Σαν Σήμερα|01.03.2023 00:00

Η απαγωγή που συγκλόνισε τον κόσμο: Ο διάσημος αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ και οι θεωρίες ότι σκότωσε το παιδί του

Newsroom

Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ ήταν ο αεροπόρος που διέσχισε πρώτος τον Ατλαντικό. Ο Λίντμπεργκ πλήρωσε τη δημοσιότητά του χάνοντας τον μικρό γιό του. Τα υπόλοιπα είναι θεωρίες συνωμοσίας.

Ήταν περίπου 10:00 το βράδυ μιας μέρας σαν σήμερα, 1η του Μαρτίου του 1932, όταν η νεαρή γκουβερνάντα πήγε για να ελέγξει για τελευταία φορά τον 20 μηνών Τσαρλς Λίντμπεργκ τζούνιορ, γιο του διάσημου αεροπόρου, που είχε πρώτος διασχίσει τον Ατλαντικό πετώντας με το θρυλικό αεροπλάνο του «Spirit of St. Louis».

Προς μεγάλη της έκπληξη, η γκουβερνάντα, διαπίστωσε ότι το βρέφος έλειπε από το κρεβάτι του. Έτρεξε αμέσως να βρει τη μητέρα του για να ρωτήσει αν το είχε πάρει εκείνη. Η Αν Λίντμπεργκ δεν είχε το μωρό και έτσι η γκουβερνάντα πήγε στον Τσαρλς που εργαζόταν στο γραφείο του. Ούτε εκείνος είχε το μωρό και ανησύχησε όταν άκουσε ότι ο μικρός Τσαρλς δεν ήταν στην κούνια του· έσπευσε στο παιδικό δωμάτιο για να δει και ο ίδιος τι συμβαίνει. Το μωρό ήταν άφαντο! Κοιτώντας ένα γύρω στο δωμάτιο, το μάτι του έπεσε σε έναν λευκό φάκελο πάνω στο περβάζι του παραθύρου: Ένα ανορθόγραφο κείμενο έλεγε: «Αγαπητέ κύριε να έχετε έτοιμα 50.000 δολάρια. Τα 25.000 Σε 20δολαρα, τα 15.000 σε 10δολαρα και 10.000 σε 5δολαρα. Μετά τέσσερις ημέρες θα σας ενημερώσουμε για το που θα αφήσετε τα χρήματα». Το σημείωμα τον προειδοποιούσε επίσης να μην πει σε κανέναν για την απαγωγή. O Λίντμπεργκ αγνόησε την προειδοποίηση και κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

Οι Λίντμπεργκ είχαν πανικοβληθεί και ζητούσαν απεγνωσμένα το παιδί τους. Ο ίδιος ο διάσημος αεροπόρος προσφέρθηκε να βοηθήσει την αστυνομική έρευνα με κάθε δυνατό τρόπο. Επικοινώνησε όμως και με αρκετά άτομα του υποκόσμου με την ελπίδα πως θα μπορούσαν να βρουν τον γιο του. Δύο από αυτούς έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μιλώντας όμως και στις εφημερίδες για να πουλήσουν άγνωστες πληροφορίες σχετικά με την απαγωγή.

Και ο Αλ Καπόνε προσφερθηκε να βοηθήσει!

Λέγεται μάλιστα ότι ακόμα και ο διαβόητος κακοποιός Αλ Καπόνε προσφέρθηκε να βοηθήσει από την φυλακή, όπου βρισκόταν έγκλειστος, προφέροντας 10.000 δολάρια προς τους απαγωγείς για να ελευθερώσουν το παιδί, αλλά και για να μειωθεί γη ποινή του.

Πέντε ημέρες μετά την εξαφάνιση του μικρού, ο Τσαρλς έλαβε δεύτερο μήνυμα για λύτρα. Οι απαιτήσεις των απαγωγέων είχαν τώρα αυξηθεί στις 70.000 δολάρια. Ακολούθησε τρίτο και τέταρτο μήνυμα και σε αυτό το κρίσιμο σημείο εμφανίστηκε, με αγγελία του σε εφημερίδα, ένας αξιοσέβαστος συνταξιούχος, διευθυντής σχολείου της περιοχής, ο οποίος προσφέρθηκε να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή. Πρότεινε στην οικογένεια να επιχειρήσει να έρθει σε απευθείας επαφή με τους απαγωγείς βάζοντας αγγελίες στις τοπικές εφημερίδες. Αν ο απαγωγέας απαντούσε τότε εκείνος θα αναλάμβανε να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις.

Αν και παρακινδυνευμένη η κίνηση, έφερε αποτελέσματα. Ο απαγωγέας ανταποκρίθηκε και από εκείνο το σημείο και μετά όλα τα μηνύματα στέλνονται απευθείας στο συνταξιούχο. Σε ένα από αυτά, του δόθηκαν οδηγίες να συναντήσει έναν άγνωστο στο νεκροταφείο της Νέας Υόρκης. Ο συνταξιούχος υπάκουσε συνάντησε τον άγνωστο και συζήτησε μαζί του τον τρόπο παράδοσης των λύτρων. Σε αντάλλαγμα ο άγνωστος έδωσε στον συνταξιούχο το πυτζαμάκι του μωρού, ως απόδειξη ότι είχε στα χέρια του τον μικρό Τσαρλς. Όταν οι Λίντμπεργκ είδαν το ρουχαλάκι το αναγνώρισαν αμέσως. Έπειτα από ανταλλαγή πολλών μηνυμάτων, ο συνταξιούχος συναντήθηκε άλλη μία φορά με τον άγνωστο άντρα. Του έδωσε 50.000 δολάρια και πήρε την πληροφορία ότι το παιδί βρισκόταν σε ένα σκάφος στη Μασαχουσέτη. Οργανώθηκε αποστολή διάσωσης, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ εκείνο το σκάφος.

Κι έπειτα ήρθε η τραγική είδηση: Στις 12 Μαΐου, σχεδόν 2,5 μήνες μετά την απαγωγή, βρέθηκε το πτώμα του παιδιού μισοθαμμένο και σε αποσύνθεση, 8 χιλιόμετρα από το σπίτι των Λίντμπεργκ. Το κεφάλι του μωρού ήταν σπασμένο υπήρχε μία τρύπα στο κρανίο ενώ έλειπαν το αριστερό του πόδι και τα χέρια! Το πτώμα αναγνωρίστηκε ότι άνηκε στον μικρό Τσαρλς και αποτεφρώθηκε έπειτα από απαίτηση των γονέων του αμέσως την επόμενη μέρα. Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι το παιδί ήταν νεκρό περίπου δύο μήνες και ότι αιτία του θανάτου ήταν το πλήγμα στο κεφάλι.

Στα ίχνη του δολοφόνου

Οι αστυνομικοί, ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία των εγγράφων (τα λύτρα είχαν καταβληθεί σε χρεόγραφα χρυσού με προσημειωμένους αριθμούς) έφτασαν σε ένα πρατήριο βενζίνης στο βόρειο Μανχάταν. Ο πρατηριούχος θυμήθηκε ότι είχε κρατήσει τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του ανθρώπου που του το είχε δώσει γιατί «…του είχε φανεί ύποπτος». Ο αριθμός της πινακίδας κυκλοφορίας οδήγησε την αστυνομία σε κάποιον Μπρούνο Χάουπτμαν με καταγωγή από τη Σαξονία της Γερμανίας. Ο άντρας συνελήφθη και έπειτα από έρευνα των αστυνομικών στο σπίτι του βρέθηκαν πολλά από τα επίμαχα χρεόγραφα. Ανακαλύφθηκε ακόμη και ένα χαρτάκι με το τηλέφωνό του διαμεσολαβητή συνταξιούχου. Στον Χάουπτμαν αποδόθηκαν κατηγορίες και η δική του άρχισε τον Ιανουάριο του 1935. Τα αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν στο σπίτι του μαζί με τα δείγματα γραφικού χαρακτήρα από τα σημειώματα των λύτρων οδήγησαν στην καταδίκη του σε θάνατο. Παρόλο που οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν έφεση η απόφαση εκτελέστηκε και ο Χάουπτμαν πέθανε στην ηλεκτρική καρέκλα το πρωί της 3ης Απριλίου του 1936.

Ο Μπρούνο Χάουπτμαν, μέχρι να αφήσει την τελευταία ανάσα του στην ηλεκτρική καρέκλα, υποστήριζε την αθωότητά του. Αν και του προτάθηκε να υπογράψει ομολογία που θα μετέτρεπε την ποινή του σε ισόβια δεν το έκανε! Τότε ποιος ήταν ο δολοφόνος του μικρού Τσαρλς; Μα ο ίδιος ο δημοφιλής αεροπόρος πατέρας του! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι συνωμοσιολόγοι…

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Ο Γκρέγκορι Άλγκρεν και ο Στίβεν Μονιέρ διατύπωσαν τη θεωρία τους σε ένα βιβλίο, που εκδόθηκε το 1993. Η θεωρία έλεγε ότι ο Λίντμπεργκ έπαιζε με τον γιό του, όταν τον έριξε από μια σκάλα, σκοτώνοντάς τον και μετά έκρυψε το πτώμα και σκηνοθέτησε την απαγωγή… Το γεγονός ότι βιάστηκαν οι Λίντμπεργκ να κάψουν τη σορό του παιδιού δίχως να διενεργηθεί εμπεριστατωμένη νεκροψία – νεκροτομή, εγείρει υποψίες. Επίσης ο (αδικαιολόγητος) ακρωτηριασμός του μικρού Τσαρλς και η πολτοποίηση του κρανίου του, θέριεψαν τις θεωρίες, που υποστήριζαν ότι κάτι άλλο συνέβη και ο ένοχος μάλλον δεν ήταν ο Μπρούνο Χάουπτμαν!

Σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2020, η συγγραφέας Λίζε Πέρλμαν καλεί τους αναγνώστες να εξετάσουν την πιθανότητα ο αεροπόρος να χρησιμοποίησε τη διασημότητά του για να αποκρύψει το γεγονός ότι ήταν προσωπικά - και εκ προθέσεως - υπεύθυνος για το θάνατο του γιου του. Στο βιβλίο της, η Πέρλμαν επισημαίνει ότι ο Λίντμπεργκ ένιωθε δυστυχισμένος που ο πρωτότοκος γιος του «αδύναμος» με ασυνήθιστα μεγάλο κεφάλι, που ενδεχομένως να είχε υποστεί προγεννητική βλάβη όταν η Αν Λίντμπεργκ εισέπνευσε τοξικές αναθυμιάσεις καθώς το ζευγάρι έκανε μια πτήση αντοχής τον Απρίλιο του 1930.
Ο Καρέλ και ο Λίντμπεργκ ήταν και οι δύο υποστηρικτές της θεωρίας της «ευγονικής», και της μελέτης για το πώς να ελεγχθεί η αναπαραγωγή για να αυξηθεί η εμφάνιση κληρονομικών χαρακτηριστικών που θεωρούνται επιθυμητά, και πίστευαν ότι τα αδύναμα βρέφη έπρεπε να πεθαίνουν, γράψει στο βιβλίο της η Πέρλμαν.

Ο Λίντμπεργκ συνεργαζόταν με τον Καρέλ την εποχή της απαγωγής του γιου του. Η Πέρλμαν υποστηρίζει ότι ο Λίντμπεργκ είχε χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία του, για να βελτιώσει μια «αντλία αιμάτωσης» που είχε δημιουργήσει ο Καρέλ, η οποία επέτρεπε στα ανθρώπινα όργανα να λειτουργούν έξω από το σώμα κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης.

Η Πέρλμαν πιστεύει ότι ο Λίντμπεργκ είχε κίνητρο να βοηθήσει τον Κάρελ, έχοντας την πεποίθηση ότι η έρευνά του θα μπορούσε να σώσει τη ζωή της μεγαλύτερης αδερφής της γυναίκας του, Ελίζαμπεθ Μόροου Μόργκαν, η οποία είχε παρουσιάσει έντονα καρδιακά προβλήματα μετά από ρευματοειδή πυρετό. (πέθαινε από πνευμονία μετά από σκωληκοειδεκτομή σε ηλικία 30 ετών το 1934).
Υποστηρίζοντας ότι ο Λίντμπεργκ ήταν πρόθυμος να θυσιάσει τον πρωτότοκο γιο του για την επιστήμη, η Πέρλμαν διατείνεται στο βιβλίο της, ότι ο Λίντμπεργκ δεν έχυσε ποτέ ούτε ένα δάκρυ για το θάνατο του μικρού παιδιού· το περιέγραφε επανειλημμένως ως «αυτό» και συμπεριφερόταν απέναντί του με εχθρικό τρόπο αρκετές φορές κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής του!

Ναζί και ιατρικά πειράματα

Η Πέρλμαν θεωρεί ότι ο γιος του Λίντμπεργκ πέθανε στο χειρουργικό τραπέζι του Καρέλ στις 8 Μαρτίου του 1932. Ο επιστήμων Καρέλ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή πολιτικών ευγονικής κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο· κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ναζί μετά την απελευθέρωση, αλλά πέθανε σε ηλικία 71 ετών, τον Νοέμβριο του 1944, πριν προλάβει να δικαστεί.
Εν τω μεταξύ, ο Λίντμπεργκ – ο οποίος είχε καθίσει πλάι στον Αδόλφο Χίτλερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο – αρχικά ζήτησε από τους Αμερικανούς να μείνουν έξω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σταμάτησε να το υποστηρίζει δημόσια μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ τον Δεκέμβριο του 1941. Ίσως αυτές οι φιλοναζιστικές του παρεκκλίσεις να τον έφεραν σε ρόλο πρωταγωνιστή στη θεωρία που τον θέλει… Αβραάμ να θυσιάζει τον γιό του. Ποιος ξέρει… Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ πέθανε από λέμφωμα σε ηλικία 72 ετών το 1974, στη Χαβάη. 

ΗΠΑειδήσεις τώραπαιδίαεροπόροςαπαγωγήσαν σημερα