Σαν Σήμερα|01.07.2022 00:00

Μάχη του Σομ: Με 1.200.000 νεκρούς μόνο το Στάλνγκραντ μπορεί να τη συναγωνιστεί

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 1η Ιουλίου του 1916 αρχίζει η Μάχη του Σομ, η φονικότερη της Ιστορίας μετά τη Μάχη του Στάλνγκραντ! Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται δυο χρόνια τώρα κι ακόμα οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν βλέπουν διέξοδο...

O στρατιώτης Tσάρλι Μέι ήταν τρομοκρατημένος. Λίγες μέρες πριν από τη μεγάλη έφοδο είχε γράψει στη σύζυγό του: «Δεν θέλω να πεθάνω. Στη σκέψη και μόνο πως μπορεί να μην ξαναδώ ούτε εσένα ούτε το αγαπημένο μας μωρό, μου κόβονται τα πόδια».

Μέχρι το βράδυ ο Τσάρλι Μέι κείτονταν νεκρός στο πεδίο της μάχης, όπως κι άλλοι 20.000 άνδρες που σκοτώθηκαν την πρώτη κιόλας μέρα, έτσι και εκείνος δεν θα ξανάβλεπε ποτέ τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Η πρώτη μέρα της μάχης του Σομ ήταν η πιο αιματηρή στην ιστορία του Βρετανικού Στρατού. Επίσης ήταν μία σχεδόν πλήρης αποτυχία. Τα σχέδια τα χρονοδιαγράμματα η εκπαίδευση καθώς και η τεράστια συγκέντρωση ανδρών και εφοδίων, όλα είχαν αποτύχει να οδηγήσουν σε κάποια ουσιαστική προέλαση του στρατού, Πόσω μάλλον να σπάσουν τις γερμανικές γραμμές.

Οι γερμανικές θέσεις είχαν βομβαρδιστεί με κάπου 1,6 εκατ. oβίδες και το σχέδιο ήταν το πεζικό να καταλάβει στην 1η Ιουλίου ένα ισοπεδωμένο σεληνιακό τοπίο. Αντ’ αυτού οι Γερμανοί επιβίωσαν του βομβαρδισμού μέσα σε βαθιά καταφύγια και κατέσφαξαν τους Βρετανούς καθώς εκείνοι διέσχιζαν τη νεκρή ζώνη, Σε έναν τομέα, 780 άνδρες από το Νewfoundland εξαπέλυσαν επίθεση και μέσα σε 20 λεπτά το 80% είχε τραυματιστεί η σκοτωθεί.
Την επόμενη μέρα, από τους επιζώντες μόνο 68 κρίθηκαν κατάλληλοι για υπηρεσία.

Το «Τάγμα των Φίλων» αποτελούμενο από άντρες που ζούσαν ή εργάζονταν στις ίδιες γειτονιές του Σέφιλντ, εξοντώθηκε: «Δύο χρόνια προετοιμασίας 10 λεπτά καταστροφής. Αυτή ήταν η ιστορία μας», όπως είπε χαρακτηριστικά ένας επιζών. Η μάχη συνεχιζόταν αδιάκοπα με αποτέλεσμα να γίνει η μεγαλύτερη σε διάρκεια που πολέμησε ποτέ ο βρετανικός στρατός. Μέχρι το τέλος της, το Νοέμβριο, είχαν σκοτωθεί πάνω από 420.000 στρατιώτες προερχόμενοι από τη Βρετανία και την Κοινοπολιτεία, 200.000 Γάλλοι και κάπου 440.000 Γερμανοί.

Αυτή η τεράστια σφαγή δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά οι Βρετανοί πήραν χρήσιμα μαθήματα που σε βάθος χρόνου θα τους βοηθούσαν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της μάχης στα χαρακώματα και τελικά να νικήσουν τη Γερμανία. Τα... δίδακτρα όμως ήταν πανάκριβα!

ΑγγλίαΓαλλίαΑ' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΓερμανίαειδήσεις τώρα