Σαν Σήμερα|23.09.2023 00:00

«Τούρκος μη μείνει στο Μοριά, μηδέ στον κόσμον όλο». Έπεσε η Τριπολίτσα και ακολούθησε ανελέητη σφαγή – Δεν γλύτωσαν ούτε μωρά!

Newsroom

Μελανή σελίδα στην Ελληνική Ιστορία η σφαγή που επακολούθησε την Άλωση της Τριπολιτσας, αλλά…

Ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων έχει γράψει: «Γυναίκες, νεανίδες, βρέφη, νέοι, γέροντες, άντρες, ανάμικτοι κατέκειντο στο έδαφος και ότι ένας λιθόστρωτος δρόμος έγινε πτωματόστρωτος, με αποτέλεσμα πεζοί και ζώα να πατούν επί πτωμάτων».

Και ο Κολοκοτρώνης το έχει διατυπώσει παραστατικά: «Το ασκέρι έκοβε και σκότωνε, από Παρασκευή έως Κυριακή, γυναίκες, παιδιά και άνδρες. Ένας Υδραίος έσφαξε 90. Το άλογο μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη»! Οι Τούρκοι και Εβραίοι που σφαγιάστηκαν υπολογίζονται σε 32.000!

Και ο εκ των θεμελιωτών του φιλελληνικού κλίματος στην Δυτική Ευρώπη, περιηγητής και ιστορικός Φρανσουά Πουκβίλ γράφει: «Μονάχα αν βάλει κανείς στο νου του τις χειρότερες βιβλικές καταστροφές όπου σφάζανε ακόμη και τα κατοικίδια ζώα, θα έχει μια πιο πιστή εικόνα της σφαγής της Τριπολιτσάς».

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου του 1821, όταν ο Μανώλης Δούνιας από τον Πραστό Κυνουρίας, ένας άσημος στρατιώτης μαζί με δύο συντρόφους του, αναρριχήθηκαν στα τείχη της πόλης που υψώνονταν πέντε μέτρα πάνω από τη γη και μπήκαν στην Τριπολιτσά. Ο Δούνιας άνοιξε την Πύλη του Μυστρά και οι Έλληνες μπήκαν στην πόλη. Η Τριπολιτσά μόλις είχε πέσει! Η ένοπλη τουρκική αντίσταση κράτησε περίπου δύο ώρες. Αφού κάμφθηκε, ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου σφαγή του τουρκικού πληθυσμού, σε όρους του γενοκτονικού συνθήματος: «Τούρκος μη μείνει στο Μοριά, μηδέ στον κόσμον όλο».

Η έκρηξη μίσους απέναντι στους προαιώνιους δυνάστες ήταν τέτοιας έντασης, που επί τρεις ημέρες οι Έλληνες επιδόθηκαν σε ένα όργιο φρίκης και βαρβαρότητας. Από την εκδικητική μανία δεν γλύτωσαν ούτε εγκυμονούσες, ούτε μωρά, με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων και ιστορικών να είναι ανατριχιαστικές. 

Εντός των τειχών βρίσκονταν συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 30.000 άμαχοι Τούρκοι, Εβραίοι καθώς και αρκετές χιλιάδες ενόπλων. Η Τριπολιτσά ήταν το σύμβολο της τουρκικής τυραννίας επί έναν αιώνα. Με αυτήν είχαν συνδεθεί οι χειρότερες αναμνήσεις της σκλαβιάς του πελοποννησιακού λαού. Από εκεί αναχωρούσαν οι εισπράκτορες των τουρκικών φόρων και εκεί υπήρχε ο πλάτανος του μαρτυρίου, στον οποίο είχαν απαγχονιστεί εκατοντάδες χριστιανοί για παραδειγματισμό.

Χάρη στην επιμονή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, οι Έλληνες απέφυγαν την πολυδιάσπαση που είχε προταθεί από άλλους οπλαρχηγούς που στόχευαν στα μικρά μεσσηνιακά κάστρα και επικεντρώθηκαν σε έναν μεγάλο και κεντρικό στόχο: την Τριπολιτσά. Η πολιορκία είχε αρχίσει τον Μάιο και τέλειωσε δραματικά μια μέρα σαν σήμερα.

ελληνική επανάστασησαν σημεραάλωση ΤριπολιτσάςΕπανάσταση 1821Θεόδωρος Κολοκοτρώνης1821ειδήσεις τώρα