Σαν Σήμερα|01.06.2022 00:03

Σκάνδαλο Κοσκωτά: Ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού οδηγείται από τις ΗΠΑ στις φυλακές του Κορυδαλλου

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 1η Ιουνίου του 1991, όταν ο Γιώργος Κοσκωτάς εκδίδεται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και οδηγείται στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς, αφού έφερε τα πάνω κάτω στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αφού σάρωσε ό,τι υπήρχε στον τότε Τύπο της χώρας, αφού έγινε πρόεδρος του Ολυμπιακού, αφού από το απλό διαμέρισμα της οδού Δαμαγήτου στη Γούβα, και μετακόμισε στην Εκάλη, διέφυγε από την Ελλάδα νύχτα και οι αστυνομίες ολόκληρου του κόσμου τον αναζητούσαν. Από τη Βραζιλία, ο Κοσκωτάς ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου και συνελήφθη.

Από ελαιοχρωματιστής διδάκτώρ οικονομικών...

Ο Γιώργος Κοσκωτάς γεννήθηκε το 1954, (σήμερα δηλαδή είναι 68 χρονών) στον Ασπρόπυργο. Η οικογένεια Κοσκωτά μετανάστευσε στην Νέα Υόρκη και εκεί ο Γιώργος Κοσκωτάς εργάστηκε στις επιχειρήσεις του πατέρα του Βασίλη, οι οποίες σχετίζονταν με την επισκευή και τον ελαιοχρωματισμό παλαιών κτιρίων και καθαρισμό τζαμιών. Ο νεαρός Γιώργος παρακολουθούσε μαθήματα οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια Fordham και Lehman College· αργότερα θα δηλώνει «διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών»… Και ό,τι δηλώσεις κατοχυρώνεται μέχρι να σε πάρουν χαμπάρι.

Ο Κοσκωτάς γύρισε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1979 και ήρθε σε επαφή με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, τότε πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που του πρότεινε να εργαστεί ως πλασιέ για το περιοδικό «Νομικό Βήμα». Ο Κοσκωτάς αρνήθηκε. Την ίδια χρονιά προσλήφθηκε ως προϊστάμενος του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου και Συναλλάγματος της Διεύθυνσης Λογιστικού. Το ψευδές βιογραφικό, του άνοιξε τη «μεγάλη πόρτα»! Τρία χρόνια μετά ανέλαβε διευθυντής Λογιστηρίου, και το 1984 αγόρασε την Τράπεζα Κρήτης από τον εφοπλιστή Γιάννη Καρρά, με κεφάλαια άγνωστης (τότε) προέλευσης, αναλαμβάνοντας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας. Αργότερα αποδείχτηκε ότι η Τράπεζα Κρήτης αγοράστηκε με κεφάλαια της ίδιας της Τράπεζας! (Στην τράπεζα Κρήτης υπήρχαν κυρίως καταθέσεις της Αρχιεπισκοπής. Περισσότερα από ένα δισ. ανήκαν στην Εκκλησία. Ο Κοσκωτάς έδωσε ένα δισ. στον Καρρά!).

Η Τράπεζα Κρήτης γίνεται πανευρωπαϊκή!

Όταν ο Κοσκωτάς έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κρήτης το 1984, αυτή είχε δίκτυο 35 υποκαταστημάτων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1988, είχε περίπου 90, και είχε επεκταθεί σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Η Τράπεζα Κρήτης επίσης αγόρασε και το ιστορικό ξενοδοχείο «King George» (λένε οι φίλοι του ότι τον γοήτευσε το όνομα: Βασιλιάς Γέωργιος...) στην Πλατεία Συντάγματος. Δημιουργεί την εκδοτική επιχείρηση «Γραμμή ΑΕ» σε συνεργασία με τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη και εκδίδει τα περιοδικά «ΕΝΑ», «ΚΑΙ», «TV3», «MIA», «ΔΥΟ», «Τέταρτο» και την καθημερινή εφημερίδα «24 Ώρες» στα πρότυπα της «USA Today» και έβγαλε στον αέρα τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Τον Μάρτιο του 1987, ο Κοσκωτάς αγόρασε από την Ελένη Βλάχου την «Καθημερινή»! Στον όμιλο Κοσκωτά («Γραμμή Α.Ε») ανήκαν ακόμη οι εφημερίδες «Βραδυνή» και «Εβδόμη». Επίσης είχε αγοράσει εργοστάσια βάμβακος και αλουμινίου. Να πούμε ότι τον Νοέμβριο του ‘87, ο Κοσκωτάς αγόρασε από τον εφοπλιστή Σταύρο Νταϊφά την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Οι εκδότες συμμαχούν

Οι παραδοσιακοί εκδότες των άλλων εφημερίδων, παρακολουθώντας την ραγδαία αναρρίχηση του Κοσκωτά ψάχνουν το παρελθόν του και ερευνούν το παρόν. Την 1η Αυγούστου 1987 όλες σχεδόν οι ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες (πλην εκείνων του Κοσκωτά) δημοσιεύουν ανοιχτή επιστολή 5 εκδοτών προς τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, καταγγέλλοντας το «φαινομένου Κοσκωτά». Οι 5 εκδότες ήταν οι Γεώργιος Μπόμπολας («Έθνος»), Χρήστος Λαμπράκης («Τα Νέα», «Το Βήμα»), Χρήστος Τεγόπουλος («Ελευθεροτυπία»), Γιώργος Κουρής («Αυριανή») και Άρης Βουδούρης («Ελεύθερος Τύπος». Στις 8 Οκτωβρίου 1987, ο Κοσκωτάς βρέθηκε στην Ουάσινγκτον, καλεσμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν στον Λευκό Οίκο. Ενώ έμπαινε στον Λευκό Οίκο συνελήφθη από πράκτορες της Υπηρεσίας Φορολογικής Δίωξης (IRS) για τα 64 αδικήματα τα οποία είχε διαπράξει ενώ ζούσε στις ΗΠΑ μέχρι το 1979. Η είδηση της σύλληψης του Κοσκωτά διέρρευσε στην Ελλάδα, και οι εκδότες των υπόλοιπων εφημερίδων άρχισαν πλέον να ζητούν κυβερνητική, αλλά και εισαγγελική παρέμβαση για τον οικονομικό έλεγχο των επιχειρήσεων του.

Προκαταρκτική εξέταση

Στις 11 Ιουλίου του 1988 ο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Δημήτριος Τσεβάς, βασισμένος σε σειρά πρωτοσέλιδων της «Ελευθεροτυπίας» διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις αποδιδόμενες από τα δημοσιεύματα αξιόποινες πράξεις στον Κοσκωτά. Τα ευρήματα ήταν κόλαφος για τον Κοσκωτά. Αποκαλύφθηκε ότι είχε κάνει συνολική υπεξαίρεση από την Τράπεζα Κρήτης του ποσού των 33,5 δισεκατομμυρίων δραχμών! Ο Κοσκωτάς πούλησε εσπευσμένα την Τράπεζα Κρήτης στους εργολάβους Χρήστο Αρφάνη και Νίκο Χιώνη, την «Γραμμή Α.Ε.» στον εφοπλιστή Γιάννη Αλαφούζο και την ΠΑΕ Ολυμπιακός στον επιχειρηματία Αργύρη Σαλιαρέλη. Ο τελευταίος τον φυγάδευσε από την Ελλάδα με το ιδιωτικό του lear jet, στις 5 Νοεμβρίου του 1988, αρχικά για την Βραζιλία και στη συνέχεια για τις ΗΠΑ.

Στις 23 Νοεμβρίου του 1988, συνελήφθη στην Μασαχουσέτη και κρατήθηκε στις φυλακές του Σάλεμ, με το ελληνικό κράτος να ζητά την έκδοσή του στην χώρα. Αυτό θα γίνει 2,5 χρόνια αργότερα. Εκδόθηκε στην Ελλάδα το 1991 και επέστρεψε μια μέρα σαν σήμερα. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη και αποφυλακίστηκε στις 16 Μαρτίου 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Ο Γιώργος Κοσκωτάς, δεν επέστρεψε ποτέ τα χρήματα που υπεξαίρεσε καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε νόμος για την επιστροφή στο Δημόσιο χρημάτων από υπεξαιρέσεις. Και η ζωή (του) συνεχίζεται…

Γιώργος ΚοσκωτάςφυλακήΟλυμπιακόςειδήσεις τώραυπόθεση Κοσκωτάεκδότης