Σαν Σήμερα|06.03.2023 00:00

Κιλελέρ: Όταν το χώμα βάφτηκε κόκκινο – Οι αγρότες ξεσηκώνονται και αλλάζουν τη μοίρα τους

Newsroom

Το όνομά του σημαίνει βαλτότοπος: Κιλελέρ. Το χωριό του θεσσαλικού κάμπου έμεινε στην Ιστορία γιατί εκεί τα στάσιμα νερά του κατεστημένου αναταράχτηκαν με τα κορμιά νεκρών αγροτών. Από το Κιλελέρ ξεχείλισε η αδικία κι' έπνιξε τον Κάμπο.

Από το 1906 ο σοσιαλιστής επαναστάτης Μαρίνος Αντύπας διέτρεχε τα χωριά της Θεσσαλίας απ’ άκρου εις άκρον ξεσηκώνοντας τους κολίγους για αγώνα. Ο Αντύπας δολοφονήθηκε το 1907, αλλά τα λόγια του είχαν πέσει σε πρόσφορο έδαφος.

Μια μέρα σαν σήμερα, 6 Μαρτίου του 1910 οι αγρότες της Θεσσαλίας ξεσηκώνονται: οργανώνουν συλλαλητήριο στη Λάρισα ενώ συζήτείται στη Βουλή το Αγροτικό Νομοσχέδιο.
Οι περιοχές των αγροτών της Θεσσαλίας είχαν παραχωρηθεί, μαζί με την ευρύτερη περιοχή, από την ψυχορραγούσα Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως το 1881, όμως το κουμάντο ακόμα το έκαναν οι σκληροί τσιφλικάδες, οι μεγαλογαιοκτήμονες. Όσο οι συνθήκες διαβίωσης των αγροτών επιδεινώνονταν και τα πενιχρά μεροκάματα όλο και συρρικνώνονταν, οι εργάτες γης βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον θάνατο από τις κακουχίες και την πείνα. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου, σχετικά με τη γεωργική μεταρρύθμιση, είχαν μείνει «υποσχέσεις».

Η εξέγερση του Κιλελέρ άρχισε όταν εκατοντάδες αγρότες προσπάθησαν να ταξιδέψουν στις 6 Μαρτίου με τρένο στη Λάρισα χωρίς εισιτήρια. Οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι αντέδρασαν βίαια και οι αγρότες, βλέποντας πως υπήρχε στρατός στο τρένο, κατέβηκαν και άρχισαν να πετροβολούν την αμαξοστοιχία, σπάζοντας τζάμια των βαγονιών. Το τρένο αναχώρησε, αλλά λίγα μέτρα πιο κάτω σταμάτησε από άλλη ομάδα αγροτών, που αξίωναν να επιβιβαστούν. Οι στρατιώτες διατάχτηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα «προς εκφοβισμόν». Οι αγρότες εξαγριώθηκαν και κινήθηκαν απειλητικά κατά των στρατιωτών, που δίχως σκέψη σημάδεψαν κορμιά! Δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί κι ένας τρίτος βαριά τραυματισμένος. Κι ακολούθησαν κι άλλοι νεκροί κι άλλοι τραυματίες. Η είδηση έφτασε στη Λάρισα. Οι αγρότες ακούγοντας για αίμα συντρόφων τους μανιάζουν. Και η Χωροφύλακες πυροβολούν κι εκείνοι. Κι εδώ νεκροί κι εδώ αιμόφυρτοι τραυματίες.

Μετά το μακελειό η κυβέρνηση του Στέφανου Δραγούμη οδήγησε αγρότες σε δίκη· όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν! Το αγροτικό κίνημα μετά την εξέγερση της Θεσσαλίας, θέριεψε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Βενιζέλος υποχρεώθηκε να δημοσιεύσει διάταγμα για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών. Με τα χρόνια το Κιλελέρ μετονομάστηκε σε Κυψέλη, όμως το Κιλελέρ ως σύμβολο ακόμα παραμένει περιώνυμο και εμβληματικό!

Κιλελέρειδήσεις τώραεξέγερσηνεκροίαγρότεςσαν σημερα