Σαν Σήμερα|02.10.2023 00:00

Το πιο διεστραμμένο σχέδιο του Χίτλερ: «Σκοτώστε όσους βρείτε στην πόλη και μετατρέψτε την σε λίμνη» - Και εκείνη η πόλη δεν ήταν ούτε μικρή , ούτε τυχαία

Newsroom

«Σκοτώστε όσους βρείτε στην πόλη και μετατρέψτε την σε λίμνη», ήταν η διαταγή του Χίτλερ στους στρατηγούς του. Ποια ήταν η πόλη; Μια από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου!

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 2 Οκτωβρίου του 1941, όταν τα γερμανικά στρατεύματα άρχιζαν την πολιορκία της Μόσχας. Η Επιχείρηση Τυφώνας μόλις ξεσπούσε.

Ο Χίτλερ, είναι η αλήθεια, είχε ευφάνταστες και... ριζοσπαστικές ιδέες για τη Δυτική Ευρώπη, όταν παντού θα κυμάτιζε η Σβάστικά. Όλα εκείνα τα σχέδια όμως, ήταν «χάδι» μπροστά σε ό,τι είχε βάλει στο μυαλό του για την αχανή Σοβιετική Ένωση και ιδιαιτέρως για τους Ρώσους. Οι σκέψεις και οι προθέσεις του Φίρερ για το μεγαλύτερο κομμάτι της Γηραιάς Ηπείρου ήταν επιεικώς ανελέητες, σατανικές και γιατί όχι, σχιζοφρενικές!

Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους – σχέδιο της ναζιστικής επεκτατικής πολιτικής ήταν γνωστό με την ονομασία «Lebensraum», που σήμαινε κυριολεκτικά «ζωτικός χώρος». Το σχέδιο «Lebensraum» είχε να κάνει με την πεποίθηση του Χίτλερ, ότι η Ανατολική Ευρώπη έπρεπε να κατακτηθεί για να βρει περισσότερο χώρο η τεράστια γερμανική αυτοκρατορία, να αναπτυχθεί ο πληθυσμός της και να έχει εδάφη εύφορα για την προμήθεια τροφίμων και πρώτων υλών.
Σύμφωνα με εκείνο το σχέδιο, όλοι οι σλάβικοι λαοί ή θα εξοντώνονταν, ή θα υποδουλώνονταν. Το σχέδιο περιελάμβανε τους Πολωνούς, τους Ουκρανούς, τους Ρώσους και οποιονδήποτε άλλο σλαβικό λαό, που, σύμφωνα με τη ναζιστική ιδεολογία, θεωρούνταν κατώτερος από τους Άριους.

Το γερμανικό όραμα για την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση με την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, επικεντρωνόταν στην κατάληψη εδαφών στην γραμμή Βόλγα - Αρχάγγελσκ, ως πρώτη φάση της Επιχείρησης.
Ο Χίτλερ είχε σκεφτεί: οι περιοχές της ανατολικής επικράτειας που θα έπεφταν στα χέρια των στρατιωτών του θα χωρίζονταν σε τέσσερα «Reichskommissariats», δηλαδή περιοχές με ξεχωριστές διοικήσεις.

Ένα από τα τέσσερα «Reichskommissariats» περιελάμβανε τη Μόσχα και μεγάλο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ρωσίας· αυτό το «Reichskommissariat» ουδέποτε ιδρύθηκε και η σκέψη για την λειτουργία του μπήκε σε βαθύ σκοτεινό συρτάρι το 1943.

Τα όνειρα έγιναν εφιάλτες στη Μόσχα...

Και η Ιστορία έγραψε: η γερμανική προέλαση στη Σοβιετική Ένωση απέδωσε καρπούς με κάποιες σημαντικές νίκες που οδήγησαν στην κατάληψη κομβικών εδαφών, όπως η Ουκρανία. Ο πόλεμος στο Ανατολικό Μέτωπο, όμως, σταμάτησε με τη Μάχη της Μόσχας, που άρχισε μια μέρα σαν σήμερα και τέλειωσε όταν ο αδυσώπητος ρωσικός χειμώνας βοήθησε τον Κόκκινο Στρατό να λυγίσει τους Γερμανούς. Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα έκλεισε στον «φάκελό» της μερικές από τις πιο σκληρές μάχες και πολλές από τις χειρότερες φρικαλεότητες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μάχη της Μόσχας ήταν μία από τις μεγαλύτερες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με περισσότερες από 1.000.000 ανθρώπινες απώλειες· αποτέλεσε κομβικό σημείο, καθώς ήταν η πρώτη φορά που η Βέρμαχτ, είχε υποχρεωθεί να υποχωρήσει άτακτα σε τόσο μεγάλη κλιμακα. Ήταν η αρχή του τέλους για τους Ναζί! Τα έγγραφα που ανακτήθηκαν μετά τον πόλεμο έφεραν στο φως ότι όχι μόνο οι σλάβικοι λαοί επρόκειτο να αφανιστούν, αλλά και ο Χίτλερ είχε και μια ξεχωριστή ιδέα για τη Μόσχα.

Αρχικά, η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ένωσης επρόκειτο να γίνει η πρωτεύουσα ολόκληρης της Ανατολικής Περιοχής, αλλά κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα και όταν οι Ναζί βίωσαν την αγριότητα της αντίστασης των Ρώσων, ο Χίτλερ άλλαξε γνώμη για την πόλη· φοβόταν ότι οι κάτοικοι της Μόσχας θα επαναστατούσαν και αποφάσισε ότι ολόκληρη η πόλη έπρεπε να ισοπεδωθεί, όλοι οι κάτοικοι να σφαγιαστούν και τμήματα του καναλιού των ποταμών Μόσχοβα και Βόλγα να καταστραφούν έτσι ώστε η πόλη να πλημμυρίσει και να μετατραπεί σε τεχνητή λίμνη! Το σχέδιο του Χίτλερ, έπνιξε το Γ' Ράιχ!

Β' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΣοβιετική ΈνωσηΑδόλφος Χίτλερειδήσεις τώρασαν σημεραΜόσχαΝαζί