Σαν Σήμερα|20.11.2022 00:00

Πέθαναν ίδια ημερομηνία: Ο θεωρητικός και ο στρατιωτικός που βύθισαν την Ισπανία στο αίμα

Newsroom

Χοσέ Αντόνιο και Φρανσίσκο Φράνκο, ο θεωρητικός και ο στρατιωτικός που βύθισαν την Ισπανία στο αίμα, άφησαν την τελευταία πνοή τους ίδια ημερομηνία με διαφορά 39 χρόνων.

Καμιά φορά η μοίρα παίζει παράξενα παιχνίδια. Μια μέρα σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου του 1936 πέφτει νεκρός ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ο ισπανός διανοητής και πολιτικός, ιδρυτής και αρχηγός του κόμματος Φάλαγγα. Μετά 39 χρόνια, στις 20 Νοεμβρίου του 1975, άφηνε την τελευταία του πνοή ο άνθρωπος που εφάρμοσε στην πράξη τις ιδέες του Χοσέ Αντόνιο, ο Φρανσίσκο Φράνκο!

Ο Χοσέ Αντόνιο Ριβέρα ήταν γιος του δικτάτορα της Ισπανίας, στρατηγού Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα· είχε καταταγεί στον ισπανικό στρατό επί δικτατορίας του πατέρα του και αποστρατεύτηκε μετά την καταδίκη του από στρατοδικείο για τον ξυλοδαρμό ενός Ταξιάρχου, για λόγους ευθιξίας! Το 1933, ο ντε Ριβέρα ίδρυσε το κόμμα της Φάλαγγας, που γρήγορα τα μέλη της έφτασαν τα 40.000. Η Φάλαγγα ήταν εθνικιστικό κόμμα, εμπνευσμένο από ιδέες - όπως η ανάγκη εξουσίας, η ιεραρχική τάξη της κοινωνίας και της λαϊκής βάσης – σαν εκείνες του φασιστικού κινήματος στην Ιταλία.

Οι Φαλαγγίτες έκαναν συχνά επιθέσεις σε καταστήματα Εβραίων και διακήρυτταν ότι η βία ήταν νόμιμη ενάντια σε μια Δημοκρατία που την θεωρούσε επηρεασμένη από τους Εβραίους και τους Ελευθεροτέκτονες. Ο Χοσέ Αντόνιο υποστήριζε ανοιχτά την ανάγκη στρατιωτικού κινήματος εναντίον της αριστερής κυβέρνησης της Ισπανίας και για τον λόγο αυτό συνελήφθη· δικάστηκε από λαϊκό δικαστήριο και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 17 Νοεμβρίου. Ο θεωρητικός του φασιστικού καθεστώτος που θα ακολουθούσε, δεν πρόλαβε να δει τις ιδέες του να υλοποιούνται· εκτελέστηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1936.

Τη σκυτάλη πήραν οι στρατηγοί

Ο Φρανσίσκο Φράνκο, που «άκουσε» την προτροπή του Χοσέ Αντόνιο για στρατιωτικό κίνημα, το έκανε πράξη και όταν σκαρφάλωσε στα πτώματα χιλιάδων Ισπανών για να γαντζωθεί στην εξουσία, έχρισε τον θεωρητικό του, Εθνικό Ήρωα!
Ο Φράνκο, διακεκριμένος στρατιωτικός, έβγαλε τους στρατιώτες του προς βοράν εξουσίας, 8 μήνες μετά την εκτέλεση του Χοσέ Αντόνιο. Ο Φράνκο είναι εκείνος από τους αξιωματικούς που επελαύνει, όταν οι άλλοι παραδίδονται.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Ισπανίας ξεσπάει και ο Φράνκο κάνει την κίνηση που θα του αποδώσει καρπούς για 40 χρόνια: χτυπάει την πόρτα των Χίτλερ και Μουσολίνι. Στις 28 Μαρτίου του 1939 οι Φαλαγγίτες του Φράνκο μπαίνουν στη Μαδρίτη. Ο Ισπανικός Εμφύλιος τελειώνει δραματικά, όπως όλοι οι εμφύλιοι πόλεμοι! Νύχτα ξημέρωσε σκοτάδι που κράτησε 40 χρόνια!

Ο εμφύλιος κατέστρεψε την ισπανική οικονομία, με τις υποδομές του κράτους να έχουν υποστεί σχεδόν ολική καταστροφή και το μεγαλύτερο ποσοστό των εργατών να μην είναι πια στη ζωή.
Κατά την πρώτη 10ετία της κυριαρχίας του Φράνκο εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν ή δολοφονήθηκαν από 15000 μέχρι 50000 άνθρωποι! Ο Φράνκο κυβέρνησε σκληρά και αδιάλλακτα μέχρι τον θάνατό του, στις 20 Νοεμβρίου του 1975, σε ηλικία 82 χρονών.

Πλούσιος ή πένης, βασιλεύς ή στρατιώτης, δικτάτορας ή δημοκράτης… Όταν τελειώνει μια παρτίδα σκάκι όλοι στο ίδιο κουτί μπαίνουν… Η υστεροφημία είναι μια ασθένεια που πλήττει μονάχα τους επιγόνους. Ο νεκρός… δεδικαίωται!