Σαν Σήμερα|02.03.2023 00:00

Ένα τέρας τρομάζει τους Αμερικανούς: Ο Κινγκ Κονγκ βγαίνει από την οθόνη και χάνεται στον θρύλο

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 2 Μαρτίου του 1933 προβλήθηκε στην Αμερική η θρυλική ταινία του Χόλιγουντ με ήρωα και πρωταγωνιστή ένα συμπαθητικό τέρας, τον Κινγκ Κονγκ. Η ταινία του σκηνοθέτη Μέριαν Κούπερ και το σεναριογράφου Έντγκαρ Γουάλας διακρίθηκε για την πρωτοποριακή ιδέα της και τα ειδικά εφέ του Γουίλις Ο’Μπράιαν.

Ο Κινγκ Κονγκ είναι ένα φανταστικό γιγάντιο τέρας που μοιάζει με γορίλα, που πολλοί ονόμασαν Το Όγδοο Θαύμα του Κόσμου· ήταν η πρώτη σημαντική ταινία μεγάλου μήκους που πρωταγωνίστησε χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων.

Η πλοκή της ταινίας έχει ως εξής: ο σκηνοθέτης Καρλ Ντέναμ (τον υποδύεται ο Ρόμπερτ Άρμστρονγκ) ταξιδεύει με ένα κινηματογραφικό συνεργείο σε ένα απομακρυσμένο, αχαρτογράφητο νησί του Ειρηνικού σε αναζήτηση του θρυλικού Κονγκ, ενός γιγαντιαίου γορίλα. Οι κάτοικοι του νησιού εγκαταλείπουν την ηθοποιό Αν Ντάροου στις ορέξεις του Κινγκ Κονγκ και ο σκηνοθέτης με το συνεργείο του και το πλήρωμα του σκάφους ανζητούν το τέρας μέσα στη επικίνδυνη ζούγκλα. Τελικά αιχμαλωτίζουν τον Κονγκ και τον μεταφέρουν στη Νέα Υόρκη ως παράξενο αξιοθέατο, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Το αποκορύφωμα της ταινίας είναι όταν ο Κονγκ ανεβαίνει στο εμβληματικό υψηλώτερο (τότε) κτήριο Empire State Building ενώ έχει στα χέρια του την τρομοκρατημένη Αν· αυτή είναι μια από τις πιο διάσημες σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Κονγκ αποθέτει με ασφάλεια την Αν και στη συνέχεια μάχεται κόντρα στα σμήνη των αεροπλάνων που τον πυροβολούν και τα οποία τον τραυματίζουν θανάσιμα. Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης - πρωταγωνιστής λέει τη χαρακτηριστική φράση της ταινίας: «Ω, όχι. Δεν ήταν τα αεροπλάνα. Ήταν η ομορφιά που σκότωσε το τέρας»!

Κι έπειτα τα τέρατα έγινα της μόδας. Γεννήθηκε ο Γκοτζίλα, ξαναγυρίστηκε ταινία για τον Κινγκ Κονγκ, κι όχι μια αλλά δυο και τρεις και 12, με τελευταία την «Γκοτζίλα εναντίον Κινγκ Κονγκ» του 2021.
Ο χαρακτήρας του Κινγκ Κονγκ έχει γίνει ένας από τους πιο διάσημους στον κόσμο, έχοντας εμπνεύσει μια σειρά από sequels, remakes, spin-off, παρωδίες, κινούμενα σχέδια, βιβλία, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, θεματικά πάρκα, ακόμα και μια θεατρική παράσταση. Ο Κινγκ Κονγκ έγινε θρύλος: σκεφτείτε ότι η ταινία κινουμένων σχεδίων των Beatles το 1968 «Yellow Submarine» περιλαμβάνει μια σκηνή με τους πρωταγωνιστέες να ανοίγουν μια πόρτα για να αποκαλύψουν ότι ο συμπαθής γορίλας απήγαγε μια γυναίκα από το κρεβάτι της...

ειδήσεις τώραΧόλιγουντταινίασαν σημερα