Σαν Σήμερα|16.03.2022 00:05

Άλντο Μόρο: Η απαγωγή και η δολοφονία που άλλαξαν την πορεία της Ιταλίας

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 16 Μαρτίου του 1978, απάγεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Άλντο Μόρο. Η Γη, για την Ιταλία, σταματάει να γυρίζει. Εκείνες τις ημέρες υπήρχε μόνο ένα θέμα στην επικαιρότητα: Η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών του Τζούλιο Αντρεότι και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, προκαλώντας τον εκνευρισμό πολλών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ. Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες (ένοπλη ακροαριστερή οργάνωση που πρωταγωνίστησε στις 10ετίες  '70 - '80 και ενέχεται για περίπου 1500 τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιταλία που στοίχισαν τη ζωή σε 415 ανθρώπους) όμως είχαν άλλες προτεραιότητες...

Το πρωί της ημέρα κατά την οποία το νέο υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Τζούλιο Αντρεότι θα υπέβαλε πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο ιταλικό κοινοβούλιο, το αυτοκίνητο του Άλντο Μόρο, πρώην πρωθυπουργού και τότε προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών, δέχθηκε επίθεση από ομάδα τρομοκρατών των Ερυθρών Ταξιαρχιών στη Via Fani στη Ρώμη. Οι ένοπλοι πυροβολώντας με αυτόματα όπλα, σκότωσαν τους δύο σωματοφύλακες του Μόρο και τρεις αστυνομικούς που ακολουθούσαν σε άλλο αυτοκίνητο και τον απήγαγαν.

Στις 10:00 ο Πιέτρο Ινγκράο, πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, διέκοψε τη συνεδρίαση και ανακοίνωσε ότι ο Μόρο είχε απαχθεί. Την ίδια ημέρα, η κυβέρνηση του Τζούλιο Αντρεότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία. Ενδεικτικό είναι ότι τον ψήφισαν παραδοσιακοί εχθρόι του, όπως το Ιταλικό Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έλειψαν

Οι αστικοί μύθοι θέλουν στην απαγωγή αυτή, που εκτελεστικός βραχίονας ήταν η τρομοκρατική οργάνωση, να συμμετείχαν από ξένες μυστικές υπηρεσίες μέχρι και η Μαφία που δεν επιθυμούσαν τον ιστορικό συμβιβασμό. Το βασικό αίτημα ήταν η απελευθέρωση της πρώτης γενιάς τρομοκρατών των Ερυθρών Ταξιαρχιών η οποία βρισκόταν στη φυλακή. Αμερικανοί σύμβουλοι που έσπευσαν στη Ρώμη εισηγήθηκαν κατά της όποιας διαπραγμάτευσης, θέση που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Στα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν βρεθεί στοιχεία που υποστηρίζουν πως στη δολοφονία του είχαν εμπλοκή ξένες δυνάμεις, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, η P2 (....) και η Μαφία. Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά, όμως όπως αποδείχτηκε οι Ερυθρές Ταξιαρχίες και η Μαρξιστική – Λενινιστική κουλτούρα τους είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την τραγωδία.

Το τέλος γράφτηκε με 10 σφαίρες

Οι τρομοκράτες είχαν προετοιμάσει την ενέδρα παρκάροντας δύο αυτοκίνητα στη Via Mario Fani τα οποία, καθώς μετακινούνταν, θα εμπόδιζαν τα αυτοκίνητα του Moro να διαφύγουν. Σύμφωνα με την επίσημη αναπαράσταση στις δίκες που ακολούθησαν, έντεκα άτομα συμμετείχαν στην επίθεση. 45 λεπτά πριν από την απαγωγή υπήρξε ειδοποίηση στα στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος, για απόπειρα δολοφονίας του Μόρο, από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Στις 9 Μαΐου 1978, μετά μια συνοπτική «λαϊκή δίκη», ο Μόρο δολοφονήθηκε από το ηγετικό στέλεχος των Ερυθρών Ταξιαρχιών Μάριο Μορέτι. Τον είχαν εκτελέσει με δέκα σφαίρες. Είχε προηγηθεί ανώνυμο τηλεφώνημα στην αστυνομία. Η σορός του Μόρο βρέθηκε στο πορτμπαγκάζ ενός Renault 4 στη Via Caetani μετά 54 ημέρες φυλάκισης.

Το πτώμα του Μόρο αφέθηκε στη μέση της διαδρομής που χώριζε τα γραφεία του ΚΚΙ και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Ο δολοφόνος του Άλντο Μόρο, Μάριο Μορέτι συνελήφθη δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά, αφού εξέτισε 15 χρόνια στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος με όρους το 1998.

πρωθυπουργόςτρομοκράτεςαπαγωγήειδήσεις τώρα