Σαν Σήμερα|13.01.2023 00:00

Ο ιός Παρασκευή και 13 προκαλεί χάος σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη Βρετανία

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 13 Ιανουαρίου του 1989 και μάλιστα Παρασκευή, όταν ο ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών «Friday the 13th» έπληξε προσωπικούς υπολογιστές στη Βρετανία, καταστρέφοντας αρχεία προγραμμάτων ιδιωτών, επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών!

Κι αν νομίζετε ότι ιός ήταν μόνο ο Covid-19, και οι μεταλλάξεις του, και μόνο οι άνθρωποι έπεφταν σαν τις μύγες πριν από δυο χρόνια, κι ακόμα πέφτουν, γελιέστε…

Ο ιός «Παρασκευή και 13» έγινε πρωτοσέλιδη είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ως ιός «Παρασκευή και 13» κατονομάζεται επίσης ο «ιός της Ιερουσαλήμ», επειδή πιστεύεται ότι προήλθε από την πρωτεύουσα του Ισραήλ, αν και τώρα θεωρείται ότι προήλθε από την Ιταλία. Ο ιός ενεργοποιείται κάθε Παρασκευή και 13 και επιβραδύνει τον υπολογιστή του χρήστη διαγράφοντας οποιοδήποτε πρόγραμμα εκτελείται εκείνη την ημέρα.

Ο ιός «Friday the 13th» ήταν ένας κοινός ιός εκείνη την εποχή που γέννησε όμως μεγάλο αριθμό παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης μιας που επιτέθηκε σε υπολογιστές Κυριακή αντί την Παρασκευή! Σήμερα, 34 χρόνια μετά, ο ιός και οι παραλλαγές του θεωρούνται απαρχαιωμένες και φυσικά οι εξέλιξη των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει δημιουργήσει πολλούς νεότερους ιούς και πιο επικίνδυνους.

Πάντως εκτός από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που… κρασάρουν κάθε Παρασκευή και 13, και οι άνθρωποι, οι προληπτικοί, τουλάχιστον στη Δύση θεωρούν την ημέρα γρουσούζικη. Λέγεται πως η «ιστορία» άρχισε κάπου στις αρχές του 1300
Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307, ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος ο Τέταρτος, επονομαζόμενος και ως «Ωραίος», σε συνεργασία με τον Πάπα Κλήμη τον Ε’, εξαπέλυσε μαζική σφαγή εναντίον του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών, που είχε έδρα την Ιερουσαλήμ. Στρατιώτες του Γάλλου βασιλιά χωρίς καμιά προειδοποίηση συνέλαβαν, βασάνισαν και εξολόθρευσαν εκατοντάδες ιππότες, μεταξύ των οποίων και το Μεγάλο Μάγιστρο του Τάγματος, τον Ζακ ντε Μολέ. Αυτός, ένας από τους ισχυρότερους άντρες της εποχής του, πέθανε στην πυρά 7 χρόνια αργότερα.

Το γεγονός αυτό πυροδότησε δεκάδες δοξασίες που με την πάροδο των χρόνων έγιναν θρύλοι που έχουν να κάνουν με την ημέρα. Η προέλευση της φοβίας για τον αριθμό 13, κατά μία εκδοχή συνδέεται με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που κάθισε στην 13η θέση στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου. Α, και ο Ιησούς άφησε την τελευταία πνοή του στον σταυρό, ημέρα Παρασκευή.
Μ’ όλα αυτά - και με άλλα πολλά - η ζωή των δεισιδαιμόνων που βλέπουν μαύρη γάτα και αλλάζουν πεζοδρόμιο, κονταίνει και οι Παρασκευές και οι Τρίτες και 13 μένουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο υπάρχουν μικρόμυαλοι προληπτικοί…

ιόςΠαρασκευή και 13υπολογιστέςσαν σημεραειδήσεις τώρα