της Κολομβίας και τα θύματα ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους άμαχοι.

Τα θύματα περιμένουν ακόμα δικαίωση...

«Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Chiquita γνώριζαν ότι η εταιρεία πλήρωνε την AUC και ότι αυτή ήταν μια βίαιη παραστρατιωτική οργάνωση», αποφάνθηκαν οι εισαγγελείς.
Να τονίσουμε εδώ ότι από το πρόστιμο των 25 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατών δεν έφτασε ούτε σεντ!
Συγγενείς 387 θυμάτων της εμφύλιας σύγκρουσης μήνυσαν Chiquita Brands International κατηγορώντας την ότι αυτή όπλισε τα χέρια των ανελέητων τρομοκρατών. Οι οικογένειες ζητούν αποζημίωση 7,86 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο δικηγόρος που κατέθεσε τη μήνυση για λογαριασμό των οικογενειών είπε ότι η υποστήριξη της Chiquita στην AUC ξεπερνούσε τις απλές «πληρωμές προστασίας» και περιλάμβανε την αποστολή χιλιάδων όπλων.
Η Chiquita έχει πουλήσει την κολομβιανή θυγατρική της το 2004, αλλά συνεχίζει να αγοράζει κολομβιανές μπανάνες από ανεξάρτητους προμηθευτές. Και η περιπέτεια συνεχίζεται στα δικαστήρια

πρόστιμοεμφύλιοςειδήσεις τώραμπανάνεςΚολομβία