Σαν Σήμερα|20.04.2023 00:00

Σφαγή στο Κολουμπάιν: Δυο 18χρονοι μαθητές εκτελούν 13 ανθρώπους και αυτοκτονούν – Ακόμα αναζητούνται τα κίνητρα του μακελειού

Newsroom

Η Σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν ήταν η ένοπλη επίθεση στο Columbine High School στο Littleton του Κολοράντο, που συνέβη μια μέρα σαν σήμερα, 20 Απριλίου του 1999.

Οι δράστες ήταν οι τελειόφοιτοι μαθητές Έρικ Χάρις και Ντίλαν Κλίμπολντ· σκότωσαν 12 μαθητές και έναν δάσκαλο, ενώ τραυματίστηκαν και 21 άνθρωποι ακόμη. Οι δυο μακελάρηδες αυτοκτόνησαν.

Οi 18χρονοi Έρικ Χάρις και Ντίλαν Κλίμπολντ, εισέβαλλαν στο σχολείο έχοντας πάνω τους ημιαυτόματα τουφέκια, πιστόλια και πολλά εκρηκτικά. Οι δύο δράστες είχαν σχεδιάσει να προκαλέσουν αλυσιδωτές εκρήξεις στους χώρους του σχολείου κι όταν διαπίστωσαν ότι δεν πυροδοτήθηκαν οι μηχανισμοί πήραν τα όπλα στα χέρι και άρχισαν να σκοτώνουν αδιακρίτως.

Τα κίνητρά τους παραμένουν ασαφή, ωστόσο, είχαν σχεδιάσει την επίθεση τουλάχιστον έναν χρόνο πριν και σχεδίαζαν να προκαλέσουν εκατόμβη θυμάτων. Η αστυνομία άργησε να επέμβει και να μπει στο σχολείο· δέχθηκε έντονη κριτική για την ολιγωρία της και για το γεγονός ότι δεν επενέβη κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών.

Ο Έρικ Ντέιβιντ Χάρις είχε γεννηθεί το 1981 στη Γουίτσιτα του Κάνσας και ο πατέρας του ήταν πιλότος μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η οικογένεια του Χάρις ήταν φιλήσυχη και ειρηνική.
Ο Ντίλαν Μπένετ Κλίμπολντ είχε γεννηθεί το 1981 στο Lakewood του Κολοράντο. Οι γονείς του ήταν ειρηνιστές και πήγαιναν σε μια λουθηρανική εκκλησία με τα παιδιά τους.

Παραβατική συμπεριφορά

Στις 30 Ιανουαρίου του 1998, ο Χάρις και ο Κλίμπολντ συνελήφθησαν όταν μπήκαν σε ένα φορτηγάκι και έκλεψαν εργαλεία και εξοπλισμό υπολογιστών. Στη συνέχεια οδογήθηκαν στο δικαστήριο, όπου ομολόγησαν την ενοχή τους. Ο δικαστής τους καταδίκασε σε υποχρεωτική παρακολούθηση προγράμματος ανηλίκων: υποχρεωτικά μαθήματα, όπως διαχείριση θυμού και επικοινωνία με ειδικούς ψυχολόγους.

Και οι δύο δράστες είχαν εμμονή με τον πόλεμο και τους φόνους. Ο Χάρις έγραψε μια εργασία στο λύκειο για τους Ναζί και ο Κλέμπολντ για τον Τσαρλς Μάνσον. Σε ένα μάθημα ψυχολογίας, ο Χάρις έγραψε ότι ονειρευόταν να συμμετάσχει σε ένα ξεφάντωμα πυροβολισμών με τον Κλίμπολντ· το έκαναν!
Συνολικά 188 σφαίρες ρίχτηκαν από τους δυο μακελάρηδες τη μέρα της Σφαγής. Εκείνη την εποχή, ήταν η πιο θανατηφόρα μαζική επίθεση σε λύκειο, στην ιστορία των ΗΠΑ, μέχρι το μακελειό στο γυμνάσιο Stoneman Douglas τον Φεβρουάριο του 2018.

Έξι μήνες μετά τη Σφαγή στο Κολουμπάιν, η μητέρα μιας από τα θύματα αυτοκτόνησε. Πολλοί πρώην μαθητές και δάσκαλοι πάσχουν ακόμα από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ο Γκρεγκ Μπαρνες, ένας 17χρονος μαθητής που ήταν παρών στο μακελειό αυτοκτόνησε τον Μάιο του 2000. Ο επιζών Όστιν Γιούμπανκς, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, έλαβε βαριά φαρμακευτική αγωγή, αναπτύσσοντας εθισμό στα οπιοειδή. Τελικά πέθανε από υπερβολική δόση το 2019 σε ηλικία 37 ετών…

ΛύκειοΗΠΑσφαγήμαθητές νεκροίσαν σημεραειδήσεις τώρα